Kreiram splet

Pozdravljeni! Sem študent prvega letnika razrednega pouka na Pedagoški fakulteti v Ljubljani. Kot otrok si nisem nikoli predstavljal, da bom kot velik učitelj, vendar mi je iz dneva v dan ta poklic vse bolj všeč. Strmim k tem, da bom svoje znanje, ki ga bom pridobil na fakulteti ter v osebnem življenju čim bolje predal mlajšim, novim generacijam

Moje mnenje je, da sem čustvena oseba z veliko energije, katero vložim v vsako stvar katere se lotim. V prostem času se zelo rad ukvarjam z glasbo ter z rokometom, katerega tudi igram na državnem nivoju. Mislim, da grejo moji hobiji z roko v roki k moji izberi fakultete, saj glasba združuje in zabava ljudi, s športom pa se naučiš discipline in vztrajnosti, kar so dobre lastnosti za učitelja. Na spodnji sliki lahko vidite pokale, katere sem dosegel s svojo ekipo do sedaj v svoji športni karieri.

Pokali by Klukamenčič is licensed under CC BY-NC 4.0

Uporaba IKT do sedaj

IKT sem začel uporabljati že v osnovni šoli, ko smo pri različnih predmetih začeli uporabljati programe Office 365. Microsoft programe Word, Excel in PowerPoint sem uporabljal celo srednjo šolo pri raznih projektnih nalogah ter obveznih šolskih vsebin. Od 14. leta starosti naprej tudi redno uporabljam aplikacije kot so Facebook, Snapchat, Instagram ter Youtube v svojem prostem času za pogovarjanje s prijatelji ter gledanjem raznih vsebin. V letošnjem šolskem letu pa sem spoznal tudi programa Zoom in MS Teams za študijske zamene. V nasprotju z drugimi fanti moje starosti me računalniške igrice niso nikoli zanimale in sem svoj čas na internetu raju preživel s spremljanjem športov ali pa v informativne namene.

Računalnik na zelenici by Klukamenčič is licensed under CC BY-NC 4.0

Pomen IKT v mojem bodočem poklicu

Uporaba IKT na šolah in univerzah je vse bolj pogosta in je že skoraj nepogrešljiva. Učitelji morajo znati upravljati s tehnologijo ter učencem pripraviti ustrezne predstavitve, gradiva ter interaktivne naloge, ki pomagajo učencem nadgraditi svoje znanje.

Naloga učiteljev, kar se tiče IKT, ni le sama uporaba IKT pri pouku, temveč tudi predajanje znanje o tehnologiji svojim učencem ter o pravilni uporabi interneta. Dandanes so na internetu veliko bolj pogoste nevarnosti ter pasti, zaradi česar je naloga učiteljev tudi da na te pasti opozori svoje učence ter jih nauči kako se tem nevarnostim izogniti.

Tehnologijo bi uporabil tudi za komunikacijo z učenci, starši ter z drugimi učitelji, v nujnem primeru pa se bo IKT uporabljal za učenje na daljavo, kot se uporablja v trenutnih razmerah.

Refleksija dela in samovrednotenje

S projektom kreiram splet sem obnovil znanje, ki smo ga pridobili pri pouku. Kljub temu, da smo Arnes storitve pogosto uporabljali, lahko na nekatere stvari hitro pozabiš in je dobro vsake toliko obnoviti svoje znanje. S svojim izdelkom sem zadovoljen, saj sem vanj poglobil, če pa bi kaj spremenil, bi izboljšal izsek pomen IKT v mojem bodočem poklicu, ki mi je sicer vzel največ časa, kajti sem se moral poglobiti v to, zakaj je IKT pomembnem v šolskih ustanovah, vendar še vedno mislim da bi ga lahko izboljšal. Sem mnenja, da moj izdelek ustreza kriteriju ocenjevanja in ga v tem smislu ne bi spreminjal. Tekom študija mi bo zelo prav prišla uporaba licenc, prav tako pa pri izdelavi različnih projektov, kar mi bo prav prišlo tudi pri bodočem poklicu.

Pri projektu mi je bila najbolj všeč možnost da se predstavim in opišem kaj mi IKT pomeni in kako ga uporabljam v svojem osebnem življenju, najtežje pa mi je bilo oceniti svoje lastno delo, torej narediti refleksijo. Projekta ne bi spreminjal, saj sem z njim zadovoljen in sem mnenja da je dobro narejen.

Avtor: Klukamenčič

Mentorica: mag. Alenka Žerovnik

Nosilka predmeta: dr. Irena Nančovska Šerbec

Predmet: Informacijske-komunikacijske tehnologije v izobraževanju

Univerza v Ljubljani, Pedagoška fakulteta

Oddelek za razredni pouk, 1. letnik

Datum: 6. 8. 2021

VIRI: https://chooser-beta.creativecommons.org/
https://razredniikt.splet.arnes.si/projektne-naloge-st-l-2020-21/kreiram-splet/

(Skupno 5 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost