Infografika

Avtorica: Eva Krošelj
Mentorica: asist. dr. Alenka Žerovnik
Študij: 1. letnik RP, Pedagoška fakulteta Univerze v Ljubljani
Študijsko leto: 2021/22

Izbrana tema: Spletni bonton
Uporabljeni programi: Canva

Viri:
OŠ Miklavž. (2019). Spletni bonton. PDF. http://osmiklavz.splet.arnes.si/files/2019/08/Bonton_varnost_na_spletu_4.-5.razred.pdf

Spletnik. (2021). Bonton na spletu. https://spletnik.si/blog/bonton-na-spletu/

Izdelan plakat v PNG in PDF obliki:

6 pravil spletnega bontona © 2022 by EK is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Postopek izdelave plakata:

1. Najprej sem izbrala predlogo za plakat z orodjem Predloge.

1. korak urejanja plakata © 2022 by EK is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

2. Spremenila sem barvno temo plakata, ki je po mojem mnenju bolje ustrezala tematiki. To sem uredila z orodjem Slogi. Spremenila sem tudi naslov dela, da se plakat sklada z izbrano temo.

2. korak urejanja plakata © 2022 by EK is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

3. Odstranila sem prvotne fotografije in odstavke z besedilom ter pripravila podnaslove, ki se nanašajo na mojo temo. Izbrala sem nov font naslova z orodjem v zgornji vrstici. Uredila sem tudi licenco s spletno stranjo Chooser Beta.

3. korak urejanja plakata © 2022 by EK is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

4. Podnaslovom sem dodala odstavke z besedilom z orodjem Dodaj nekaj besedila telesa. Viri, kjer sem besedilo našla, so navedeni zgoraj.

4. korak urejanja plakata © 2022 by EK is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

5. a) Vstavila sem temi primerne slike. Dodajala sem jih s pomočjo orodja Elementi in v iskalnik vpisala ključne besede za slike, ki sem jih želela.
b) Nekaterim slikam sem spremenila barvo, kar sem dosegla s klikom na barvni kvadratek v zgornji orodni vrstici ter izbiro novega polnila.
c) Nekaterim sem povečala prosojnost.
d) Naložila sem tudi lastni izdelek.

5. a) korak urejanja plakata © 2022 by EK is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

5. b) korak urejanja plakata © 2022 by EK is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

5. c) korak urejanja plakata © 2022 by EK is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

5. d) korak urejanja plakata © 2022 by EK is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

6. Naslov in podnaslove sem še dodatno izpostavila z orodjem Draw (Beta), uporabila pa sem Highlighter, kateremu sem povečala (a) oz. zmanjšala (b) velikost čopiča ter povečala prosojnost.

6. a) korak urejanja plakata © 2022 by EK is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

6. b) korak urejanja plakata © 2022 by EK is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Refleksija

Pri ustvarjanju projektne naloge sem se naučila izdelovati in oblikovati zanimive, privlačne in urejene plakate. S svojim delom sem zadovoljna, saj sem v ustvarjanje vložila veliko časa in razmisleka. Če bi imela več časa, ne bi naredila nič več, kot pa sem sedaj. Mogoče bi poskusila večji del motivov ustvariti sama oz. se bolj poigrala s spreminjanjem plakata glede na že oblikovano predlogo.

Največ časa sem porabila seveda za oblikovanje in urejanje plakata, poleg tega pa še za zapis poteka urejanja izdelka. Res sem želela karseda jasno in razumljivo zapisati potek ustvarjanja po korakih, kar pa zavzame kar nekaj časa, ko odstavkom z besedilom dodajamo še posnetke zaslona in oblikujemo licence. Precej časa sem vložila tudi v zapis refleksije.

Menim, da sem dobro opravila nalogo. Zdi se mi, da sem ustrezno oblikovala plakat (izbrala primerne slike, napisala odstavke z besedilom), zapisala kratek a ravno prav podroben opis urejanja projektnega dela in temu dodala ustrezne posnetke zaslona, s katerih je očitno, katera orodja sem uporabila za spreminjanje izbrane predloge. Dodala sem licence in na začetku navedla vire uporabljenih spletnih strani. V objavo sem vstavila plakat v slikovni obliki in obliki PDF dokumenta. Za objavo sem označila pripadajoče kategorije in zapisala nekaj oznak, ki se dobro nanašajo na izbrano temo.

Pridobljeno znanje bom lahko v prihodnje uporabila pri oblikovanju podobnih izdelkov ali pa za ustvarjanje predstavitev, pa naj bo to za kakšne dogodke ali pa pri poklicu učitelja za oblikovanje kratkih a privlačnih predstavitev učne vsebine (pri uvodu v učno snov, za ponavljanje učne snovi).

Projektna naloga mi je bila kot celota zelo všeč, saj z veseljem ustvarjam tovrstne izdelke. Najmanj všeč mi je bil zapis poteka urejanja plakata in oblikovanje refleksije samo zato, ker sem za to porabila največ časa. Seveda pa se zavedam pomena obeh dejavnosti in si zato pri delu več zapomnim.

V definiciji projekta ne bi spremenila ničesar, saj sem pri delu nadvse uživala.

(Skupno 23 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost