Slikovno gradivo z uporabo rastrske in vektorske grafike

Avtorica: Eva Maurer

Mentorica: asist. dr. Alenka Žerovnik

Nosilka predmeta: doc. dr. Irena Nančovska Šerbec

Predmet: Informacijsko komunikacijske tehnologije v izobraževanju

Fakulteta: Univerza v Ljubljani, Pedagoška fakulteta

Smer: Razredni pouk, 1. letnik

Datum: avgust 2022


RASTRSKA GRAFIKA

Slika 1 pred obdelavo

tipkovnica by evalija is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Velikost: 1,3 MB

Format: JPEG

Dimenzije: 3024 × 4032

Slika 1 po obdelavi

tipkovnica<3 by evalija is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Velikost: 1,1 MB

Format: JPEG

Dimenzije: 3024 × 3024

Slika 2 po obdelavi

gamer by evalija is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Velikost: 1,6 MB

Format: JPEG

Dimenzije: 3024 × 4032

Slika 2 po obdelavi

gamer2 by evalija is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Velikost: 494 KB

Format: JPEG

Dimenzije: 2775 × 3170

Postopek obdelave:

Obe sliki sem uredila v programu za urejanje Photoscape. Prvi sliki sem najprej s funkcijo Crop spremenila dimenzije na 1:1, saj so mi bile te dimenzije bolj všeč. Ker sem bila s svetlobo v sliki še kar zadovoljna, sem se odločila, da bom le preverila različne funkcije ter se na koncu odločila le za spremembo “temperature”- slika je tako bolj hladna/modrih odtenkov, kot je bila prej.

Obdelava 1. slike #1

obdelava1 by evalija is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Potem sem pod Tools in Draw izbrala risalo, s katerim sem z različnimi barvami prekrila napis MacBook Air, ki ga nisem želela na svojem končnem izdelku, saj se mi je zdel nepomemben in nekoliko moteč. Ker nalepka srčka na tipki Enter ni bila dovolj opazna, sem se jo odločila prek Tools in Sharpen malce izostriti, s tem pa jo narediti opaznejšo.

Obdelava 1. slike #2

obdelava2 by evalija is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Za konec sem pod Light še na sliki poskušala različne filtre in se odločila za filter 016, ki “pušča svetlobo” v obliki src.

Obdelava 1. slike #3

obdelava3 by evalija is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

VEKTORSKA GRAFIKA

Računalnik, vektorska grafika

računalnik by evalija is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Velikost: 26 KB

Format: PNG

Dimenzije: 794 × 1123

Postopek dela:

V programu Inkscape sem se lotila dela. Inspiracija za to vektorsko grafiko je bil moj prenosnik, katerega sem se odločila poenostaviti. Najprej sem s funkcijo za ustvarjanje pravokotnikov in kvadratov naredila dva svetlo siva pravokotnika in enega malo temno sivega malo manjših dimenzij ter jim zaokrožila robove.

Postopek #1

postopek1 by evalija is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Nato sem enega izmed svetlo sivih pravokotnikov z zmanjševanjem “X” komponente na zgornjih dveh vozliščih poti (tega pravokotnika) spremenila v paralelogram. To je postal moj spodnji del prenosnika.

Postopek #2

postopek2 by evalija is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Ker sem na ekran želela dodati srce, sem na Youtube našla video, ki je opisal postopek izdelave srca. Tega sem naredila tako, da sem najprej s funkcijo izdelovanja prvavokotnikov in kvadratov ustvarila pravokotnik, kateremu sem robove zaokrožila “do konca”- tako sem dobila lik oblike starorimskega cirkusa. Lik sem podvojila, nato oba zavrtela za 45 stopinj (vsakega v svojo smer) in ju drug čez drugega obrnila tako, kot je prikazano na spodnji sliki (Postopek #3). Za konec sem še izbrisala spodnja 3 vozlišča na vsaki strani križa in nastalo je srce.

Postopek #3

postopek3 by evalija is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Ker je moj prenosnik potreboval tudi tipkovnico, sem po istem postopku, kot za večjega oblikovala še en manjši parelogram temno sive barve. Morala sem biti pozorna pri izdelavi le-tega, saj se dimenzije v prvih nekaj poskusih niso najbolje ujemale z večjim sivim paralelogramom in si robovi tako niso bili vzporedni. Ko mi je končno uspelo ustvariti karseda dobro “tipkovnico” sem dodala še manjšo sledilno ploščico.

Postopek #4

postopek4 by evalija is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Ker se mi je zdel izdelek na koncu malce dolgočasen, sem se ga odločila še osenčiti. To sem naredila na dveh mestih in sicer tako, da sem z nastavitvijo Draw Bezier curves and straight lines označila del v kotu ekrana, ki sem ga želela osenčiti, nato pa ustvarila gradient ter se z prestavljanjem okroglega in kvadratnega vozlišča igrala z nivojem osvetlitve, dokler z le-tem nisem bila zadovoljna.

Postopek #5

postopek5 by evalija is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

REFLEKSIJA

Preden sem se lotila te projektne naloge sem pričakovala, da jo bom zlahka in hitro opravila, kar pa se je izkazalo za napačno. Že pri izbiranju idej za sliki, ki sem ju uporabila pri rastrski grafiki sem imela manjše težave, saj nisem točno vedela, kaj želim zajeti. Na koncu sem se odločila za sliko računalniške tipkovnice s srčkom na tipki enter, ki sporoča, da moramo tako kot v realnem vsakdanu, tudi “online” biti spoštljivi. Z obdelavo te slike nisem imela večjih težav, saj sem se o le-tej zabavala in najbolj uživala. Kljub temu, da sem program Photoscape spoznala že nekaj mesecev nazaj pri kliničnih vajah IKT-ja, tudi približno nisem vedela za vse funkcije, ki jih ta program ima. Čeprav programa še vedno ne znam uporabljati do popolnosti se mi zdi, da sem se med pripravljanjem te projektne naloge naučila veliko novih koristnih trikov, s katerimi bom v prihodnosti urejela svoje slike. Če bi

Kar se tiče vektorske grafike, pa sem naletela na še več težav, tako mi je ta del vzel največ časa. Že pred kakšnim dobrim mesecem, ko sem se prvič lotila izdelave te projektne naloge sem ugotovila, da kljub temu, da sem se z programom Inkscape spoznala že pri kliničnih vajah, o njegovi uporabi vem zelo malo. Težko sem se znašla med vsemi različnimi fukncijami, s katerimi se program ponuja ter izbrati tiste, ki mi bi koristile. Po kar nekaj časa raziskovanja delovanja Inkscape-a sem se zares lotila dela in ugotovila, da navsezadnje ni tako zakompliciran. Če bi za izdelavo imela še več časa, bi svojem prenosniku dodala več detajlov, kot naprimer tipke na tipkovnici, poskusila bi ga tudi izdelati karseda v 3D. Veselim se še nadaljnega ustvarjanja v tem programu, ki ga bom definitivno uporabljala (če že ne prej), ko bom svojim učencem izdelovala učne liste, katerim bom želela dodati nekaj prikupnih grafik.

Kljub vsem težavam, na katere sem naketela med izdelovanjem projektne naloge, bi to ocenila kot uspešno. Čeprav moje slike niso vrhunec umetnosti, sem se med njihovimi obdelavami ter ustvarjanjem bolje spoznala z že prej omenjenema programoma.

(Skupno 13 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost