Kreiram splet

Lep pozdrav!

Sem Ana Babič, študentka prvega letnika razrednega pouka, na Pedagoški fakulteti v Ljubljani. Prihajam iz manjšega kraja na dolenjskem, Dobrepolja, kjer živim s svojo družino. Zelo rada imam otroke, naravo, šport, pogovore in na splošno druženje z ljudmi.

Prvič sem se z IKT tehnologijo srečala v osnovni šoli, ter kasneje na gimnaziji in sedaj na faksu, kjer spoznavam in prejemam veliko novih in pomembnih informacij o tehnologiji na splošno. Moram priznati, da mi tehnologija ni tako blizu, se z njo nisem toliko ukvarjala, izjemoma za namene šolanja in učenja. Kljub temu, so mi predavanja in vaje pri tem predmetu zelo zanimive, saj se mi zdi pomembno, da se bolje izobrazim na IKT področju.

V osnovni šoli sem IKT tehnologije še nisem toliko opazila, razen tega, da sem v šestem razredu dobila telefon, doma smo imeli skupen računalnik, v šoli pa smo pri likovni vzgoji uporabljali program Scratch, pri drugih predmetih pa pripravljali kakšne power point predstavitve, kasneje v osmem in devetem razredu pa smo že dobili interaktivne table. V gimnaziji smo interaktivne table uporabljali pri skoraj vseh predmetih, delali smo veliko ppt predstavitev, tehnologijo pa sem bolj uporabljala tudi za komuniciranje s sošolci, prijatelji, ustvarila sem si socialna omrežja, kot sta Instagram in Facebook. Sedaj se na fakulteti bolj srečujem z IKT tehnologijo, saj veliko uporabljamo spletno učilnico Arnes, imamo veliko kvizov kot so Kahoot, Mentimeter, Quizizz, predstavitve. Sedaj se pri predmetu IKT v izobraževanju srečujem tudi z novimi IKT pripomočki kot je na primer PhotoScape.

Pomen IKT tehnologije v svojem podečem poklicu učiteljice vidim predvsem v tem, da bomo s pomočjo tehnologije učencem lahko snov predajali na veliko načinov, ki so različni, za učence zanimivi, inovativni, kjer lahko izražamo kreativnost, ter s tehnologijo povečamo dostopnost. Konkretno, učencem lahko snov predajamo, ponavljamo, s pomočjo kvizov (kahoot, Mentimeter itd.), s pomočjo spletnih aplikacij in orodij jim lahko prikažemo zanimive poskuse, video posnetke, s spletno učilnico omogočimo, da učenci dobijo več gradiva, vaj, podrobnejša navodila. Preko tehnologije pa tudi lažje komuniciramo in sodelujemo s starši (npr. e-asistent, e-mail, govorilne ure preko zoom-a idr.). Predvsem se mi zdi pomembno, da se mi kot bodoči učitelji in učiteljice, ter zdajšnji učitelji/ice izobražujemo na tem področju, ter smo se pripravljeni naučiti kaj novega, v naš pouk uvesti nove, zanimive načine podajanja snovi.

Kamenčki by Ana is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

REFLEKSIJA in VREDNOTENJE

V tem projektu sem se veliko novega naučila, predvsem to, da se zavedam pomembnosti avtorski pravic, da se jih zelo lahko krši, kar seveda ni prav, tako zakonsko kot moralno. Naučila sem se, kako preveriti ali je določeno delo, slika avtorsko zaščiteno, kaj pomeni kakšna licenca, kako se jih uporabi in nastavi.

Če bi imela več časa, bi se bolj poglobila v licence, njihov namen in pomen, ter bi pripravila slikovno gradivo z licenco, ki bi jih kasneje lahko uporabila v pedagoške ali druge namene. Največ časa sem posvetila vsebini te projektne naloge in fotografiji, ter njeni licenci, saj je to znanje zame novo in ga še usvajam.

Svoje delo bi glede na dan kriterij ocenila dobro, saj sem sledila in upoštevala navodila, mislim da sem zajela vsa navodila, vstavila slikovno gradivo, kategorije, oznake, licenco, v svoje pisanje sem se poglobila, konkretizirala in interpretirala svoje delo. Pridobljeno znanje bom zagotovo uporabila pri pripravljanju slikovnih gradiv za poučevanje, za sestavitev učnih listov, upoštevala bom avtorske pravice, in drugo znanje IKT tehnologije, saj se s tem srečujemo vsakodnevno, pomembno pa se mi zdi, da ta novo pridobljena znanja uporabim pri svoji poklicni poti. Pri projektni nalogi mi je bilo všeč urejati slike, se uriti v postavljanju licenc, všeč mi je bilo, da sem razmišljala o pomenu in uporabi IKT tehnologije v šolstvu. V definiciji projekta ne bi nič spremenila, saj menim, da sem zajela vso vsebino, ter izdela dober končni izdelek, upam da bo všeč tudi vam.

Lep pozdrava, Ana

(Skupno 15 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost