Infografika o varovanju zasebnosti na mobilniku

Ljudje na mobilniku aktivno uporabljamo socialna omrežja (kot sta Instagram, Facebook itd.), imamo veliko fotografij, sebkov shranjenih v galeriji, pošiljamo sporočila, shranjujemo informacije o našem finančnem stanju in še mnogo več. Uporabljanje mobilnika večini predstavlja zabavo in možnost za odklop od vsakodnevnih opravil. Pri tem moramo biti pozorni na varovanje zasebnosti, kajti zelo hitro se zgodi, da nekdo izrabi naše podatke proti nam in nas z njimi izsiljuje. Z namenom, da ne pride do teh nevšečnosti se moramo držati nekaterih ukrepov. Paziti moramo, da svoje mobilne številke ne dajemo neznancem in je ne objavljamo na spletu. Odsvetovano je pošiljanje razgaljenih fotografij, saj se te lahko hitro razširijo med številnimi uporabniki družbenih omrežij. V javnosti moramo biti pazljivi, kje hranimo telefon, da nam ga ne ukradejo. Če pa do tega pride, lahko storilcem otežimo nadaljnjo raziskovanjem po našem mobilniku, s kvalitetnim geslom. Ta naj vsebuje vsaj 10 znakov; priporočljiva je uporaba velikih in malih črk, številk ter drugih znakov.

Ozaveščanje mladih o varovanju zasebnosti je pomembno, saj se s tehnologijo srečujejo vedno pogosteje. Zdi se mi smiselno, da se jih seznani na kaj morajo biti pozorni pri uporabi mobilnih naprav, zato sem na to temo izdelala infografiko. Za izdelavo le te sem si pomagala s Canvo. Podatke sem našla na spletni strani Safe.si, kjer je mogoče najti še veliko drugih zanimivih ter poučnih vsebin.

Infografika

Infografika kot slika

Varovaje zasebnosti na mobilniku by Dragi is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Varovaje zasebnosti na mobilniku by Dragi is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Postopek izdelave

V Canvi sem desno zgoraj kliknila na ikono Ustvari izdelek. Nato sem izbrala možnost izdelave infograma. Na levi sem si izbrala predlogo. Za tem pa sem kliknila na barvno ikono (nahaja se malo bolj desno od predloge). Izbrala sem si želeno barvo ozadja.

Infografika 1 by Dragi is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Odločila sem se za naslov infografike (Varovanje zasebnosti na mobilniku) in izbrala pisavo (Eczar SemiBold) ter velikost naslova (39,7)

Infografika 2 by Dragi is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Ko sem uredila ozadje in si izbrala naslov, sem določila še podnaslove ter pričela s pisanjem vsebine. Potem sem barvo posamezne številke in elipsasto obliko na kateri je pripadajoči podnaslov uskladila z barvo kroga na desni.

Infografika 3 by Dragi is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Levo zgoraj sem kliknila na ikono Elementi. Prikaže se okno Poiščite elemente, kamor vpišeš besede, da dobiš želeno grafiko (sliko), ki se ujema z besedilom (levo od nje) na infografiki. Vsaki točko sem priredila grafiko.

Infografika 4 by Dragi is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Za konec sem se posvetila še samim razmikom med elementi infografike. To sem si pomagala s tem, da sem levo zgoraj kliknila na Datot., se postavila z miško na Prikaži nastavitve in izbrala možnost Prikaži ravnila in vodila. S tem sem končala svojo infografiko.

Infografika 5 by Dragi is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Refleksija dela in samovrednotenje

Pri tem projektu sem se seznanila s Canvo. Njena uporaba je enostavna in omogoča veliko orodij za izdelavo različnih projektov od infografov, tabel do videoposnetkov. Malo me je zmotilo le to, da ni tako pestrega izbora grafik oziroma fotografij, ki bi se smiselno ujemale z napisanim besedilom.

Največ časa sta mi vzela poravnava in razmiki med posameznimi elementi infografike, saj je hitro lahko prišlo do tega, da so bili ti na eni strani bolj oddaljeno kot na drugi. Kot sem že omenila, mi je precej časa vzela tudi izbira slik, saj pogosto ni našlo zadetka, ki sem si ga želela. Všeč mi je bila sama izdelava in oblikovanje celotnega projekta.

Če bi imela več časa bi še bolj preučila same razmike in poravnave in si podrobneje pogledala katere funkcije Canva omogoča.

Na izdelek sem ponosna, saj sem s čim takim prvič seznanila. Zdi se mi, da sem delo opravila dobro.

Canva mi je zelo všeč in definitivno jo bom uporabila tekom študija za druge projekte ali pa za izdelavo različnih plakatov, grafov, poučnih infografik tudi za druga področja v življenju. Priporočila jo bom svojim učencem, je pa res da ima vsak posameznik določeno aplikacijo, ki jo najbolj preferira.

(Skupno 15 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost