Kreiram splet – 1. projektna naloga

Kdo sem?

Sem Asha Logar, študentka 1. letnika na Pedagoški fakulteti v Ljubljani, smer razredni pouk. Stara sem 20 let in prihajam iz Žirov, to je majhno mesto na Gorenjskem. Kljub dolgi razdalji do fakultete sem se odločila za vsakodnevno vožnjo, saj se rada vračam domov k družini in svoji psički Abby, zato študentski domovi niso zame.

Abby

This work by Asha Logar is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Sem pozitivna oseba, ki rada preživlja čas med prijatelji. obožujem naravo in živali, zato se v prostem času večkrat odpravim v gozd in hribe. Najraje sem na morju, zato je poletje tudi moj najlepši letni čas, saj se takrat najlažje sprostim in si namenim čas zase. Sem zelo potrpežljiva in razumevajoča oseba, zato se razumem z ljudmi najrazličnejših karakterjev.

Za študij razrednega pouka sem se odločila, ker imam rada otroke, rada delam z ljudmi in poklic učiteljice me že od nekdaj veseli. Lahko bi rekla, da imam z otroci že kar nekaj izkušenj, saj večkrat sodelujem na otroških delavnicah in prostovoljno nudim varstvo otrok svojih družinskih prijateljev.

Današnja uporaba IKT tehnologije

Z IKT tehnologijo sem se srečala že zelo zgodaj, saj sem večkrat opazovala starejšega brata med delom za računalnikom. Sam me je tudi vpeljal v tehnologijo, saj sem z njim prvič igrala računalniške igrice. Ko sem vstopila v osnovno šolo, smo se kot del pouka učili tudi o Powerpoint predstavitvah, tudi pri tem mi je večkrat pomagal starejši brat. V srednji šoli pa smo spoznali tudi zahtevnejše programe (Excel, Moviemaker …)

Sama vsakodnevno ves čas uporabljam IKT tehnologijo za komuniciranje z vrstniki preko različnih družabnih omrežjih in aplikacij, kot so Facebook, Instagram, Snapchat … V preteklem letu pa sem se izurila še v Zoom-u in MS Teams programu zaradi šole na daljavo, ki jo je povzročila pandemija že v času, ko sem bila na gimnaziji, v trenutnem študentskem obdobju pa sem spoznala tudi uporabo Arnesove učilnice in VIS-a, ter uporabo šolske elektronske pošte.

Pomen tehnologije v bodočem poklicu

Ker se v šoli vsak dan srečujemo s seminarskimi nalogami in Powerpoint predstavitvami, je uporaba IKT tehnologije v šolstvu nadvse pomembna, saj lajša komuniciranje učiteljev z učenci ter starši, omogoča dostop do skoraj vseh informacij ter na zabaven način nudi predajanje učnih vsebin.

Pomembno je, da učitelj otrokom zna predstaviti smernice tehnologija, jih nauči uporabe le teh ter jim zagotoviti dovolj informacij o uporabi in učenju s pomočjo IKT tehnologije. Pomemben pa je tudi sam pristop učencev do tehnologije in tako imenovanih socialnih omrežij, saj so le ta polna razno raznih pasti, v katere se otroci lahko hitro ujamejo. Pomembno je tudi otroku pokazati, kako se poleg igric uporablja tudi uporabne računalniške programe ter jih poučiti o spletnem bontonu.

Refleksija in samovrednotenje

Pri kreiranju projektne naloge sem se naučila urejanja objave, dodajanje oznak ter licence. dodajanje licence se mi zdi zelo pomembno, saj si le tako lahko zaščitiš objavo. Marsikdo tega ne pozna, zato ljudje nenamerno “kradejo” slike drugih. Preden sem se naučila pravilnega navajanja licenc sem tudi sama večkrat sliko le prekopirala iz Googla. Če bi imela več časa, bi mogoče dodala kakšno fotografijo več, saj bi si vzela več časa za fotografiranje in urejanje slik, kot smo se ga učili pri predmetu IKT. Največ časa sem posvetila dodajanju povezave (linka), saj le-to malokrat vključim v besedila. Glede na dan kriterij ocenjevanja svoje delo ocenjujem kot opravljeno, saj sem zajela vsa dana navodila in se delu natančno posvetila. Pridobljeno znanje bom tekom študija uporabila pri pisanju seminarskih nalog in predstavitev. Pri tem projektu mi je bilo najljubše pisanje o sebi, saj to malokrat počnem in zato se mi je zdelo zelo zanimivo. Najmanj pa mi je bilo všeč dodajanje linkov, saj sem morala za pomoč prositi sošolko, ker sem sama že pozabila potek dodajanja povezav oziroma linkov. Pri izdelavi projekta bi spremenila to, da bi si vzela več časa in res natančno prebrala navodila, saj se mi zdi natančno branje navodil zelo pomembno pri razumevanju le-teh. Zdi se mi, da je poznavanje IKT tehnologije zelo pomembno za učiteljski poklic in hkrati pomembno pri poučevanju na razredni stopnji.

(Skupno 20 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost