2. projektna naloga

Druga projektna naloga je od nas zahtevala, da se spoznamo z dvema novima programoma: Photoscape X in Inkscape. V prvem delu naloge sem s programom Photoscape uredila dve avtorski fotografiji in se s tem naučila rastrske grafike. V drugem delu pa sem s programom Inkscape ustvarila svojo lastno vektorsko grafiko. Pri obeh delih naloge sem postopek naloge zabeležila in shranila slike postopka. Moja celotna naloga temelji na temi Varnost – varovanje osebnih podatkov in zasebnosti: Varovati osebne podatke in zasebnost v digitalnih okoljih.

RASTRSKA GRAFIKA

V prvem delu naloge sem ustvarila dve fotografiji na temo varnost. Za prvo sliko sem se odločila, da fotografiram svoje mobilne naprave z zaklenjeno ključavnico, saj simbolizirajo moje osebne podatke. Pri obdelavi fotografije sem na fotografiji poudarila, kako zelo pomembno je, da so naši osebni podatki zavarovani in kako pomembno je, da se zavedamo, kako pomembna je naša zasebnost. Pri drugi sliki sem fotografirala ključavnico. S tem sem želela poudariti, da je pomembno, da so naši osebni podatki samo naši in da jih ne smemo nikomur zaupati.

Prva fotografija – pred obdelavo

Prva fotografija – pred obdelavo is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Prva fotografija – po obdelavi

Prva fotografija – po obdelavi is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Druga fotografija – pred obdelavo

Druga fotografija – pred obdelavo is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Druga fotografija – po obdelavi

Druga fotografija – po obdelavi is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

VEKTORSKA GRAFIKA

V drugem delu naloge sem z vektorsko grafiko ustvarila ključavnico. Menim, da ključavnica predstavlja točno to, kar sem omenjala skozi celotno projektno nalogo. Simbolizira zasebnost in varnost, ki sta zelo pomembni za našo varnost v realnem življenju in za našo varnost v digitalnem življenju.

Ključavnica – vektorska grafika is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

REFLEKSIJA IN SAMOVREDNOTENJE

Ustvarjanje druge projektne naloge me je ogromno naučilo. Spoznala sem se z dvema novima programoma, ki sta od mene zahtevala, da se v njiju poglobim in oba programa res dobro preučim. Program Photoscape mi ni povzročal večjih težav, ampak sem se vanj vseeno poglobila in naučila nekaj novih stvari. Naučila sem se urejati slike: kako potemniti, osvetliti slike, kako dodati napis, različne barve, spreminjati pisavo napisov, kako dodati okvirje ipd. Program Inkscape pa mi je povzročal kar nekaj težav, saj je bil zame nekaj čisto novega. Težko sem se navadila na nov program, ampak na koncu mi je uspelo izdelati ključavnico, s katero sem kar zadovoljna.

Veliko časa mi je vzela priprava na nalogo, saj na začetku nisem vedela, kaj bi fotografirala in kaj bo najbolj primerno glede na mojo temo. Pri delu s programoma pa mi je največ časa vzelo delo z vektorsko grafiko. Pri delu z vektorsko grafiko sem se tudi velikokrat zmotila in morala začeti od začetka. Program se mi zdi kar zahteven za uporabo, sploh za začetnike.

S svojo drugo projektno nalogo sem kar zadovoljna, saj mi je končni izdelek zelo všeč. Vem, da bi lahko kaj izboljšala, a sem z izdelkom zadovoljna, saj sem vanj vložila veliko truda in dela. Druga projektna naloga pa me je naučila ogromno in upam, da bom v prihodnje to znanje znala izkoristiti.

(Skupno 16 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost