Interaktivna multimedijska predstavitev

Izdelala sem interaktivno multimedijsko predstavitev za izbrano temo varnost na spletu.

Interaktivna predstavitev – Varnost na spletu by kkkal is licensed under CC BY-NC-ND 4.0 

V gradivu je predstavljenih nekaj nasvetov za varno rabo interneta. Nasveti so enostavni in jasni, namenjeni predvsem mlajšim generacijam, ki “temnih” plati spleta še ne poznajo preveč dobro. Ob videu so dodane tudi krajše enostavne naloge za boljšo zapomnitev vsebine in kakšna zanimivost ter predlog. Na koncu je dodan tudi plakat s povzetkom videa in viri, ki jih gledalec lahko pogleda, če želi izvedeti več o tej temi. Cilj predstavitve je, da se gledalec nauči, kako se najbolje zavarovati, ko uporablja splet.

Interaktivno predstavitev sem izdelala tako, da sem najprej pregledala vire in poiskala informacije. Teh sem največ dobila iz člankov Spletna družabna omrežja – 10 naj nasvetov, Klepet z virtualnimi liki, Zaščitite svojo spletno kamero in Kako poskrbeti za varnost na internetu? Nato sem izdelala Power Point predstavitev, slike, ki sem jih uporabila pa črpala iz osebnega arhiva in Pixabay-a. V programu PhotoScape X sem izdelala dva gifa, enega za nevarne povezave in “Enkrat na spletu, za vedno na spletu”, ter ju umestila v predstavitev. To sem izvozila kot videoposnetek. V programu Audacity sem posnela zvok, ki sem ga nato v programu ShotCut združila z videom ter zvočno podlago iz Pixabay-a. Predstavitev sem naložila v Arnes video in dodala h5 interaktivne naloge.

Tu si lahko ogledate video brez nalog.

Zvočna podlaga: Corporate Background by Asepirawan20 is marked with CC0 1.0 

Licenca slik iz Pixabay-a: This work is marked with CC0 1.0 

Refleksija dela in samovrednotenje

Pri tem projektu sem se naučila največ novega, saj je bil najbolj kompleksen. Naučila sem se, kako Power Point predstavitev shraniti kot video, posneti svoj govor, poiskati glasbeno podlago s CC0, enostavno izdelati gif, vse skupaj združiti, vdelati video na stran in kako narediti zanimive raznorazne interaktivne naloge. Če bi imela več časa bi verjetno še enkrat snemala svoj zvok, ker se mi zdi, da ni najbolj razumljiv. Sicer sem ga posnela večkrat in na različne načine, a je bil rezultat vedno enak, a če bi imela več časa bi že našla način, s katerim bi prišla do boljšega zvoka. Največ časa sem posvetila izdelovanju PPT predstavitve, saj je bilo potrebno poiskati vse informacije in jih združiti v predstavitev, zraven pa še razmišljati o časovnem poteku, da se bo ujemala z zvokom in govorom. Mislim, da sem svoje delo opravila dobro, držala sem se navodil in kriterijev, predstavitev se mi zdi dobra, v njo sem vložila tudi ogromno truda. Pridobljeno znanje mi bo že v času študija prišlo zelo prav, predvsem izdelovanje videa iz PPT predstavitve (prej nisem vedela, da ta možnost sploh obstaja), snemanje zvoka in združevanje vsega skupaj, v bodočem poklicu pa prav tako že vse prej našteto in tudi izdelovanje videa z interaktivnimi nalogami, ki mislim, da bi bile učencem zelo všeč in bi jim popestrile vsakdanje delo. Najljubše pri projektu mi je bilo izdelovanje gifov in izdelovanje interaktivnih nalog, najmanj všeč pa mi je bilo snemanje zvoka oz. govora. V definiciji projekta ne bi spremenila ničesar, saj mislim, da je dobro zasnovan, ker zajema veliko področij in znanj, ki mi bodo v prihodnosti prišla še zelo prav.

Avtor: kkkal

Mentorica: mag. Alenka Žerovnik

Nosilka predmeta: dr. Irena Nančovska Šerbec

Predmet: informacijsko-komunikacijske tehnologije v izobraževanju

Letnik in študijska smer: 1. letnik, razredni pouk

Univerza v Ljubljani, Pedagoška fakulteta

Datum: 27. 6. 2021

Interaktivna multimedijska predstavitev by kkkal is licensed under CC BY-NC-ND 4.0 

(Skupno 22 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost