Kreiram splet

Pozdravljeni!

Naj vam na hitro povem nekaj malega o sebi. Sem študentka 1. letnika razrednega pouka na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani. Moja izbira študija je marsikoga presenetila, saj sem si od malega želela študirati fizioterapijo in moja želja se ni spremenila do tretjega letnika gimnazije. Do tretjega letnika, nikoli nisem pomislila, da bom študirala pedagogiko, sem pa dobivala pomisleke glede študija fizioterapije. V svojem prostem času sem bila velikokrat varuška, tako šolskih kot predšolskih otrok, za otroke sem pripravljala kreativne igre in jim pomagala pri domačih nalogah… Na podlagi vsega tega dela z otroki in na podlagi veselja, s katerim sem se z njimi ukvarjala, sem se tako odločila za študij pedagogike.

V prostem času zelo rada rišem in ustvarjam. Vsak dan si vzamem čas za sprehod s svojim psom. Rada hodim v hribe, čas preživljam s svojo družino in prijatelji…

Dosedanja uporaba IKT

Informacijsko-komunikacijske tehnologije uporabljam že od nižjih razredov osnovne šole, ko sem se prvič srečala z Microsoftovimi programi Office 365. O uporabi Office programov sem več znanja pridobila pri predmetu informatike v srednji šoli, me pa predmet ni navduševal. V zadnjem letu sem se dobro seznanila tudi z uporabo MS Teams-ov in Zoom-a. V času študija pa sem pridobila tudi znanje o uporabi licenc in kreiranju vsebin v raznih programih, ki jih bom koristila tudi na svoji poklicni poti. Seveda tako kot večina vrstnikov uporabljam socialna omrežja kot so Facebook, Instagram, Snapchat… Uporaba IKT se z leta v leto povečuje, tako kot se z uporabo povečuje moje znanje o uporabi IKT orodij.

This work by Pixabay is marked with CC0 1.0 

Pomen IKT za učitelja razrednega pouka

Uporaba informatike je v zadnjih letih neverjetno napredovala na vseh področjih življenja in v šolstvu ni nič drugače.

Učitelj se z uporabo tehnologije sreča vsak dan, ko pripravlja delovne liste, ko išče informacije in izdeluje PowerPoint o snovi, ki jo bo predaval. Ko učencem pripravlja spletno igro, išče slikovno gradivo… V učilnicah so vse pogostejše tudi interaktivne table, ki lahko popestrijo pouk. Pomembno je, da se učitelj dobro znajde z uporabo tehnologije, saj si tako olajša delo, učencem pa marsikdaj popestri uro z zabavnimi videoposnetki, interaktivnimi igrami, vprašalniki (npr. Kahoot, Quizlet)…

This work by Pixabay is marked with CC0 1.0 

Refleksija dela in samovrednotenje

Med to projektno nalogo sem spoznala, da je poznavanje in pravilna uporaba IKT pri opravljanju učiteljskega poklica zelo pomembna, saj olajša delo tako učiteljem, kot tudi učenje učencem. Spoznala sem tudi, da je pomembno, da smo pozorni na licence in avtorske pravice, ter da je kreiranje spletnih vsebin pravzaprav zelo zabavno. Pri tem projektu, ne bi spremenila ali izboljšala ničesar. V tem projektu, sem največ časa posvetila iskanju primernih slik, ki se ujemajo z vsebino objave. Menim, da sem delo opravila. Znanje bom lahko uporabila vedno, prav mi bodo prišle v situacijah, kot je ta s korona virusom ipd. Z objavljanjem na splet, lahko marsikomu olajšam delo. Pisanje spletne objave oz. njeno ustvarjanje vzame veliko časa zato menim, da je to minus kreiranja spleta. Sicer pa splet kreiram o vsak dan s svojimi objavami na socialnih omrežjih. V definiciji projekta ne bi spremenila ničesar.

Avtor: Evkaliptus

Mentorica: asist. mag. Alenka Žerovnik

Nosilka predmeta: dr. Irena Nančovska Serbec

Predmet: informacijsko-komunikacijske tehnologije

Pedagoška fakulteta, Univerza v Ljubljani

junij 2021

Kreiram splet by Evkaliptus is marked with CC0 1.0 

(Skupno 25 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost