2. projektna naloga: SLIKOVNO GRADIVO Z UPORABO RASTRSKE IN VEKTORSKE GRAFIKE

POSTOPEK PRI RASTRSKI GRAFIKI

Sliko sem odprla v programu Photoscape. Slike nisem obrezala, ker sem bila z velikostjo in razmerjem elementov na sliki zadovoljna. Najprej sem se lotila razdelka z barvami (Color), kjer sem sliko posvetlila (Brighten) na 15 in potemnila (Darken) na 5. Ker sem želela, da ima slika moder učinek in s tem ustvari navidezen odsev računalnika, sem dvignila temperaturo (Temperature) na 8950. Za zaključek sem znižala še osvetlitev (Exposure) za -30 in s tem toliko bolj poudarila računalnik.

Urejanje barv by Nika Bjelajac Vlašič is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

V razdelku ‘Light’, sem izbrala možnost ‘Light Leaks (2)’, filter 005. Želela sem še toliko bolj poudariti modro svetlobo, ker po mojem mnenju daje učinek dramatičnosti in odseva iz zaslona računalnika. Žarek svetlobe sem prestavila v zgornji desni kot s pomočjo vrtenja premice v želeni smeri. 

Izbira filtra by Nika Bjelajac Vlašič is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

V razdelku s pripomočki (Tools) sem izbrala možnost ‘Blur’, ker sem želela skriti vsebino sporočila, zato sem označila mesto, ki sem ga zameglila. V tem primeru je bil to zaslon računalnika. 

Pripomočki by Nika Bjelajac Vlašič is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

V razdelku ‘Insert’ sem izbrala možnost ‘Text’. V prostor za vstavljanje besedila, sem zapisala ‘Ne zaupaj neznancu!’. Besedilu sem dodala tudi rumeno-črno podlago oziroma ozadje (razdelek ‘Background’), ter ga s tem bolj poudarila.

Urejanje besedila by Nika Bjelajac Vlašič is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Za konec sem urejeno sliko shranila z JPEG Quality: 80, iz razloga, da je slika lažje dostopna za pošiljanje, odpiranje in objavi na spletu. Sliko sem shranila na računalnik.

Shranjevanje slike by Nika Bjelajac Vlašič is licensed under CC BY-NC-ND 4.0


POSTOPEK PRI VEKTORSKI GRAFIKI

Infografiko na temo varnosti na spletu, ustvarjeno v programu Inkscape, sem predstavila s pomočjo vsem zelo znane zgodbe Rdeča kapica. Izdelala sem dva elementa – volka in Rdečo kapico. 

Z orodjem za risanje krivulj in ravnih črt sem tako pri volku kot pri Rdeči kapici izdelala osnoven oris oblike, ki sem ga kasneje popravila in izoblikovala z orodjem ‘Uredite poti po vozliščih’ – ‘Naj bodo izbrana vozlišča mehkejša’ in ‘Naj bodo izbrana vozlišča samodejno mehkejša’. Za vsako obliko sem izbrala barvo polnila in odstranila obrobo. Zmehčana je večina vozlišč.

Ustvarjanje oblike by Nika Bjelajac Vlašič is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Pri izdelovanju elementa volka, sem si pri risanju ust pomagala z orodjem ‘Rišite prostoročno’ Preostale elemente sem narisala isto, kot v zgoraj opisanem primeru. Edina izjema, ki sem jo naredila pri volku je ta, da sem pri zobeh uporabila možnost ‘Barva poteze’ in mu zobe obrobila s črno barvo. 

Volk by Nika Bjelajac Vlašič is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Ko sem končala z ustvarjanjem večjih elementov, sem se lotila izpopolnjevanja podrobnosti in predvsem elementov obraza. Volku in Rdeči kapici sem dorisala oči, s pomočjo orodja ‘Rišite kroge, elipse in loke’. Za oči sem tako uporabila 6 krogov. Nos volka sem narisala prostoročno, z orodjem za risanje krivulj in ravnih črt. Enako velja tudi za lase in usta Rdeče kapice, ter obrvi volka. 

Podrobnosti by Nika Bjelajac Vlašič is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Ker sem želela ustvariti bolj realistično podobo volkovega trebuha in slike nasploh, sem mu na spodnjem delu trebuha narisala senco. Najprej sem z orodjem za risanje krivulj in ravnih črt naredila približen oris sence. Nato sem poleg novo nastalega orisa, označila še krivuljo, ki predstavlja trebuh, in v razdelku ‘Pot’ izbrala možnost ‘Presek’. S tem postopkom sem uspešno odstranila odvečni del. 

Senčenje volka by Nika Bjelajac Vlašič is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Ker je bila novo nastala senca premočna, sem uporabila funkcijo ‘Zabrisanost’, s katero sem zameglila senco in omilila prehod med enim in drugim elementom. To sem počela vse dokler nisem dobila želenega rezultata. 

Zabrisanost by Nika Bjelajac Vlašič is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Za zaključek sem želela sliko popestriti še z napisom, ki nas hkrati napeljuje tudi na temo, o kateri nam pripovedujejo slike. To sem naredila z orodjem ‘Ustvarite in urejajte predmete besedila’ in od tu naprej poljubno izbirala slog, velikost, obliko in barvo pisave. 

Oblikovanje besedila by Nika Bjelajac Vlašič is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Sliko sem na koncu izvozila kot png.

Izvoz slike kot png by Nika Bjelajac Vlašič is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

(Skupno 82 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost