SLIKOVNO GRADIVO (RASTRSKA IN VEKTORSKA GRAFIKA)

Varovanje osebnih podatkov in zasebnosti na spletu je danes vedno bolj pomembna tema, saj praktično skoraj vsi uporabljamo splet in družabna omrežja. Da pa bi bilo naše brskanje in uporaba spleta čimbolj varno, je pomembno, da znamo splet pravilno uporabljati. Kot bodoči učitelji je pomembno, da to znanje prenesemo na učence, ki pa na začetku osnovne šole digitalno tehnologijo še ne poznajo tako dobro. Kako varno uporabljati splet, sem želela prikazati tudi na naslednjih treh fotografijah, kjer pa sem razvijala tudi svoje veščine z uporabo programa Photoscape in Inkscape. S slikami želim opozoriti, da si moramo za dostop določenih spletnih storitev narediti različna gesla. Hkrati moramo paziti, kaj objavljamo, saj to ostane na spletu za vedno tudi, če kasneje izbrišemo objavo. Z zadnjo sliko, ki pa je vektorska pa sem želela opozoriti na viruse, ki pretijo na spletu.

ORIGINALNA FOTOGRAFIJA PRED OBDELAVO

Uporaba različnih gesel na spletu by Pikapolonica is licensed under CC BY-SA 4.0

FOTOGRAFIJA PO OBDELAVI

Uporaba različnih gesel na spletu by Pikapolonica is licensed under CC BY-SA 4.0

ORIGINALNA FOTOGRAFIJA PRED OBDELAVO

Kar zapišemo na splet, to tam tudi ostane

Na spletu ostane za vedno by Pikapolonica is licensed under CC BY-SA 4.0

FOTOGRAFIJA PO OBDELAVI

Kar zapišemo na splet, to tam tudi ostane

Na spletu ostane za vedno by Pikapolonica is licensed under CC BY-SA 4.0

VEKTORSKA GRAFIKA

Zaščita pred virusi s protivirusnimi programi by Pikapolonica is licensed under CC BY-SA 4.0

V programu Inkscape sem oblikovala virus. S to sliko sem želela prikazati, da so tudi na spletu prisotni virusi, zato se moramo zaščiti z uporabo dobrih gesel, posodabljanjem programov, protivirusnimi programi, z odgovorno uporabo spleta, … Ker virusa nisem mogla slikati s fotoaparatom oz. telefonom, sem ga narisala vektorsko s programom Inkscape.

Vektorske slike pa imajo tudi druge prednosti:

  • zavzame malo prostora v pomnilniku
  • manipulacija slik (povečanje, rotacija, …) brez vpliva na kakovost slike
  • oblikovanje posameznega objekta na sliki
  • lahko prikažemo očem nevidne stvari
  • oblikovanje logotipov, vizitk, načrtov, modelov, piktogramov, simbolov
  • uporaba v 3D in CAD programih
  • gladki prehodi in detajli pri fotografijah
  • “lažja” korekcija barv
  • podpora v spletu

REFLEKSIJA DELA IN SAMOVREDNOTENJE

V tem projektu sem se naučila veliko novega, saj se še nikoli prej nisem srečala s programoma Photoscape in Inkscape. Naučila sem se, kako fotografijo stisniti in jo urediti, kakšna je razlika med rastrsko in vektorsko grafiko in kje se uporabljajo te, kakšne so značilnosti vektorske grafike, kako izdelati vektorsko sliko, …

Menim, da če bi imela več časa, ne bi spremenila ničesar, saj sem z objavo zadovoljna.

Največ časa sem posvetila izdelovanju vektorske slike, ker sem morala najprej raziskati, kako pripomočki delujejo in kaj vse program ponuja. Prav tako mi je oblikovanje slike v programu Inkscape vzelo veliko časa, saj sem se trudila, da bi bile linije čim mehkejše, kar pa je težko za nekoga, ki ta program uporablja prvič. Veliko časa pa sem tudi izbirala ideje za slike, da bi bile povezane s temo Varnost na spletu.

Glede na dan kriterij ocenjevanja svoje delo ocenjujem kot dobro, saj menim, da sem izpolnila vse zadane kriterije.

Pridobljeno znanje mi bo tekom študija in v učiteljskem poklicu zelo koristilo. Znanje stiskanja fotografij v programu Photoscape sem že uporabila pri zadnji seminarski nalogi, saj sem imela preveliko datoteko. Ko pa sem fotografije stisnila, je bila datoteko ravno prav velika za oddajo. Stiskanje in obdelavo fotografij bom lahko uporabljala tudi v svojem bodočem učiteljskem poklicu, ko bom učencem želela prikazati čimbolj kakovostne fotografije ali pa bom želela nanje dajati napise, da bi bila njihova predstavljivost o določenih vsebinah lažja. Tudi znanje vektorskega izdelovanja slik mi bo koristilo, ko bom otrokom želela predstaviti manjše elemente ali podrobnosti, ki so očem nevidne, oz. neko sestavo. Tako si bodo lažje predstavljali in se naučili.

Pri projektu mi je bilo najljubše, da smo šli pri kliničnih vajah postopno čez pripomočke programov in to lahko tudi preizkusili na lastnih fotografijah. Všeč so mi bile tudi sprotne naloge, saj si tako dobil povratno informacijo. Pri vsebini projektne naloge pa mi je bilo najbolj všeč izdelovanje vektorske slike in urejanje fotografij, saj smo imeli proste roke pri oblikovanju. Najmanj mi je bilo všeč shranjevanje posnetkov zaslona izdelave vektorske slike in obdelave fotografij, saj je to predstavljalo še dodatno delo, čeprav menim, da je tudi to zelo pomemben del, saj imam zabeležen postopek dela, ki ga lahko ponovim.

V definiciji projekta ne bi spremenila ničesar, saj menim, da je projekt zelo dobro zastavljen in mislim, da smo študentje na tem projektu pridobili veliko novega in uporabnega znanja, tako za študij kot tudi za bodoči poklic.

(Skupno 74 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost