Kreiram splet – 1. projektna naloga

Avtor: Ava Schollmayer
Mentor: dr. Alenka Žerovnik
Nosilka predmeta: dr. Irena Nančovska Šerbec
Predmet: Informacijsko-komunikacijske tehnologije v izobraževanju
Univerza v Ljubljani, Pedagoška fakulteta

junij 2022

Sem Ava Schollmayer, študentka prvega letnka razrednega pouka na Pedagoški fakulteti. Z IKT-jem se srečujem, kot večina ljudi moje starosti, že od osnovne šole.

Dobro se spomnim kakšno muko mi je povzročalo pripravljanje PowerPoint prezentacije, ko tega še nisem znala. Čez leta pa ses se, tako v šoli kot doma, veliko naučila in izurila v tej pomembni veščini in jih sedaj pripravljam brez problema. Kar pa ne pomeni, da zdam vse, kar bi lahko. Še zdaleč ne. Zato se mi zdi izobraževanje v tej smeri zelo pomembno, še posebaj za nekoga, ki se bo v svojem bodočem poklicu dnevno srečeval s kreiranjem in uporabo prezentacij. V sedanjih časih pa so IKT veščine veliko večjega pomena, kot samo za pripravljanje diapozitivov. Ljudje dnevno ustvarjemo vsebino na socialnih omrežjih, jo delimo in komentiramo. Vsaka naslednja generacija s tem začne še bolj zgodaj.

Kot bodoča učiteljica imam namen veliko pozornosti in časa posveti izobraževanju o IKT. Menim, da lahko tako naredim pouk za učence še bolj zanimiv, zabaven in motivacijski. Zaradi naraščujoče uporabe tehnologije čez leta je tudi ključnega pomena, da znajo učitelji svoje znanje deliti naprej in učencem pomagati, da čim prej začnejo tudi z izobraževanjem v te smeri. Sama bi bila zelo hvaležna, če bi mi učiteljica v osnovni šoli bolje razložila koncept priprave PowerPoint prezentacije.

Prepričana sem, da mi bodo veščine, ki sem jih pridobila v tem semestru pomagale tako pri nadaljnem študiju, kot seveda, pri bodočem poklicu. Naučila sem se delati z razlčičnimi programi, ki jih prej nisem poznala (Inkscape, Audacity, Photoscape X, Canva). Te imajo sedaj stalno mesto na mojem računalniku. Če bi imela več časa bi sprobala še druge programe, ki bi jih lahko upozabljala za tovrstne namene in mogoče našle še kakšnega, ki bi mi morde bil še bolj ušeč.

Zelo pomembno mi je tudi znanje, ki sem ga pridobila glede licenc in informacije glede mest/strani iz katerih lahko črpam slike/video in avdio posnetke. Tudi to znanje bi želela predati na svoje učence, saj se mi ne zdi prav, da sem sama slišala o licencah šele na koncu srednje šole.

Ta semester sem se trudila posvetiti vsaj ustrezno veliko časa predmetu IKT v izobraževanju, vendar sem na žalost zaradi vseh obveznosti pri drugih predmetih posvetila manj časa kot bi želela. Ključnega pomena pri kateremkoli izobraževanju so povratne informacije in te so mi letos pri nalogah, ki sem jih oddala veliko pomenile.

Slika, ki mi daje motivacijo ob težkih časih:

Memories © 2022 by  Ava Schollmayer is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Ustvarili smo jo z razredom, ki sem ga pomagala poučevati.

Ava Schollmayer

(Skupno 10 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost