Infografika

Izdelek

Infografika by Leeva is licensed under CC BY-SA 4.0

Postopek izdelave

Za izdelavo infografike sem uporabila spletni program Canva. Najprej sem se registrirala, nato pa poiskala možnost izdelave infografike.

Infografika by Leeva is licensed under CC BY-SA 4.0

Izmed vseh možnih predlog sem si izbrala prikazano. In vanjo začela vnašati svoje besedilo.

Infografika by Leeva is licensed under CC BY-SA 4.0

Uredila sem slog, velikost in barvo pisav, da je vse skupaj delovalo enostvno, pisave pa niso bile preveč različne.

Infografika by Leeva is licensed under CC BY-SA 4.0

Da bi infografiko popestrila sem dodala lastno vektorsko sliko, izdelamo v programu Inkscape in sliko licence iz spleta. Slike v infografiko dodamo z možnostjo uploads, nato iz računalnika v program prenesemo sliko, ki jo želimo dodati in jo umestimo na svoje mesto.

Infografika by Leeva is licensed under CC BY-SA 4.0

Infografiko je mogoče prenesti tudi v PDF datoteki.

Infografika by Leeva is licensed under CC BY-SA 4.0

V tem projektu sem se naučila ustvarjati enostavne infografike. Spoznala sem, da je pri njih pomembna preprostost in, da je manj več. Infografika mora imeti jasno vsebino in strukturo, enotno barvno shemo, ne preveč različnih pisav. če jo želimo popestriti, dodamo še grafične elemnte, ki sem se jih ob delu tudi naučila vstaviti.

Če bi imela več časa, bi se še bolj poglobila v program, saj je izdelovanje infografik široko uporabno. Verjamem, da bi z bolj poglobljenim znanjem bila zmožna ustvariti tudi bolj kakovostne izdelke, a glede na moje znanje, se mi zdi, da je izdelek ustrezno končan in dopolnjen.

Največ dela sem posvetila vstavljanju grafičnih dodatkov, saj mi je bolj všeč enostaven izgled, z ne preveč dodatki. Najprej nisem želela vsatviti dodatnih elementov, a ker naloga tako zahteva, sem dodala le minimalno lupo, ki ponazarja, da moramo biti previdni in dobro pregledati droben tisk. Sestavljanje vsebine mi ni predstavljalo večjih težav. Sprva sem imela več teksta, kot ga je vidno na končnem izdelku, a sem se odločila, da je za boljše razumevanje tako bolje. Ne glede na to pa sem bralcu, ki ga tematika zanima, ponudila, da sam razišče več o njej na danem linku.

Znanje uporabe infografike, je kot že omenjeno široko uporabno, zato bom od sedaj naprej to večkrat vključila v svoje delo pri študiju in na nadaljni poklicni poti. S tem načinom obveščanja (infografiko), je moženo prejemniku hitro podati ustrezne informacije, ki so najpomembnejše.

Najljubše pri odkrivanju projekta mi je bilo kot vselej raziskovanje novih področij ustvarjanja in tehnologije hkrati. Zanimivo je, kako se vsa področja informatike dopolnjujejo in jih lahko uporabimo v skupnih izdelkih. S tem razlogom ne bi pri projektu infografike spreminjala ničesar.

Avtor: Leeva, 1. letnik Pedagoške fakultete v Ljubljani, Oddelek za razredni pouk, IKT v izobraževanju

Mentorici: as. mag. Alenka Žerovnik in dr. Irena Nančovska Šerbec

Junij 2021

Infografika by Leeva is licensed under CC BY-SA 4.0

(Skupno 15 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost