SLIKOVNO GRADIVO Z UPORABO RASTRSKE IN VEKTORSKE GRAFIKE

Fotografiji pred obdelavo

Varno geslo by AL is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Varno geslo2 by AL is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Fotografiji po obdelavi

Varno geslo by AL is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Varno geslo2 by AL is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Postopek izdelave ene od slik (rastrska grafika)

Opisala bom postopek izdelave druge objavljene slike. Najprej sem posnela sliko, katere inspiracija je bila tema varnost na spletu in sicer varno geslo. Nato sem si jo poslala na računalnik in iz tam prenesla v program PhotoScape X.

Varno geslo2_izdelava1 by AL is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Nato sem se lotila urejanja. Poigrala sem se z različnimi možnostmi oblikovanja, da sem videla kaj mi je najbolj všeč. Šla sem pod razdelek color na desnem vrhu programa in uredila.

Varno geslo2_izdelava2 by AL is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Nato sem se odločila, da bi rada sliko popestrila z raznimi dodatki. Šla sem pod razdelek frame na desnem vrhu programa in izbrala okvir, ki mi je bil najbolj všeč.

Varno geslo2_izdelava3 by AL is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Po izbranem okvirju sem odkrila razdelek insert kjer sem našla možnost dodatka različnih nalepk. Odločila sem, da jih dodam in tako lažje pojasnim emocije pripomočkov na sliki. Dodala sem dve nalepki in sicer označeno zeleno in rdečo, ki jo vidite v isti vrstici.

Varno geslo2_izdelava4 by AL is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Tako sem prišla do končnega izdelka, ki je viden na začetku objave. Uporabila sem ga pri interaktivnem video posnetku pri 3. objavi projektnih nalog.

Varno geslo2_izdelava5 by AL is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Pri urejanju sem uporabila program PhotoScape X.

Vektorska grafika

Vektorska grafika_Družabna omrežja by AL is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Postopek izdelave vektorske grafike

Začela sem tako, da sem si naložila program Inkscape. Dobila sem idejo o ustvarjanju telefona, ki bi prikazoval nevarnost družabnih omrežij in kako naj nastavimo nastavitve zasebnosti tako, da naš profil spremljajo le nam znani ljudje.

Vektorska grafika izdelava1 by AL is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Začela sem tako, da sem ustvarila dva pravokotnika različnih barv. Eden naj bi predstavljal ekran drugi pa ogrodje telefona. Ustvarila sem jih tako, da sem na levi strani kliknila ikono rišite pravokotnike in kvadrate. Ko sem ustvarila pravokotnik sem tega obarvala z bež barvo, ki sem jo izbrala na dnu ekrana.

Vektorska grafika izdelava2 by AL is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Ko sem imela ustvarjen pravokotnik sem začela z oblikovanjem le-tega. Želela sem u zaoblit robove. To sem naredila tako, da sem kliknila ikono na desni strani uredite poti po vozliščih. Dobila sem na razpolago več možnosti kjer sem izbrala možnost, naj bodo vozlišča mehkejša.

Vektorska grafika izdelava3 by AL is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Ko sem oblikovala oba zaobljena pravokotnika, sem ju združila. To sem naredila tako, da sem postavila enega na vrh drugega, oba označila, nato pa šla pod razdelek predmet na vrhu programa, tam pa sem izbrala možnost združi.

Vektorska grafika izdelava4 by AL is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Po združitvi sem se lotila ekrana telefona. Dodala sem mu kamero s pomočjo ikone rišite kroge, elipse in loke, ki jo najdemo na desni strani ekrana.

Vektorska grafika izdelava5 by AL is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Dodala sem tudi besedilo s pomočjo ikone ustvarite in urejajte predmete besedila, ki jo najdemo na desni strani programa. Pod izbranim se je pojavila tudi možnost za urejanje črk.

Vektorska grafika izdelava6 by AL is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Nato sem s pomočjo ikone rišite kroge, elipse in loke dodala tudi sliko neznanega profila in jo dopolnila z besedilom.

Vektorska grafika izdelava7 by AL is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Nato sem izbrala možnost podvoji, ki se pojavi z desnim klikom na miški. Podvojila sem slike neznanega profila in njim dodano besedilo. Tako sem dobila končni izdelek vektorske grafike.

Vektorska grafika izdelava8 by AL is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Pri urejanju sem uporabila program Inkscape.

Refleksija in samovrednotenje

V dani projektni nalogi sem poglobila znanje z delom v programih Inkscape in PhotoScape X. Poglobila sem se v samo ustvarjanje v obeh programih. Pred projektno nalogo sem imela manjši strah pred aplikacijo Inkscape, saj nisem bila tako samozavestna v moje znanje o tej aplikaciji. Skozi seminarsko nalogo pa sem dobila zagon za delo v njej in na svoj končni izdelek sem ponosna.

Če bi imela več časa bi se še bolj poglobila v razlago samega postopka obdelave in pa v samo estetsko obdelavo slik.

Največ časa sem posvetila obdelavi slik predvsem vektorski grafiki. Veliko časa mi je vzelo tudi pisanje vseh postopkov obdelave.

Menim, da je moje delo korektno opravljeno. Sledila sem kriterijem in vidi se, da moja celotna naloga temelji na teh kriterijih. Na končni izdelek sem ponosna. Najtežje je bilo pisati vse postopke predvsem zato, ker je najprej treba vsak korak slikati in nato še opisati vse kar si takrat naredil. Včasih lahko na kakšno malenkost tudi pozabiš

Pridobljeno znanje bom definitivno lahko uporabila na vsakdanji, študijski in poklicni poti. Od vedno rada urejam slike in s to nalogo sem dobila program, ki mi lahko pri tem hobiju pomaga. Prav tako menim, da lahko programe uporabljam tudi pri seminarskih nalogah ali predstavitvah. Tudi ko bom učiteljica bom lahko v samo poučevanje vključila urejene slike in tudi lastno ustvarjene slike. Tako bo poučevanje bolj dinamično in raznovrstno.

Najljubši del projekta mi je bilo urejanje slik. S programom PhotoScape X sem se zelo zabavala. Najmanj ljubo mi je bilo pisanje toliko veliko licenc in postopkov obdelave.

V sami definiciji projekta ne bi spremenila ničesar. Menim, da je bila sama naloga dobro zastavljena. Lahko smo bili kreativni hkrati pa smo poglabljali znanje pridobljeno na vajah.

Ime in priimek avtorja: Ana Lončar

Ime in priimek mentorjev: asist. Alenka Žerovnik, doc. dr. Irena Nančovska Šerbec

Študijska smer, predmet in letnik študija: Razredni pouk, IKT, 1. letnik

Pripadnost univerzi in članici: Pedagoška fakulteta, Univerza v Ljubljani

Datum nastanka: 16.8.2022

Licenca:

SLIKOVNO GRADIVO Z UPORABO RASTRSKE IN VEKTORSKE GRAFIKE by AL is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

(Skupno 14 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost