4. projektna naloga: INFOGRAFIKA

  • Ime in priimek avtorja: Petra Kuhar
  • Ime in priimek mentorja: asist. dr. Alenka Žerovnik, doc. dr. Irena Nančovska Šerbec
  • Študijska smer, predmet in letnik študija: Razredni pouk, IKT, 1. letnik
  • Pripadnost univerzi in članici: Pedagoška fakulteta, Univerza v Ljubljani
  • Datum nastanka: 14. 6. 2022
  • Licenca CC: Licenca za celotno projektno nalogo (licence posameznih slik so objavljene pod slikami)

Spletni bonton by kuk is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Opis vsebine, namen, ciljna publika, cilji

Ko sem opravila vse tri predhodne projektne naloge, sem se lotila še zadnje – izdelave infografike. Pomagala sem si s programom Canva.

Namen naloge je bil seznaniti se s programom za izdelavo infografike. Spoznati vse njegove prednosti, morebitne pomanjkljivosti. Obdelati izbrano temo (spletni bonton) na še malo drugačen način, ki bo prav tako uporaben pri delu z otroki.

Ciljna publika so uporabniki spleta, ki jih zanima spletni bonton – še posebej nekaj osnovnih pravil. Cilji ob izdelavi infografike so bili, da je na njej v čim manjšem obsegu predstavljeno bistvo, ki je obenem tudi lepo in pregledno urejeno. Vsi namreč vemo, da najprej gledamo z očmi, šele nato začnemo brati vsebino.

Postopek izdelave – infografika

Najprej sem v programu Canva izbrala približen stil ozadja, ki sem ga želela imeti. Temo sem izbrala glede na temo projektne naloge. Nato sem najprej spremenila vsebino, ki sem jo dopolnila s svojo. Zatem sem spremenila slog in barvo pisave, po potrebi sem črke tudi večala/manjšala. Pomagala sem si z menijem zgoraj. Sledilo je vstavljanje slikovnega gradiva v infografiko. Pomaknila sem se v levi meni in izbrala zavihek “Elementi”. V iskalno okence sem v angleščini vtipkala katere slike želim dobiti kot zadetke iskanja. Izbrala sem najustreznejše glede na dano temo in barvno usklajenost. Po potrebi sem barve še naknadno spremenila.

Ko sem bila s končnim izgledom zadovoljna, sem se pomaknila desno zgoraj na ikono “Deli z drugimi”. Pojavilo se je novo okence, v katerem sem kliknila na razdelek “Prenesi”. V tem koraku se mi je ponudilo več možnosti. Najprej sem izbrala, da mi naj datoteko prenese v obliki PDF-ja, nato pa še kot sliko visoke resolucije.

Spletni bonton_infografika_postopek by kuk is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Končni izdelek

Datoteka v obliki visoke resolucije:

Slika visoke resolucije

Spletni bonton_canva by kuk is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

PDF oblika datoteke:

Spletni bonton_canva_pdf by kuk is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Refleksija in samovrednotenje

Kaj sem se naučila: Naučila sem se kako izdelati infografiko s pomočjo programa Canva. Je zelo zanimiv program, ki ponuja najrazličenjše oblikovanje slik. Še posebej mi je bilo všeč to, da sem se naučila delati z novim programom, ki ga prej še nikoli nisem uporabljala.

Kaj bi izboljšala, če bi imela več časa: Če bi imela več časa, bi dodala več podnaslovov in fotografij. Največ časa sem se ukvarjala s pisanjem besedila, saj sem hotela, da je na plakatu zajeto bistvo. Veliko časa pa sem posvetila tudi vizualnemu izgledu, saj je pomembno, da plakat pritegne. Menim, da je delo vsebinsko ustrezno in lično narejeno.

Kateremu delu sem posvetila največ časa: Največ časa sem se ukvarjala z usklajevanjem barv, saj se včasih slikovno gradivo, barva pisave in barva ozadja niso dopolnjevali.

Kako bi ocenila svoje delo: Menim, da je infografika narejena kvalitetno, saj se barvni kontrasti med seboj lepo prepletajo, ničesar ni preveč ali premalo. Tudi besedilo sem toliko okrnila, da pove kaj je bistvo teme, kljub temu pa tega ni preveč. Seveda bi lahko še marsikaj spremenila, a za prvič sem kar zadovoljna.

Kako bom pridobljeno znanje uporabila tekom študija in na nadaljnji poklicni poti: Novo znanje bom lahko uporabila npr. za promocijo svojega krožka na šoli ali pa, da bom učencem dala projektno nalogo (4. in 5. razred OŠ), kjer bi morali v skupinah narediti vsak svojo infografiko.

Kaj mi je bilo pri projektu najbolj/najmanj všeč: Najbolj mi je bilo vešč to, da sem lahko sama ustvarila infografiko po lastni želji in poizkušala nove metode kreiranja, ki jih do sedaj še nisem poznala.

Kaj bi pri projektu spremenila, da bi bil boljši: Pri projektu ne bi ničesar bistveno spreminjala, saj je bil v redu zastavljen. Morda bi si želela jasnejših navodil.

Povezave do uporabljenih programov in viri:

Viri uporabljenih spletišč:

Povezava do uporabljenega programa:

Canva: https://www.canva.com/

(Skupno 12 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost