SLIKOVNO GRADIVO (rastrska in vektorska grafika)

Za projektno nalogo sem si izbrala temo Izdelovanje digitalnih vsebin – Razvoj digitalnih vsebin: Ustvarjati in urejati digitalne vsebine v različnih formatih, izražati se preko digitalnih sredstev. V ta namen sem izdelala dva izdelka s programom Photoscape in Inkscape, s katerima sem se srečala prvič. To temo sem si izbrala zato, saj menim, da moram kot bodoča učiteljica imeti veliko znanja v okviru te vsebine, ki ga bom lahko prenesla mlajšim generacijam. Varnost na spletu je izjemno pomembna in moramo se zavedati, da ko enkrat nekaj objavimo na splet, to za vedno ostane tam.

Samorefleksija in vrednotenje

Kaj sem se novega naučil/a v tem projektu? Naučila sem se podrobneje spoznati platoformi Inkscape in Photoscape. Prišla sem do zaključka, da je za dobro opravljeno nalogo potrebnega veliko potrepljenja, spoznavanja “kako nekaj narediti”, natančnosti in prefinjenosti ter kar nekaj ur trdnega dela.

Če bi imel/a več časa, bi dodal/a, spremenil/a, izboljšal/a … veliko stvari ne bi spreminjala, saj sem z izdelkom zadovoljna. Spremenila bi to, da bi se večkrat vmes spomnila, da naredim posnetek zaslona, katerega sem velikokrat pozabila.

Kateremu delu si posvetil/a največ časa in zakaj? Največ časa mi je vzela vektorska grafika, še posebej vozlišča, saj sem potrebovala kar nekaj časa, da sem ugotovila kako rokovati z njimi.

Kako ocenjuješ svoje delo glede na dan kriterij ocenjevanja? Kateri element kriterija je bil najtežji za realizacijo? Zdi se mi, da sem delo dobro opravila, celo bolje, kot sem morda na začetku pričakovala. Najtežji del je bil sprotno posnemanje zaslona, saj sem na to večkrat pozabila in se šele čez nekaj ćasa spomnila.

Kje in kako bom lahko pridobljeno znanje uporabil/a tekom študija in na svoji poklicni poti? Menim, da mi bo kot bodoči učiteljici to znanje še kako prišlo prav, saj s takim načinom dela otroke, starše in sodelavce animiraš, lahko pokažeš nekaj več znanja in sposobnosti, pa naj bo med poukom, na raznih roditeljskih sestankih ali izobraževanjih. Prav tako jih lahko s tem znanjem ozavestim o pomembnosti varnosti na spletu.

Kaj mi je bilo pri projektu najljubše in kaj najmanj? Najljubše mi je bilo ustvarjati v programu Inkscape, saj sem se kar zabavala z različnimi možnostmi. Najmanj mi je bilo všeč spomniti se neke dobre ideje, ki bi jo lahko uporabila.

Kaj bi spremenil v definiciji projekta, da bi bil boljši? Ukinila bi sprotne posnetke zaslona, saj sem jih večkrat pozabila zajeti, nato pa sem se morala vračati po korakih nazaj. To vzame kar nekaj časa in se, če si zares pri stvari, hitro pozabi narediti.

Rastrska grafika

Morda se ne zavedamo, vendar izbira gesla zahteva tehten premislek, saj nihče ne želi, da bi do njega dostopal še kdo drug kot sami. Ne uporabljajte samo enega gesla za vse uporabniške račune (oblikujte različna gesla za npr. elektronsko pošto, Facebook, forume, spletno bančništvo).

Nikomur ne zaupajte svojega gesla!

Ne shranjujte zapisanega gesla v bližini svojega računalnika (listek z vašim geslom, zalepljen na monitor ali na pisalni mizi).

Vir: https://www.varninainternetu.si/article/zavarujte-geslo/

V programu Photoscape sem preuredila dve fotograefiji. Na prvi so ključi ob tipkovnici, ki predstavljajo neko varnost in zasebnost. Tako, kot ne želimo, da bi nam kdo vdrl v hišo, ne želimo, da bi kdo vdrl v naš računalnik in pridobil osebne podatke. Zato je pomembno, da izberemo ustrezno močna gesla, ki to otežujejo.

Fotografija 1 pred obdelavo © 2023 by Tina is licensed under CC BY-SA 4.0 
Fotografija 1 po obdelavi © 2023 by Tina is licensed under CC BY-SA 4.0 

V programu Photoscape sem preoblikovala tudi fotografijo listka, na katerem je napisano geslo za elektronsko pošto. Ta listek je obešen na steni sobe študentskega doma, kar pa ni optimalni prostor za tovsrtno geslo, saj ga lahko vsak, ki vstopi v sobo, vidi. Zato je bolje, da geslo spravimo nekam, kjer vemo, da do njega lahko dostopamo le sami.

Fotografija 2 pred obdelavo © 2023 by Tina is licensed under CC BY-SA 4.0 
Fotografija 2 po obdelavi © 2023 by Tina is licensed under CC BY-SA 4.0 

Vektorska grafika

Vaše geslo naj bo dolgo vsaj 8 znakov in naj vsebuje male in velike črke, številke in ločilo (ki ga spletno mesto dovoli uporabiti). V pomoč pri pomnjenju gesla so vam lahko posebni stavki: Pkaj gre mali Petja 2x tedensko nSlomškovo 7? Vaše geslo je tako: PkgmP2xtnS7? Če za geslo ni ni zgornje meje dolžine, lahko uporabite celotne stavke, najbolje izmišljene. Recimo: Petje naključno odstira..

Če geslo po dolžini ni omejeno, si izberite daljšo frazo namesto ene besede; uporabite lahko tudi daljši stavek, ki si ga boste zlahka zapomnili, in ga nekoliko spremenite oz. iz njega vzemite dele po nekem ključu.

Ne uporabljajte zaporednih črk ali številk, prav tako ne sosednjih tipk na tipkovnici (npr. 12345678 ali asdfghj).

Ne uporabljajte gesel, ki jih je lahko uganiti (npr. ime in priimek, imena otrok, datum rojstva in kombinacije teh podatkov).

Vir: https://www.varninainternetu.si/article/zavarujte-geslo/

V programu Inkscape sem izdelala računalnik, na katerem sta dve gesli. Prvo je “MIHA123” in preedstavlja šibko geslo, ki ga ni pametno uporabiti, saj ga ni težko ugotoviti. Drugo predstavlja ustreznejše geslo, ki je sestavljeno iz nekih naključnih črk in številk, ki na prvi pogled nimajo povezave.

Varnost na spletu © 2023 by Tina is licensed under CC BY-SA 4.0 
(Skupno 10 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost