2.Projektna naloga: Slikovno gradivo (rastrska in vektorska grafika)

Moja 2. projektna naloga se nanaša na rastrsko in vektorsko grafiko. Na kliničnih vajah smo se naučili uporabljati dve, zame popolnoma novi aplikaciji in sicer Photoscapex ter Inkscape. Za projektne naloge sem si izbrala temo Izdelovanje digitalnih vsebin – Razvoj digitalnih vsebin: Ustvarjati in urejati digitalne vsebine v različnih formatih, izražati se preko digitalnih sredstev. To temo sem izbrala, ker menim, da moramo kot bodoči učitelji razrednega pouka mlajšim otrokom znati predstaviti digitalne vsebine in seveda tudi varno uporabo le teh.

Rastrska grafika

Za urejanje sem si izbrala slike na temo Instagrama, saj je to predvsem v današnjem času zelo uporabljena aplikacija, a se iz lastnih izkušenj zavedam, da je predvsem mlajši ne znajo pravilno uporabljati, saj se ne zavedajo njenih pasti. Vedeti moramo, da so slike (še posebaj, če imamo javen profil) dostopne vsem in lahko z njimi, ker niso peravilno zaščitene vsak dela kar želi. Poleg vseh ”fake profilov” in lažnih nagradnih iger, katerih cilj je le pridobivanje in zlorabljanje naših podatkov pa je pomembno tudi, da slike grafično lepo izgledajo in so kar se, da kvalitetne, saj vsi vemo, da nas takšne slike bolj privlačijo. Photoscapex je na primer ena izmed aplikacij, ki nam z vsemi nastavitvami, ki jih ponuja, pomaga doseči, da bo naša slika res izgledala tako, kot želimo.

FOTOGRAFIJA 1

Prva fotografija prikazuje sliko, na instagramu, ki je dostopna vsem zaradi javnega profila, pod njo pa je fotografiija po urejanju.

rastrska grafika 1 by metuljček is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

rastrska grafika 1 po obdelavi by metuljček is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

POSTOPEK OBDELAVE SLIKE

1.Fotografijo sem si najprej iz telefona prenesla na računalnik in jo naložila v aplikacijo photoscapex. Ker sem želela, da se okolice računalnika ne vidi, sem siko z funkcijo crop obrezala na želeno velikost.

1 korak by metuljček is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

2.Fotografiji sem regulirala svetlobo, kontrast, globino,… s funkcijo color.

2 korak by metuljček is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

3.Dodala sem napis s funkcijama insert in text.

3 korak by metuljček is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

4.Napis sem z ostalimi funkcijami še dodatno prilagodila in ga premaknila na želeno mesto.

4 korak by metuljček is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

5.Zmanjšala sem kvaliteto slike, da se je velikost datoteke opazno zmanjšala.

5 korak by metuljček is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

FOTOGRAFIJA 2

Za drugo fotografijo sem fotografirala zaslon svojega telefona medtem ko ”objavljam” novo sliko na instagram in med različnimi izbiram najboljšo.

Druga slika pred urejanjem:

druga slika pred urejanjem by metuljček is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Druga slika po urejanju:

druga slika po urejanju by metuljček is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

POSTOPEK OBDELAVE SLIKE

  1. Fotografijo sem naložila v aplikacijo, ker je bila precej temna, sem ji najprej regulirala svetlobo, barve, kontrast, globino in ostalo.

druga slika 1. korak by metuljček is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

2.Fotografiji sem s funkcijo frame dodala okvir.

druga slika 2. korak by metuljček is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

3. Ob shranjevanju slike sem zmanjšala kvaliteto, da sem dobila manjšo datoteko.

druga slika 3. korak by metuljček is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Vektorska grafika

Pri izdelovanju vektorske grafike sem se odločila izdelati sliko telefona v roki.

inkscape slika by metuljček is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

POSTOPEK IZDELAVE

  1. V aplikacijo sem kopirala mojo inspiracijo, po kateri sem izdelovala grafiko. Z orodjem ”rišite pravokotnike in kvadrate” sem narisala pravokotnik za eno roko, izbrala barvo in ga podvojila, da sem dobila dva enaka pravokotnika.

inkscape slika 1. korak by metuljček is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

2. Pravokotnika sem z dvakratnim klikom nanj zasukala v želeno pozicijo in na enak način kot v prejšnjem koraku dodala še dva bela pravokotnička za srajco. S funkcijo ”spusti na izbrano dno” sem ju premaknila pod večji moder pravokotnik.

inkscape slika 2. korak by metuljček is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

3. S funkcijo rišite krivulje in ravne črte sem pribljižno narisala roko. S funkcijo ”uredite po vozliščih” sem zmehčala ogljišča.

inkscape slika 3. korak by metuljček is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

4.Oblikovala sem več pravokotnikov, katerim sem zaobila ogljišča, da sem oblikovala telefon z aplikacijami. Ponovila sem še 3. korak za drugo roko.

inkscape slika 4. korak by metuljček is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

5. Dodala sem nekakšne sence na roke, tako, da sem izbrala svetlejši odtenek modre barve in s funkcijo ”rišite kroge, elipse in loke” dodala ozadje sliki.

inkscape slika 5. korak by metuljček is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Refleksija

Pri tem projektu sem se prvič seznanila z urejanjem fotografij, seveda sem ob potrebi urejanja to že prej izvajala na telefonskih aplikacijah kar pa je povsem drugače. Spoznala sem dve novi aplikaciji, photoscapex in inkscape, ki ju pred tem še nisem uporabljala. 

Menim, da sem od prejšnje naloge nekaj stvari izboljšala a vseeno nisem popolnoma zadovoljna. Tema, ki sem si jo izbrala mi je bila nekoliko tuja in ne razumem jo popolnoma, zato sem imela precej težav z izbiro primernih fotografij, ki bi izbrano temo predstavljale.

Največ problemov mi je povzročalo izdelovanje vektorske grafike in čeprav sem v šoli postopek izpeljala brez večjih težav je bila to doma popolnoma druga stvar, glede na šibko predznanzje mi je manjkala pomoč, zmedlo pa ne je tudi to, da moj računalnik ni sprejel starejše različice aplikacije, novejša pa je od tiste, ki smo jo uporabljali v šoli precej drugačna.

Pridobljena znanja mi bodo prišla prav tekom študija, ob izdelovanju seminarskih nalog in projektov ter pripravljanju gradiva za prakso, prav tako pa bi mo prišlo znanje upoštev pri nadaljnem poklicu, da bom lahko učne vsebine pripravila na bolj zanimiv način.

Kot že povedano, mi je bilo najmanj ušeč izdelovanje vektorske grafike saj mi je porabila veliko časa zaradi neznanja. V pomoč pa mi je bilo to, da sem imela na voljo videoposnetek z podrobno razlago, s katerim sem sliko vsaj pribljižno izdelala.

(Skupno 35 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost