SLIKOVNO GRADIVO Z UPORABO RASTRSKE IN VEKTORSKE GRAFIKE

Projektno nalogo sem zasnovala na temo z naslovom SPLETNI BONTON. Zajela ter obdelala sem dve različni lastni fotografiji, kasneje bosta uporabljeni tudi pri interaktivni multimedijski predstavitvi s prav takšno tematiko. Ideje sem črpala iz spletne strani Safe.si in drugih spletnih strani. Fotografiji sta objavljeni pred in po urejanju, da se očitno vidi razlika med urejeno in originalno sliko. Prav tako je spodaj objavljena vektorska slika, ki je uporabna za infografiko o spletnem bontonu, narejeno v Canvi. Spodaj je opisan postopek urejanja prve fotografije in vektorske slike. Rastrski fotografiji sem urejala v programu Photo Scape X, vektorsko sliko pa v programu Inkscape.

neurejena fotografija: spoštujmo zasebnost by Klara 😀 is licensed under Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International

urejena fotografija: spoštujmo zasebnost by Klara 😀 is licensed under Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International

neurejena fotografija: spletni bonton – komentar by Klara 😀 is licensed under Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International

urejena fotografija: spletni bonton – komentar by Klara 😀 is licensed under Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International

vektorska grafika by Klara 😀 is licensed under Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International

Vrednotenje:

  1. Zajela sem smiselni in ne preveč kompleksni fotografiji, sta bili pa zato nadgrajeno obdelani. Razlog je v tem, da kamera na telefonu ne dela dobro, a vseeno ni preveč slaba, da bi si morala sposoditi za to kakšno napravo z boljšo možnostjo zajema fotografij.
  2. Vektorska slika se mi zdi dovolj kompleksna, saj sem uporabila najrazličnejša orodja, je pa res, da bi lahko izbrala tudi kakšen drugačen motiv in bi bila prav tako smiselna, morda pa še bolj. Ker sem dobila takšno idejo in se mi je zdela dobra in ustrezna za nalogo, je tako nastal motiv računalnika na mizi in okolice. Zelo dobro je, ker se je lahko pri tem izdelku tudi pokazala prednost vektorske grafike – to je sposobnost skaliranja do velikosti okna in ne že v naprej določena velikost kot npr. pri fotografiji oziroma zaporedju sličic (format JPG ali GIF).
  3. V postopku sem ravno prav podrobno pokazala, da sem gradivo zares pripravila sama, poleg tega sem se potrudila še za risbo narejeno s tehniko svinčnik. Če bi želela pokazati, kaj vse sem uporabila za urejanje in obdelavo fotografij, bi bilo vse skupaj čisto predolgo, zato sem se potrudila to smiselno skrajšati.
  4. Vsem svojim izdelkom sem dodala ustrezne licence, zato menim, da je to dobro narejeno.
  5. Tudi vire, iz katerih sem črpala, sem dodala v smiselne povezave med besedilom, mislim, da je narejeno pregledno, kolikor se to da v objavi narediti.
  6. Dodala sem ustrezne kategorije, oznake in povezave.
  7. samorefleksija
  • Pri tem projektu sem se naučila ogromno novih stvari, predvsem bi izpostavila uporabljanje orodij in aplikacij za urejanje fotografij, tako na telefonu, kot na računalniku (že zgoraj omenjeni Photo Scape x), čisto novo je bilo zame risanje v Inkscape programu, zato je bil to velik zalogaj, na koncu se mi zdi, da sem že kar obvladala uporabo orodij znotraj programa.
  • Če bi imela več časa, bi preizkusila še več dodatnih orodij, filtrov, poizkusila bi narediti fotografije še bolj zanimive, morda bi dodala kakšne učinke ali premikajoče se besedilo, vendar je bilo že tako ogromno časa porabljeno za obdelavo vsakega izdelka posebej. Pri vektorski grafiki bi dodala še širšo okolico, da bi grafika izgledala še bolj zanimivo in naravno. Izboljšala bi senčenje in motiv na računalniku, morda bi dobila še boljše ideje zanj.
  • Večino časa sem posvetila delanju vektorske grafike, saj mi je bilo sploh na začetku zelo težko, ker res nisem vedela, kje je kakšno orodje, kako si poenostaviti korake dodajanja majhnih podrobnosti in drugo. Veliko časa sem vektorski grafiki posvetila tudi zato, ker mi je bilo zelo všeč ustvarjati po svoje v programu Inkscape.
  • Ocenjujem, da sem odlično opravila nalogo, čeprav morda ne izgleda popolno, saj sem vložila ogromno truda in sem vse naredila tako, kot je bilo po navodilih tudi treba.
  • Pridobljeno znanje bom uporabila pri predstavitvah in delila svoje znanje o izdelavi teh dveh grafik tudi z drugimi, da bodo potem še oni znali.
  • Najljubše mi je bilo ustvarjanje v Inkscape programu, najmanj pa pisanje o projektu, ker za kakšno stvar nisem vedela, kaj naj napišem.
  • Dala bi samo eno urejeno fotografijo in eno vektorsko grafiko, saj to zadošča.
(Skupno 31 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost