Zelena tehnologija

Letos sem odkrila moj nov hobi, ko se mi je med brskanjem po Instagramu prikazal oglas spletne strani Džungla, kjer prodajajo predvsem sobne rastline. Ne, nisem ena izmed tistih, ki se ujame v past oglasov in takoj kupi, kar je takrat moderno. Z rastlinami sem bila doma obkrožena že od mojega otroštva, sama pa se nisem nikoli opogumila za kakšno, saj sem se bala spodrsljaja, da bi mi vse po vrsti umrle. Ampak nikoli ne veš, če ne poskusiš. Tako sem po nekaj dnevih raziskovanja spletne strani domov prejela paket z mojim novim stanovalcem fikusom. Zgodba se seveda ni končala le z eno rastlino, ampak sta nov dom kmalu dobila tudi kaleteja in evkaliptus. V prostem času sedaj veliko raziskujem o presajanju, pogojih za rastline, gnojilih in vseh stvareh na to temo. Ker pa imam v sobi precej malo prostora, zaenkrat samo še sanjarim o velikih monsterah in strelicijah, ki bi jih rada nekoč imela. Prav zato mi je bil letošnji dopust na Madeiri tako všeč, saj tam raste ogromno zelenja in meni poznanih rastlin, le, da so tam še veliko večje. Ker se rada ukvarjam tudi s fotografiranjem in urejanjem slik, sem v objektiv ujela tudi čudovito strelicijo, ki jo lahko vidite spodaj na sliki.

strelicija by snezak is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

No, pa da ne bomo govorili samo o rastlinah in mojih hobijih, bom nekaj napisala o zelo pomembni temi, informacijsko-komunikacijskih tehnologijah, ki imajo danes zelo pomembno vlogo v naših življenjih. Mobilni telefon in posledično tudi internet ter razna socialna omrežja uporabljam veliko, lahko bi rekla, da celo preveč. Internet mi pride prav pri delu za šolo, v prostem času pa se z njim sprostim ali pogovarjam s prijatelji preko socialnih omrežij. IKT tehnologija mi je v veliko pomoč tudi pri uporabi navigacije, saj mi precej olajša poti z avtom, peš ali s kolesom, ki jih ne poznam. Uporabljam jo tudi za prenašanje slik z mojega fotoaparata in kasneje delo na računalniku pri urejanju slik v Lightroomu ali Photoshopu. Preko interneta lahko sedaj dostopam tudi do spletne banke, navadila pa sem se tudi na občasno kupovanje prek spleta. Ko potrebujem sprostitev, pa odprem Spotify in spet se lahko zahvalim IKT tehnologiji, za poslušanje glasbe v avtu, pa radiu. Naj kot zanimivost omenim še to, da doma nimamo televizije, kar precej ljudi preseneča, jaz pa je prav nič ne pogrešam, saj vse informacije, ki jih želim izvedeti, lahko dobim tudi na računalniku.

Kaj pa IKT v mojem bodočem poklicu? Kot bodoča učiteljica se mi zdi, da mi bo lahko prišel v veliko pomoč, če ga bom znala uporabljati varno in v pravi meri. Na srečo ali nesrečo, so se tako učenci, kot učitelji navadili na uporabo Zoom aplikacije, ki bi mi lahko prišla v pomoč v primeru, da starši ne bi imeli možnosti priti na sestanek ali govorilne ure v živo. Tudi dodatna gradiva ali učna snov na E-učilnici se mi v zmerni rabi zdi precej uporabna. Otroci se naučijo, kako jo uporabljati, kar jim bo prišlo prav tudi kasneje, poleg tega pa je delo zanimivo in raznovrstno. Če je kakšen učenec odsoten od pouka ima tudi možnost, da zapiske prejme preko Gmaila ali telefona; tako zvezka ne more založiti ali pozabiti domače naloge. V šolah so začeli tudi z uporabo interaktivnih tabel in tabličnih računalnikov, za kar pa se bom odločila kasneje, ko bom videla, kaj bomo imeli na voljo in kako bi nam to lahko obogatilo pouk. Vsekakor pa se bom trudila uporabljati tehnologijo, ko bo to res pripomoglo k učinkovitejšem pouku, drugače pa poskušala graditi na sodelovanju in pristnem stiku z učenci ter učiteljem.

V tem projektu sem se naučila, kako ustvariti objavo v Arnes spletu, vanjo vstaviti besedilo, slike, dodati ključne besede in na splošno uporabe Arnes spleta. Če bi imela več časa, bi se bolj posvetila na splošno raziskovanju IKT tehnologije, ker bi tako lažje odgovarjala na vprašanja, kako sem do sedaj uporabljala IKT tehnologijo in kako jo bom v prihodnje. Največ časa sem posvetila pisanju besedila in refleksije, ker sem ostale dele naredila že pri vajah v šoli in sem razumela, kako smo do njih prišli. Zdi se mi, da sem delo precej dobro opravila, saj sem vključila vse stvari, ki so bile za oddajo naloge zahtevane. Pridobljeno znanje bom lahko uporabljala, če bomo tekom študija še kdaj uporabljali Arnes splet in tudi kasneje za kakšno objavo. Najljubše mi je bilo, da smo v objavo lahko vključili tudi svoja zanimanja, da sem spoznala kar precej stvari glede varnosti na spletu. Ne bi rekla, da mi je bilo kaj najmanj všeč, samo težko sem se odločila, kako bom svojo objavo naslovila. V definiciji projekta ne bi spremenila ničesar, ker se mi je zdel učinkovit, uporaben in poučen.

(Skupno 27 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost