Infografika

Učenje

Zelo pomembno je, da učenci pri učenju in delu doma ali v šoli pri pouku uporabljajo različne digitalne pripomočke, kot so igre za ponavljanje poštevanke, mest Slovenije in njihovih znamenitosti. Preko raznovrstnih igre se učenci lahko zabavajo tudi pri učenju jezikov, kot sta slovenščina in angleščina.

Otroci si pri učenju slovenščine lahko pomagajo s spletno stranjo Franček.si, ki so jo ustvarili slovenski jezikoslovci. Franček je jezikovna svetovalnica tako za učence in učenke osnovne šole kot tudi dijake in dijakinje srednje šole. Vsebuje veliko slikovnega gradiva, ki učencem popestri učenje.

Da bi učence seznanila z možnostmi, ki jih ponuja portal Franček sem pripravila infografiko s pomočjo programa Canva v png in pdf obliki (na povezavah, ki sem ju vstavila).

Vsebino infografike sem črpala iz spletne strani oziroma spletnega portala Franček.si. To je portal primeren za učence oziroma učenke od prvega do devetega razreda osnovne šole in prav tako za srednješolce oziroma srednješolke, ki želijo poizvedeti kaj več o razlagi besed, iskanju besed s podobnim pomenom, njihovemu pregibanju in izgovorjavi le teh. Franček je podoben spletišču Fran, kjer so na enem mestu zbrani različni slovarji (etimološki, SSKJ, eSSKJ, slovar sopomenk) in Slovenski pravopis.

Postopek izdelave

Najprej odpremo program Canva in izberemo infogram za izobraževanje. Nato infogramu oblikujemo ozadje oziroma temo, ki jo lahko izberem tudi iz predlog. Po potrebi izberemo tudi slog.

Posnetek zaslona by eg is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Nadaljevala sem z urejanjem elementov, kar pomeni, da sem določenim elementom v predlogi spremenila barvo ali mu dodala filter.

Posnetek zaslona by eg is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Na vrh izdelka sem vstavila naslov s pritiskom na zavihek besedilo in izbiro možnosti dodajte naslov. Nato sem naslovu določila pisavo, velikost in barvo. Kasneje sem dodala še besedilo s pritiskom na možnost dodajte nekaj besedila telesa.

Posnetek zaslona by eg is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Vstavila sem še nekaj drugih grafik in tudi te uredila. Grafiko sem vstavila s pritiskom na zavihek element in v iskalnik vpisala ključne besede ali pa sem želen element izbrala iz nabora predlaganih.

Posnetek zaslona by eg is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Na koncu sem s pomočjo programa beta chooser izbrala ustrezno licenco za moj izdelek in jo kopirala.

Posnetek zaslona by eg is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Izbrano licenco sem vstavila v svojo infografiko in jo prenesla kot png datoteko s pritiskom na gumb deli z drugimi, izborom možnosti prenos in spremenila datoteko iz pdf v png.

Posnetek zaslona by eg is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Refleksija

V tem projektu sem se naučila oblikovati infografiko v Canvi, ki je zelo uporabna za pripravo izobraževalnih infogramov, ki popestrijo učenje, saj si učenci ob zanimivih barvnih uprizoritvah in slikovnem gradivu snov dolgotrajneje in hitreje zapomnijo. Naučila sem se kako pomembni so barvni kontrasti sploh za učence, ki so na primer dislektiki oziroma kako hitro lahko otroku prilagodimo delo njegovim potrebam ter tako poskrbimo vključenost vsakogar v proces poučevanja.

Če bi imela več časa nebi izboljšala nič, saj je izdelek primeren za zastavljeno starost učencev, grafike so raznovrstne in ustrezajo tematiki inforafike oziroma posameznega odstavka, sam izdelek kot celota pa izpolnjuje ostale zahteve, ki so navedene v navodilih in priporočila mentorice.

Pri izdelovanju gradiva sem največ časa posvetila oblikovanju samega besedila in izbiri teme, saj mora biti na izvirna in zanimiva za ciljno skupino. Pomembno je, da se iz nje nekaj novega naučijo in jim usvojeno znanje lahko pomaga pri samostojnem delu doma ali v šoli.

Menim, da je moje delo opravljeno korektno, saj vsebuje vse zahtevane elemente. Znanje mi bo kot že omenjeno služilo pri oblikovanju infogramov za učence, preko katerih jih bom lahko seznanjala s pomembnimi temami in jih naučila veliko novega.

Najljubše mi je bilo celotno oblikovanje infografike, saj rada ustvarjam in oblikujem pisane, razgibane in estetsko dovršene izdelke. Všeč mi je, da program Canva ponuja velik nabor raznovrstnih barvnih odtenkov ali pa oblikovanje lastnega glede na potrebe in kontrast, ki jo želimo doseči.

Definicija projekta je korektno in natančno zastavljena, saj jasno opredeli kaj vse mora izdelek vsebovati, poleg tega pa smo na seminarju vse še poglobili in tako smo izvedeli veliko majhnih vendar pomembnih podrobnosti, ki celotno infografiko izpopolnijo (kot so enakomeren odmik od robov dokumenta in okvirja z besedilom, enaka velikost pisave in barva, enaki barvni odtenki grafik ali sličic in hkrati dovolj kontrastni v primerjavi z ozadjem in še bi lahko naštevali).

(Skupno 16 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost