INFOGRAFIKA

V tej projektni nalogi sem s pomočjo programa Canva oblikovala infografiko na temo spletni bonton. Pri oblikovanju besedila sem si pomagala s spletno stranjo Safe.si.

Infografika Spletni bonton

Infografika Spletni bonton by A.P. is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Prenos PDF datoteke Spletni bonton:

POSTOPEK IZDELAVE

  1. korak: Najprej sem med predlogami poiskala predlogo z motivi in obliko, ki mi je všeč.

1. korak izdelave infografike by A.P. is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

2. korak: Na barvni paleti sem izbrala druge barve in z njimi prebarvala želene elemente.

2. korak izdelave infografike by A.P. is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

3. korak: Z dvoklikom na besedilo se mi je prikazala upravljalna vrstica za urejanje besedila. Spremenila sem slog pisave (League Gothic in Montserrat) in njeno velikost. Vnesla sem svoj naslov in preostalo besedilo.

3. korak izdelave infografike by A.P. is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

4. korak: Med “Elementi” sem s pomočjo iskalnika poiskala želene elemente. Bila sem pozorna, da so vsi v enakem stilu (torej le črna obroba, brez ostalih barv ter s približno enako debelim robom).

4. korak izdelave infografike by A.P. is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

5. korak: Ena izmed izbranih grafik je imela polnilo, zato sem jo s pomočjo kapalke prebarvala na ozadje tistega dela grafike.

5. korak izdelave infografike by A.P. is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

6. korak: Med “Elementi” sem izbrala “Črte in oblike”. Izbrala sem daljico, ki ima na koncu črno piko. Nanizala sem jih med posamezna besedila s pripadajočo grafiko. Glede na celotno poravnavo (vijoličen okvir) sem daljice narisala od enega do drugega roba.

6. korak izdelave infografike by A.P. is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

7. korak: Najprej sem med elementi poiskala pravokotnik ter ga namestila na dno infografike (1.). Nato sem vstavila še polje z besedilom ter vnesla licenco za ta izdelek, poenotila pisavo s tisto, ki je sicer v besedilu ter prilagodila velikost.

7. korak izdelave infografike by A.P. is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

8. korak: Izbrano ‘packo’ sem kopirala in ji spremenila barvo. Z desnim klikom nanjo sem nato odprla okno in v njem izbrala “Pošlji v ozadje”, s čimer sem element, ki se je skrival pod ‘packo’ spet naredila vidnega.

8. korak izdelave infografike by A.P. is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

9. korak: Na koncu sem infografiko še prenesla. Najprej sem izbrala “Deli z drugimi”, nato “Prenesi”. Izbrala sem vrsto datoteke – enkrat PNG in drugič PDF, ter zaključila s “Prenesi”.

9. korak izdelave infografike by A.P. is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

REFLEKSIJA IN SAMOVREDNOTENJE

V tem projektu sem se naučila, kako uporabljati program Canva, kaj vse lahko z njim ustvarjamo in se v tem tudi preizkusila. Spoznala sem zgradbo infografike, kako pomembna je razporeditev elementov, preglednost, barvne palete, vrsta pisave, poravnanost celotne slike glede na skupni okvir. Če bi imela več časa, bi bolj dodelala barvno paleto in jo popestrila še s kakšno drugo barvo.

Največ časa sem posvetila iskanju ustreznih grafik, saj se mi zdi, da so te prvo, kar opazovalec opazi in morajo dobro ponazarjati besedilo, ki ga predstavljajo.

Menim, da sem dokaj dobro upoštevala načela oblikovanja, ki smo jih spoznali na seminarju. Skušala sem čim bolj nazorno predstaviti postopek izdelave. Nisem prepričana, kako bi naslovila ciljno publiko.

Pridobljeno znanje bom uporabila za predstavitve na fakulteti in kasneje na delovnem mestu, saj se mi zdi oblikovanje enostavnejše in bolj privlačno v Canvi kot v PowerPointu. Zaradi različnih predlog in dimenzij izdelka bom zagotovo uporabila tudi za izdelavo kakšnega videa, plakata, kartic ipd.

Najljubše mi je bilo iskanje predloge in grafik, saj sem ob tem videla zanimive ideje, kako kombinirati pisave, barve in elemente. Najmanj ljubo mi je bilo poravnavanje vseh elementov na isto poravnavo, saj se mi nikoli ni zdelo zares ravno in na enaki razdalji.

Projekt se mi zdi zelo koristen, saj učiteljem verjetno pogosto zmanjka časa za izdelavo ličnih predstavitev in plakatov, s programom Canva pa lahko na hitro ustvarja na že izdelane predloge na želeno temo. Nimam konkretnega predloga za izboljšavo.

Vir:
Safe.si. (b. d.). Spletni in mobilni bonton oz. etika. https://safe.si/nasveti/obnasanje-na-spletu/spletni-in-mobilni-bonton

Avtorica: Ana Pečarič
Mentorica: mag. Alenka Žerovnik
Nosilka predmeta: dr. Irena Nančovska Šerbec
Predmet: Informacijsko-komunikacijske tehnologije v izobraževanju
Pedagoška fakulteta Univerze v Ljubljani
Oddelek za razredni pouk, 1. letnik
Datum: 16. 8. 2022

Infografika by A.P. is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

(Skupno 17 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost