Slikovno gradivo z uporabo rastrske in vektorske grafike

Avtorica: Eva Krošelj
Mentorica: asist. dr. Alenka Žerovnik
Študij: 1. letnik RP, Pedagoška fakulteta Univerze v Ljubljani
Študijsko leto: 2021/22

Izbrana tema: Spletni bonton
Uporabljeni programi: PhotoScape X, Inkscape

Fotografija št. 1:

1. fotografija © 2022 by EK is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Obdelava 1. fotografije:

1. fotografija (urejena) © 2022 by EK is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Fotografija št. 2:

2. fotografija © 2022 by EK is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Obdelava 2. fotografije:

2. fotografija (urejena) © 2022 by EK is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Vektorska slika:

Vektorska slika © 2022 by EK is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Postopek dela urejanja 1. fotografije:

1. Najprej sem povečala svetlost fotografije z orodjem Lighten Shadows, saj se mi je fotografija zdela pretemna. Darken highlights in Blacks sem zmanjšala, povečala pa še Whites.

1. korak urejanja fotografije © 2022 by EK is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

2. V naslednjem koraku sem fotografijo zaostrila s pomočjo orodij Darken, Deepen, Clarity in Darken Highlights.

2. korak urejanja fotografije © 2022 by EK is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

3. Fotografijo sem obrezala, da sem se znebila odvečnega stranskega prostora. To sem uredila z orodjem Crop. Belo območje zgoraj sem se odločila obdržati, saj mi je prav prišlo v zadnjem koraku.

3. korak urejanja fotografije © 2022 by EK is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

4. Fotografiji sem dodala oblačke z besedilom in tako izrazila bistvo fotografije in njeno povezovanje z izbrano tematiko. Pri tem koraku sem uporabila dva orodja: najprej Figure in nato Text. Oblačke, v katerih se nahaja besedilo, sem popestrila s pisano bravo, za besedilo pa sem določila font (Arial) in zmanjšala razdalje med besedami ter vrsticami.

4. korak urejanja fotografije © 2022 by EK is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Refleksija

Skozi ustvarjanje projektne naloge sem se predvsem naučila uporabljati 2 nova programa in ustvarjati vektorsko grafiko. S samim urejanjem slik že imam izkušnje, s PhotoScape X in Inkscape programoma pa sem se srečala prvič. O vektorski grafiki pred seminarjem na fakulteti nisem imela nobenega predznanja.

Če bi za delo imela več časa, bi se bolj podrobno poglobila v vsa orodja, ki mi jih ponujata programa za urejanje, še posebej PhotoScape X. Program mi je namreč zelo všeč. Zagotovo ga bom uporabljala v svojem prostem času.
Všeč mi je, kako sem uredila lastni fotografiji, če pa bi imela več časa, bi še bolj uporabila svojo ustvarjalnost in pri urejanju izkoristila več orodij. Urejanje fotografij je bil prav tako moj najljubši del v procesu izdelave naloge.

Največ časa sem posvetila oblikovanju vektorske grafike. Odkar smo se s temo seznanili na seminarju in kliničnih vajah, sem že veliko pozabila, zato sem potrebovala precej časa za ogled posnetkov z navodili za uporabo programa Inkscape. Seveda je nekaj časa šlo tudi za razmislek o konceptu, ki sem ga z vektorsko grafiko želela predstaviti. Ta del (izdelava vektorske grafike) mi je bil najmanj ljub.

Menim, da sta fotografiji smiselno urejeni in da se dobro povezujeta z izbrano tematiko. Tudi vektorska slika po mojem mnenju ustreza tematiki, lahko pa bi bila bolj kompleksno urejena (npr. dodano senčenje). Zdi se mi, da so opisi korakov urejanja fotografij razumljivi, zavedam pa se, da bi bilo za bralca teh korakov bolje, če bi potek urejanja prikazala s snemanjem zaslona. Licence so po mojem mnenju primerne, povezav pa niti nisem potrebovala vstavljati. Na začetku sem omenila, katera programa sta mi bila pri izdelavi projektne naloge v pomoč.

Pridobljeno znanje mi bo zagotovo prišlo prav tako tekom študija kot pri poklicu, menim pa, da še najbolj znanje o rastrski grafiki in urejanju slik. Zagotovo bom za potrebe šolskih nalog in prikaza določenih stvari v razredu nekaterim fotografijam morala izboljšati svetlost, jih zaostriti, obrezati ipd. Vektorsko grafiko bom lahko uporabila, ko želenih slik ne bom našla na internetu. S pomočjo programov, kot je Inkscape, bom slike lahko ustvarila sama.

Vsebine projektne naloge načeloma ne bi spreminjala, menim pa, da bi bila izdelava naloge zabavnejša, če bi si lahko tematiko ustvarjanja določili sami ali pa bi bila izbira tem obsežnejša. Razumem pa, da je za nas najbolj koristno, če so teme povezane s digitalnim svetom in tako poleg praktičnega dela pridobivamo tudi teoretično znanje ali pa že naučeno samo še bolj utrdimo.

(Skupno 35 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost