Kreiram splet

Avtorica: Jera Zorman

Mentorica: mag. Alenka žerovnik

Nosilka predmeta: dr. Irena Nančovska Šerbec

Predmet: informacijsko-komunikacijske tehnologije v izobraževanju

Univerza v Ljubljani, Pedagoška fakulteta

Razredni pouk, 1.letnik

Datum: 4. 4. 2022

Moram priznati, da res nisem nek tehnični genij. Znana so mi nekatera družbena omrežja, pa še ta sem si ustvarila z rahlim zamikom od sovrstnikov. Kljub temu pa mi internet omogoča res veliko. Prav vsak trenutek lahko poiščem akorde poljubne pesmi za kitaro, ali pa pogledam video o tem, kako iz lista papirja s prepogibanjem nastane ptica. Tudi YouTube vsak dan poskrbi, da se nekje v ozadju sliši glasba za mojo dušo. Moje znanje o uporabi IKT se je v preteklih dveh letih še izboljšalo, saj sem večino časa, namenjenega šoli, zaradi korone, preživela za računalnikom. Vse te seminarske naloge, stalno ogledovanje spletne učilnice in seveda Zoom sestanki. Vse to je pripomoglo k mojemu napredku IKT znanja. Pravzaprav, če se sedaj ozrem nazaj na zapisano, bi lahko rekla, da sem kar vešča na tem področju. Kratica IKT mi je prej predstavljala bolj neko oviro, saj sem si jo zamišljala kot nekaj, kar uporabljajo le tajni agenti in spretni računalničarji, sedaj pa spoznavam, da temu ni tako. Zdi se mi pomembno in koristno, da se na tem področju še v naprej izobražujem.

Kot bodoča učiteljica menim, da naj bi vsak učitelj znal vsaj tiste osnove IKT-ja. Vedno sem se smejala tistim učiteljem, ki so brezglavo z miško v roki iskali kako zapreti neželeno okence, ali kakšne druge, nam banalne stvari. Tehnologija se z leti vse bolj razvija, zato je pomembno, da gremo v korak s časom. Tako postajamo tudi bolj ekonomični in ekološki, saj porabimo manj papirja, ki je v tem poklicu potrošni material. Še pomembneje pa je, da smo otrokom zanimivi, uporaba IKT je prav gotovo korak v pravo smer.

student by StartupStockPhotos is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

REFLEKSIJA

https://www.monitor.si/clanek/anketa-je-slovenska-ikt-krajina-odporna-proti-covidu-19/197950/

Ob ustvarjanju te projektne naloge, sem se naučila, kako ranljivi so naši osebni podatki in kako pozorni moramo biti, ko na spletu upravljamo s tujo lastnino. Naučila sem se, da niso vse slike namenjene javni rabi. Prav tako pa se ni težko potruditi, da bi našli primerno sliko z licenco, ki nam omogoča uporabo. Menim, da je prav, da se o licencah poučimo.

Imela sem dovolj časa, da sem se naučila, kako uporabljati licence in kaj pomenijo določeni simboli. Čemur sem namenila tudi največ časa. Menim, da sem uspešno opravila svojo prvo projektno nalogo. Svoja znanja bom še nadgrajevala in zavestno začela uporabljati do konca študija in kasneje, ko bom že poučevala. To znanje bom uporabila pri pisanju seminarskih nalog in kasneje pri pisanju magisterija. Ko pa bom poučevala, pa bo te papirologije še več, zlasti slikovnega gradiva, za katerega bom potrebovala licence.

Projektna naloga se mi je čisto dopadla in na njej ne bi čisto nič spreminjala.

(Skupno 16 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost