SPLETNI BONTON V SLIKOVNEM GRADIVU

Otroci se veliko naučijo preko vizualnih dražljajev, zato je pomembno, da jim pripravimo ustrezno slikovno gradivo za učenje. Na temo spletnega bontona sem tako izdelala dve rastrski in eno vektorsko sliko, ki bi ju lahko pri tej tematiki vključila v pouk.

RASTRSKA GRAFIKA

Prva slika pred obdelavo:

Rastrska grafika1_pred obdelavo by Maja Dobravec is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Prva slika po obdelavi:

Rastrska grafika1_po obdelavi by Maja Dobravec is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

___________________________________________________________________________________________________________________

Druga slika pred obdelavo:

Rastrska grafika2_pred obdelavo by Maja Dobravec is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Druga slika po obdelavi:

Rastrska grafika2_po obdelavi by Maja Dobravec is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

VEKTORSKA GRAFIKA

Končni izdelek je izgledal takole:

Vektorska grafika_končna verzija by Maja Dobravec is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

REFLEKSIJA DELA IN SAMOVREDNOTENJE

Projektna naloga izdelave slikovnega gradiva s pomočjo rastrske in vektorske grafike se mi je zdela dobro zastavljena. Preko izdelave izdelkov sem lahko ponovila uporabo programov Inkscape in PhotoScape X, ki smo se ju učili uporabljati v okviru laboratorijskih vaj. Glede urejanja in obdelave fotografij sem že imela nekaj predznanja, tako da mi je bil nov samo sam program, vektorsko grafiko pa sem prvič izdelovala sama. Najbolj zanimivo se mi je zdelo to, koliko podrobnosti lahko sam izdelaš v Inkscapu in čeprav sem za izdelavo končne slike porabila kar precej časa, bi v primeru, da bi imela časa še malo več, izdelek vektorske grafike še dopolnila in dodelala. Mi je pa največ časa vzelo predvsem razmišljanje o idejah za zajem fotografij na terenu in pa za idejo za obliko vektorske slike, želela sem namreč izdelati nekaj, na kar bom ponosna. Ko sem enkrat imela idejo, izdelava ni bila preveč zahtevna.

Zdi se mi, da sem nalogo v celoti dobro opravila. Poiskala sem tematike, ki so se vse navezovale na spletni bonton in slikovno gradivo tudi smiselno umestila v objavo. Postopek izdelave sem opremila z ustreznimi fotografijami posnetkov zaslona. Poleg tega sem ustrezno navedla tudi licence posameznih slik. Objavi sem dodala povezave na strani, ki sem jih pri izdelavi uporabila, ter izbrala ustrezne oznake in kategorije. Kot sem napisala že zgoraj, mi je bilo najtežje smiselno izbrati ustrezne ideje in jih zaokrožiti v celoto. Pri izdelavi projektne naloge sem zelo uživala in seveda mi je bilo najbolj všeč urejanje in izdelava slik, malo manj pa sem uživala pri opisovanju poteka izdelave. Zastavljene naloge ne bi spreminjala, saj je izdelava končnih izdelkov lepo zaobjela vsa področja obdelave slikovnega gradiva. Edino, kar bi lahko bilo drugače je to, da bi za obdelavo rastrske grafike imeli le eno namesto dveh fotografij.

Znanje, ki sem ga pridobila med izdelavo naloge, bom na svoji poklicni poti lahko zelo pogosto uporabljala. S pomočjo programov Inkscape in PhotoScape X bom lahko pripravljala učna gradiva za učence, izdelovala različne znake in simbole za na steno ter učence višjih razredov o tem tudi poučevala. Tako da je bil čas, ki sem ga vložila v izdelavo teh izdelkov, gotovo koristno porabljen.

(Skupno 48 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost