Slikovno gradivo- varnost na spletu

Dandanes je uporaba sodobne tehnologije del našega vsakdana. Iz navade vsak dan brskamo po spletu in iščemo informacije vseh sort, saj je splet orodje, ki nam pride prav v službi, šoli, doma in še kje. Prav tako pa splet uporabljamo tudi za socialna omrežja in druge platforme, ob katerih se sproščamo, si dopisujemo s prijatelji, objavljamo različne vsebine itd. Ljudje pa se premalo zavedamo, da prihaja na spletu do zlorab, zato je pomembno, da smo pri uporabi spleta odgovorni in previdni. Pomembno je, da smo o zlorabah na spletu podučeni in da se pred njimi zaščitimo in naredimo vse, da jih preprečimo. Nujno je potrebno, da so gesla, ki jih uporabljamo dovolj močna. Prav tako je ključno, da gesla ne delimo z nikomer. Izogibamo se tudi odpiranju pošte neznancev ali pa klikanja na sumljive linke. Pomembno pa je tudi, da smo previdni tudi pri deljenju in objavljanju raznih vsebin (fotografije,…) na spletu (predvsem na socialnih omrežjih), saj tako najlažje zaščitimo svojo zasebnost pred spletnimi plenilci.

Rastrska grafika

1.SLIKA predstavlja pomen dobrega gesla. Treba se je zavedati, da so gesla zelo pomemben dejavnik pri delovanju na spletu. Pomembno je, da so gesla čim močnejša in da jih ve le vsak posameznik.

1.slika pred predelavo by Panika is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

VELIKOST: 3,8 MB,

DIMENZIJA: 3984:2656,

FORMAT: jpg

1. slika po obdelavi by Panika is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

VELIKOST: 25 KB
DIMENZIJA: 800×533
FORMAT: jpg

2. SLIKA predstavlja, da se je dobro ustaviti in premisliti pred vsakim korakom na spletu sploh, če gre za objavljanje raznih fotografij in vsebin, ki razkrivajo našo zasebnost.

2. slika pred obdelavo by Panika is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

VELIKOST: 1,1 MB
DIMENZIJA: 3024x 2032
FORMAT: jpg

2.slika po obdelavi by Panika is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

VELIKOST: 65 KB
DIMENZIJA: 600x 800
FORMAT: jpg

Vektorska grafika

Na sliki je stop znak, ki kot v prejšnjem primeru predstavlja to, da moramo biti pri uporabi spleta previdni in premisliti pred določenimi dejanji.

Vektorska grafika- varnost na spletu by Panika is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Refleksija

V tem projektu sem se naučila zmanjšati velikost fotografije in preurediti fotografijo ( ji spremenit svetlobo, kontrast), hkrati pa nanjo napisati napise. Prav tako sem se naučila delati vektorsko grafiko, kar verjamem, da mi bo prišlo prav pri izdelovanju raznih predstavitev za popestritev.

Če bi imela več časa bi se še malo bolj posvetila vektorski grafiki in poskušala narediti nekaj kompleksenjšega. Največ časa sem porabila ravno na tem delu, saj sem imela nekaj težave z obrobljanjem (predvsem črk).

Zdi se mi, da sem se za prvič dobro odrezala, ampak se zavedam, da je še veliko prostora za napredek.

Kot sem že zapisala mi bo znanje prišlo prav za popestritev raznih predstavitev na moji študijski poti. Prav tako pa bom lahko fotografije za študijske namene hranila v manjših velikostih, kar mi bo omogočilo manjšo porabo prostora na računalnik/ tablici.

Zelo se mi je zdela zanima obdelava fotografij v programu Fotoscape. Prav tako pa mi je bilo všeč izdelava izdelka v Inscapu. Nisem imela težav z pisanjem besedila za projektno. Malo majn ljubše pa mi je bila izdelava licenc za slike, saj se je bila količina slik nekoliko večja kot pri prejšnji projektni nalogi.

(Skupno 46 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost