3. projektna naloga: Infografika

Infografiko sem izdelala na temo Spletni bonton, konkretneje o neželjenem spletnem vedenju oziroma spletnem nasilju oziroma o ravnanju, ko pride do tega. V mislih sem imela ciljno publiko druge triade osnovne šole navzgor, za izdelavo pa sem uporabila program Canva, ki je brezplačen in uporabniku zelo prijazen, saj sem ga brez večjih težav uporabljala tudi kot ne precej vešča uporabe podobnih programov. Postopek izdelave sem beležila z zajetjem posnetka zaslona, ki sem ga nato obdelala kar v programu PowerPoint, ki mi omogoča poleg vsake drsnice še dodajanje zapiskov, da sem si sproti beležila korake. Obdelane posnetke zaslonov sem nato shranila kot slike v mapi na računalniku.

Najprej sem se odločila, da bom uporabila eno od že narejenih predlog, zato sem v iskalno vrstico vtipkala iskalni niz „online“, da bi videla, ali mi kateri od zadetkov ustreza. Želela sem čim bolj čist, enostaven dizajn, saj bom noter vstavila še svojo obdelano fotografijo in vektrosko slikico in nisem hotela, da bi bilo vsega preveč.

Spletno nasilje-kaj naj storim? by Deda_sis is licensed under CC BY 4.0

Najprej sem želela plakat „oklestiti“ in razločiti med slogi pisave za naslov, tekst in naslov plakata, zato sem odprla še eno stran s klikom na „dodaj stran“, ki se pojavi pod plakatom in sem želene elemente povlekla na spodnjo stran, neželene pa izbrisala tako, da sem nanje kliknila in pritisnila tipko „backspace“.

Spletno nasilje-kaj naj storim? by Deda_sis is licensed under CC BY 4.0

Naslednji korak je bil dodajanje želenega naslova. To sem storila tako, da sem kliknila v polje z naslovom in ko se je tekst obarval, sem začela tipkati. Velikost pisave sem zmanjšala v zgornji vrstici s pritiskom na označeni gumb minus. Nato sem le še naslov poravnala na sredino plakata tako, da sem ga vlekla s hkrati stisnjeno miškino levo tipko, dokler mi program ni označil sredine z vijolično črto. Kasneje sem ga ob urejanju postavila zgoraj.

Spletno nasilje-kaj naj storim? by Deda_sis is licensed under CC BY 4.0

Nadalje sem želela vstaviti sliko, ki bi ponazarjala prvo točko infograma. Zato sem izbrala iz levega stolpca možnost „Photos“ in v iskalno vrstico vpisala ključno besedo „ignore“. Sliko, ki se mi je zdela primerna, sem kliknila in prestavila se je v infogram, nato sem njeno velikost prilagodila tako, da sem pridržala krogec v njenem oglišču in vlekla navznoter. Pozicijo slike sem nastavila po istem postopku kot pozicijo besedila v prejšnjem koraku.

Spletno nasilje-kaj naj storim? by Deda_sis is licensed under CC BY 4.0

Po istem postopku sem vstavila še eno slikico in ji dodala tekst, za katerega predlogo sem na začetku shranila na spodnjem listu infografike. Z levim klikom sem tekst povlekla na zgornji plakat in po istem postopku, kot sem vstavila začetno besedilo, sem tudi tukaj vtipkala želeno besedilo ter povečala velikost.

Spletno nasilje-kaj naj storim? by Deda_sis is licensed under CC BY 4.0

Zdaj sem želela dodati še vektorsko slikico, ki sem jo ustvarila za ta namen, zato sem izbrala možnost „Uploads“ in nato „Upload media“, nato sem z možnostjo “Device” iz računalnika izbrala svojo sliko, ki sem si jo predhodno shranila in tako se je prikazala med možnostmi, nakar sem jo le še kliknila.

Spletno nasilje-kaj naj storim? by Deda_sis is licensed under CC BY 4.0

Po zgoraj opisanem sistemu sem dodajala slikice in besedilo ter bila pozorna na lego, da so elementi infograma ostajali znotraj okvira. Ko sem bila s končno postavitvijo zadovoljna, sem nazadnje dodala še licenco, ki sem jo ustvarila v Beta Chooser in jo skopirala v polje z besedilom. Zmanjšala sem velikost pisave ter z gumbom „Position“ označila opcijo „Bottom“, da je bilo besedilo z licenco avtomatično postavljeno čisto na dno infograma. Na koncu sem le še izbrisala spodnjo stran, ki sem jo dodala na začetku in projekt shranila na računalnik z gumbom puščice, ki kaže navzdol  „Download“ v obliki PDF in PNG.

Spletno nasilje-kaj naj storim? by Deda_sis is licensed under CC BY 4.0

Takole zgleda končni izdelek:

Spletno nasilje-kaj naj storim? by Deda_sis is licensed under CC BY 4.0

Prilagam še dokument v PDF formatu:

Spletno nasilje-kaj naj storim? by Deda_sis is licensed under CC BY 4.0

Samorefleksija

Kaj sem se novega naučil/a v tem projektu?
Najprej naj povem, da sem se naučila predvsem to, da obstaja ogromno programov na spletu, ki so uporabniku prijazni in ne zahtevajo poglobljenega IKT znanja, da bi jih lahko uporabljala in se sedaj več ne zatekam zgolj k Wordu ali PowerPointu za oblikovanje podobnih izdelkov.
Če bi imel/a več časa, bi dodal/a, spremenil/a, izboljšal/a …
Mogoče bi se lahko bolj poglobila v samo oblikovanje in se lotila še kakšnega motiva, ki bi ga sama naredila in ne bi uporabila zgolj že ponujenih predlog, oziroma bi se lahko s predlogami bolj “poigrala”. Res pa je, da umetniško in oblikovno nisem ravno nadarjena in zato raje zaupam že narejenim predlogam, saj bi sama težko naredila kaj podobno kakovostnega.
Kateremu delu si posvetil/a največ časa in zakaj?
Največ časa sem posvetila iskanju primernih slikovnih gradiv in grafike, ki bi nekako pasala v ves kontekst infograma ter premikanju besedila in ostalih elementov infografike tako, da mi je bilo všeč in da je sledilo podanim smernicam.
Kako ocenjuješ svoje delo glede na dan kriterij ocenjevanja?
Zopet sem se po najboljših močeh trudila, da sem zajela vse zahtevane elemente, se pa zavedam, da je izdelek na osnovnem nivoju in mi še precej manjka do nekega bolj profesionalnega izgleda.
Kje in kako bom lahko pridobljeno znanje uporabil/a tekom študija in na svoji poklicni poti?
Program Canva mi je res všeč in je super za izdelovanje ne le plakatov ali brošur, temveč tudi ostalega digitalnega gradiva – prej recimo nisem vedela, da z njim lahko oblikuješ tudi instagram objave, na primer. V šoli vidim super uporabnost recimo pri izdelavi razrednih plakatov na primer označevanja kotičkov v razredu, plakat primernega vedenja, …
Kaj mi je bilo pri projektu najljubše in kaj najmanj?
Najljubše mi je bilo igrati se s postavitvijo in izbirati motive, najmanj všeč pa mi je bilo beleženje postopka, saj vzame precej časa in se (vsaj v mojem primeru) precej ponavlja. Je pa res, da mi je beleženje postopka zdaj pri 3.nalogi šlo že veliko hitreje kot pri prejšnji 🙂
Kaj bi spremenil v definiciji projekta, da bi bil boljši?
Spremenila bi mogoče le to, da bi lahko teme poljubno izbirali in mogoče že ustvarili nek izdelek, ki bi ga lahko tudi kasneje zares uporabili mogoče pri pouku ali drugem delu.

Mentorica: mag. Alenka Žerovnik

Nosilka predmeta: dr. Irena Nančovska Šerbec

Predmet: Informacijske-komunikacijske tehnologije v izobraževanju

Univerza v Ljubljani, Pedagoška fakulteta

Oddelek za razredni pouk, 1. letnik

Datum: 5.8.2021

Viri:
Home – Canva
Choose a License (creativecommons.org)
Microsoft Word – Recomendations-PREVOD-Cost-Cyberbullying (safe.si)

(Skupno 39 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost