Infografika

Pozdravljeni!

Za svojo 4. projektno nalogo z naslovom infografika sem izdelala infogram na temo spletnega bontona. Nalogo sem pripravila s pomočjo spletnega urejevalnika Canva.

KONČNI IZDELEK

This work by Ursy is licensed under CC BY 4.0

Infogram pa si lahko tudi prenesete na spodnji povezavi s klikom na download:

POSTOPEK IZDELAVE INFOGRAMA

  1. Najprej sem se prijavila v spletni program Canva ter v zgornjem desnem kotu kliknila na zavihek ustvari izdelek, nato pa izbrala infogram.
This work by Ursy is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

2. Ko kliknemo na zavihek iz prejšnjega koraka se nam odpre prazen list. Ker pa moramo biti pri izbiri postavitve in barvnega ujemanja pazljivi, sem izbrala že vnaprej pripravljeno predlogo. V levem stolpcu sem kliknila na možnost predloge in tako izbrala podlago, ki mi je bila najbolj všeč.

This work by Ursy is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

3. Nato sem se lotila urejanja naslova in podnaslova infograma. Najprej sem izbrisala že napisane podatke ter fotografije, nato pa sem v zavihku na desni izbrala besedilo ter dodala naslov in podnaslov. Nato sem v infogram zgolj vtipkala želen naslov ter spremenila velikost in tip pisave, kot je označeno na drugi fotografiji.

This work by Ursy is licensed under CC BY-NC-ND 4.0
This work by Ursy is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

4. Nato sem se lotila pisanja kratkega opisa infografike. Izbrisala sem osnovne podatke ter na levi strani izbrala zavihek “dodajte nekaj besedila telesa” in vpisala svoje želeno besedilo. Nato sem prilagodila še postavitev besedila, da ustreza shemi.

This work by Ursy is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

5. Potem pa sem se lotila pisanja pravil. Ker sem si izbrala infogram kjer so bila pravila že razporejena tako kot sem želela, sem enostavno izbrisala vse napisane podatke ter namesto njih vpisala svoje želeno besedilo. Tako sem najprej spremenila naslov vsakega od pravil ter pod njih vsakemu dodala še kratek opis. Nato sem enako storila še za vseh ostalih 7 pravil. Najprej sem spremenila naslov, nato dodala kratek opis, kasneje pa okvirčke z besedilom premaknila/povečala/prilagodila z miško, tako, da so ustrezali shemi, ki sem si jo zamislila.

This work by Ursy is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

6. Ko sem napisala vsa pravila, sem se lotila dodajanja sličic ter končnega oblikovanja infograma. Odločila sem se za cik-cak shemo, kjer bo ob vsakem delčku besedila še element za poživitev infograma. Na levi strani sem izbrala zavihek “elementi“ ter v iskalno polje vtipkala besedo v angleščini, ki najbolje opiše kar želim predstaviti pri določeni točki.

This work by Ursy is licensed under CC BY-NC-ND 4.0
This work by Ursy is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

7. Ko sem bila zadovoljna s postavitvijo ter z vsemi sličicami, sem se lotila urejanja noge infograma. Na levi strani sem izbrala ikono za vstavljanje besedila ter dodala ustrezno licenco v kateri je označeno tudi avtorstvo. Ker pa se mi zdijo nasveti brezčasni in bodo aktualni še dolgo, datuma nisem dodala.

This work by Ursy is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

8. Ko sem bila s končnim izdelkom zadovoljna, sem dokončan infogram še prenesla. V zgornji vrstici sem kliknila označen zavihek, ki predstavlja prenos. Najprej sem infografiko shranila kot pdf, nato pa še kot png datoteko kar je prikazano na drugi fotografiji.

This work by Ursy is licensed under CC BY-NC-ND 4.0
This work by Ursy is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

VIRI:

REFLEKSIJA IN SAMOVREDNOTENJE

  1. Pri tem projektu sem se naučila dela s spletnim programom Canva, prav tako pa sem ponovila znanje o barvnih shemah, tipih pisav in najustreznejših načinih prenosa izdelanega infograma oz. plakata.
  2. Če bi imela več časa bi se morda sama lotila izdelave celotnega infograma, brez da bi uporabila vnaprej pripravljeno predlogo in izbrano barvno shemo. Vendar mi je glede na zamišljeno ciljno shemo izbrana predloga prišla še kako prav, saj sem obdržala le osnove ter ostalo prilagodila svojim željam.
  3. Največ časa sem posvetila opisovanju postopka izdelave, saj moraš za vsak pomemben korak posneti zaslonsko sliko, jo ustrezno označiti ter zraven obrazložiti kako si izpeljal določen korak.
  4. Glede na kriterij ocenjevanja menim, da sem izpolnila vse zahteve, saj sem izdelala infografiko na izbrano temo seminarske naloge, vanjo ustrezno umestila besedilo ter slike in dodala ustrezne licence. Prav tako sem po korakih opisala celoten postopek dela in navedla izbrane vire.
  5. Pridobljeno znanje bom že tekom študija ter kasneje na poklicni poti lahko uporabila za izdelavo različnih plakatov ali infogramov, ter tudi za izdelavo različnih vabil na prireditve ali pa zloženk za ozaveščanje o določeni temi. Vse omenjeno mi bo še kako prav prišlo tudi pri bodočem poklicu, saj bi infogram, ki sem ga izdelala lahko obesili na oglasno desko v osnovni šoli, da bi učence ozaveščala o pomembnosti bontona na spletu.
  6. Najljubše pri tem projektu mi je bilo oblikovanje infograma torej postavitev in izbira sličic ter besedila. Najmanj pa sem uživala v opisovanju postopka saj je bilo zelo zamudno.
  7. V definiciji projekta ne bi spremenila ničesar, razen, da bi za opis postopka morda zadoščale že tri slike: ena na začetku, v sredini in na koncu, da bi dokazali avtorstvo dela, ostalo pa bi opisali le z besedami.

Avtorica: Ursy

Študijska smer in letnik: Razredni pouk, 1. letnik

Mentorica: mag. Alenka Žerovnik

Nosilka predmeta: dr. Irena Nančovska-Šerbec

Predmet: Informacijsko-komunikacijske tehnologije v izobraževanju (IKT)

Fakulteta: Pedagoška fakulteta, Univerza v Ljubljani

Datum: 30. 5. 2021

Infografika-spletni bonton © 2021 by Ursy is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

(Skupno 48 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost