Interaktivni videoposnetek – (Ne)varnost na spletu

Videoposnetek je namenjen predvsem učencem, ki obiskujejo četrti ali peti razred osnovne šole. Sem mnenja, da ravno takrat otroci želijo preizkusiti različne možnosti, ki jih ponuja splet in se velikokrat njegovih nevarnosti sploh ne zavedajo. Sama sem ustvarila izobraževalno-interaktivni videoposnetek na temo Varnost na spletu z namenom in s ciljem, da bi bili učenci čim bolj izobraženi o tej temi in bi skupaj o nevarnostih ter pomembnih podatkih vezanih na varnost, lahko skupaj obveščali druge in na ta način prispevali k varni uporabi internetnih storitev ter posledično k manjši ogroženosti naših vsakdanjih komunikacij.

Za ustvarjanje zvočne vsebine sem uporabila spletno stran Vocaroo, ki nam omogoča, da se lahko na njej zastonj posnamemo in zvočno datoteko nato prenesemo na računalnik. S programom Audacity sem zvoku odstranila šume, normalizirala glas, glas ponekod ojačala in postopoma utišala itd. ter na koncu tudi dodala dodatno zvočno stezo, ki spremlja moje govorjenje. To melodijo sem dobila iz spletne strani Pixabay in jo uvozila v Audacity. Videoposnetek sem ustvarila v programu Canva in ga izvozila na svoj računalnik v mp4 obliki. Temu sem dodala licenco, ki sem jo ustvarila na spletni strani Choose a License. Začetno fotografijo z naslovom, sem zajela s telefonom, in ji v Photoscapu spremenila kontrast, kvaliteto, velikost in dimenzijo. Na sliko sem dodala še besedilo, ki predstavlja sam naslov interaktivnega videa. Ko sem imela fotografijo, zvočno datoteko in videoposnetek urejene, sem s pomočjo programa Shotcut dokončno uredila videoposnetek, ki je podlaga za interaktivni video. Ta video sem nato objavila na Arnes Video in ga potem prenesla na razredniIkt. Na spletišču razredniIkt sem pod kategorijo H5P Content – Interactive video dokončno ustvarila interaktivni videoposnetek, ki pa si ga lahko ogledate tukaj:

varnost na spletu by Lola is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Vsebino za izdelavo projektne naloge sem pridobila s spletne strani Safe.si. Do vsebine lahko dostopate na:

https://safe.si/nasveti/moja-identiteta-in-zasebnost/varna-gesla

https://otroci.safe.si/top-10-nasvetov

https://otroci.safe.si/gesla

Osebni podatki | otroci safe.si

Lepo vedenje | otroci safe.si

Objavljanje slik | otroci safe.si

https://safe.si/nasveti/moja-identiteta-in-zasebnost/spletni-ugled

SAMOREFLEKSIJA

Pri projektu Interaktivni videoposnetek na izbrano temo, ki se v mojem primeru nanaša na varnost – varovati osebne podatke in zasebnost v digitalnih okoljih, sem zelo uživala. Programa Canva in Audacity sta mi dobro poznana, zato nisem imela večjih problemov. Tekom vaj sem se dodatno naučila kako dodajati več zvočnih stez in kako kasneje v ShotCut-u ustvariti prehode med datotekami. Prav tako sem se naučila, kako v izdelan videoposnetek dodati raznolike naloge s takojšnjimi povratnimi informacijami, ki predstavljajo interaktivni videoposnetek. Če bi imela več časa, bi verjetno dodatno izboljšala samo vsebino govorjenega, kljub številnim ponovitvam povedanega, pa bi verjetno lahko govorni nastop vseeno ponovila ter še dodatno izboljšala. Izdelava in urejanje zvočnega posnetka mi je zaradi številnih ponovitev in urejanja stez vzelo največ časa. Hkrati mi je veliko časa vzelo tudi samo ustvarjanje in urejanje interaktivnega videa na razrednemiktju s pomočjo H5P Content. Besedilo, namenjeno učencem četrtih in petih razredov, se mi zdi zanje povsem ustrezno, saj so vse bolj vešči – tako v tehnologiji, kot tudi na spoznavni ravni. Glede na dan kriterij menim, da sem zajela vse potrebne zahteve naloge. Prav tako sem upoštevala tudi nasvete predhodno že oddane projektne naloge, za levo poravnavo za pisanje bloga. Zagotovo pa bi se kakšno stvar dalo še izboljšati, saj nihče ni popoln in se učimo vse življenje. Najtežje mi je bilo posneti govorjenje s čim manj zatikanja, medtem ko mi kasnejše ustvarjanje ni povzročalo večjih težav. Pri projektu sem zelo uživala in mi je bilo vse všeč in pri sami definiciji projekta ne bi nič spremenila. Znanje, ki sem ga pridobila tekom tega projekta, bom lahko uporabila pri izdelavi raznih izobraževalnih videoposnetkov, ki bodo lahko popestrili številne učne ure in mi omogočili, da bom s pomočjo večpredstavnosti, lahko določeno učno vsebino učencem približala. Znanje o ustvarjanju izobraževalnih videoposnetkov, urejanju slik in zvočnih datotek bom na splošno lahko uporabila tudi v vsakdanjem življenju, ki ne bo vezano le na mojo poklicno pot. Ves časi si bom prizadevala, da bom svoje bodoče učence spodbujala k varni uporabi interneta, bodisi objavljanja kot tudi zajemanja fotografij, deljenja njihovih osebnih podatkov na spletu ipd., predvsem pa to, da če imajo kljub predpisani in zaželeni starosti že ustvarjena družbena omrežja, da so pazljivi koga sprejemajo oz. dodajajo in kaj osebi na drugi strani o sebi povedo, saj dandanes vedno več ljudi uporablja družbena omrežja in nikoli ne veš, kdo v resnici je na drugi strani zaslona.

(Skupno 54 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost