Avtorski pravice in licence skozi rastrsko in vektorsko grafiko

POSTOPEK UREJANJA RASTRSKE GRAFIKE

Fotografijo v jpg formatu sem najprej iz telefona prenesla na računalnik, nato pa jo uvozila v program PhotoScape. Fotografiji sem najprej spremenila format. Iz 4000 x 3000 sem ga zmanjšala na 1000 x 750. S tem sem zmanjšala kvaliteto fotografije in posledično tudi velikost.

Izdelava rok 1 by Nn is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Fotografiji sem nato dodala napis, ki fotografijo popestri ter jo poveže z besedilom objave. Napisu sem izbrala ustrezno pisavo, barvo, velikost ter lokacijo.

Izdelava rok 2 by Nn is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Na koncu sem fotografijo shranila v jpg formatu. Pri tem sem uporabila 80 % stiskanje in s tem še nekoliko zmanjšala velikost fotografije. Manjša kot je velikost fotografije, manj prostora zasede in hitreje se odpre.

Izdelava rok 3 by Nn is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

POSTOPEK UREJANJA VEKTORSKE GRAFIKE

Vektorsko grafiko sem narisala v programu Inkscape. Najprej sem narisala krog ter kvadrat, ju združila ter obarvala rumeno. Nato sem zmehčala oglišča ter oblikovala tako obliko, kot sem želela.

Izdelava žarnice 1 by Nn is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

V nadaljevanju sem žarnici dodala žarke črne barve ter navoje. S funkcijo riši kroge, elipse in loke sem najprej oblikovala žarke ter jih pobarvala. Ker sem potrebovala več enakih žarkov, sem uporabila funkcijo podvoji. Navoje pa sem narisala s funkcijo riši krivulje in ravne črte. Narisala sem lomljeno črto ter ji zmehčala vozlišča. Potezi pa sem spremenila debelino ter dodala zaobljene konce. Ponovno sem uporabila funkcijo podvoji. Spodnji del žarnice sem izdelala ločeno od zadnjega navoja po enakem postopku kot navoje, le da sem namesto črte narisala večkotnik. Posamezne dele sem nato razporedila na želena mesta okoli rumenega lika.

Izdelava žarnice 2 by Nn is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Za tem sem pod žarnico narisala še oznake, ki jih uporablja Creative Commons. Najprej sem narisala krog, ga oblikovala in večkrat podvojila ter jih razporedila po strani.

Izdelava žarnice 3 by Nn is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Nato sem vanje dodala znake. Ničlo, znak za evro in znak za je enako sem dodala kot besedilo, jih nato ustrezno povečala ter prestavila na sredino krogov. Znaku za je enako in ničli sem nato dodala še primerno široki in usmerjeni ravni črti. Polkrožno puščico sem narisala tako, da sem po krožnici vlekla lomljeno črto ter ji nato le zmehčala vozlišča, spremenila debelino in velikost, izbrala zaobljene konce ter dodala črn trikotnik. Strička sem narisala iz dveh likov – črn krog ter črn 8-kotnik.

Na koncu sem grafiko izvozila v formatu png, saj png podpira vektorske grafike in uporablja brezizgubno kopresijo.

(Skupno 28 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost