Infografika (varnost na spletu)

Ključni del varnosti na spletu so dobra in varna gesla. Geslo potrebujemo že skoraj za vsako napravo in spletno stran, zato je še toliko bolj pomembno, kakšna gesla uporabljamo, kako jih uporabljamo in kako jih sploh sestavimo, da so naši podatki kar najbolje zaščiteni pred neželenimi krajami in drugimi zlorabami.

Infografika – SLIKA

Varno geslo by meta-fora is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Infografika – PDF

Varno geslo by meta-fora is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

POSTOPEK IZDELAVE

Pred začetkom ustvarjanja infografike, sem se z odličnim canva vodičem naučila osnov izdelave infografik v programu, tako da s samo izdelavo nisem imela večjih težav. Postopek izdelave infografike se nahaja v nadaljevanju:

1. korak

Najprej sem v canvi odprla stran za oblikovanje infografik in med že obstoječimi izbrala tisto, ki mi je bila najbolj všeč. To predlogo sem kasneje spreminjala in jo oblikovala po svoje.

1. korak by meta-fora is licensed under CC BY-NC-SA 4.0</p

2. korak

Spremenila sem besedilo v okvirčkih, tako da ima vsebino na temo varnosti na spletu. Spreminjala sem velikosti pisave in poravnave besedila.

2. korak by meta-fora is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

3. korak

Spremenila sem ozadje, odstranila sliko in ustvarila enobarvno ozadje. Barvo ozadja sem še prilagodila s klikom na želeno barvo (oziroma na znakec, ki se prikaže – viden tudi na posnetku zaslona).

3. korak by meta-fora is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

4. korak

Pri vsakem okvirčku sem spremenila grafiko in sliko, ki se prikaže zraven besedila, pri okvirčku s črkami sem sestavila novo grafiko iz že obstoječih črk, ki sem jih prekrivno zložila skupaj. Nekatere sem postavila v ospredje, druge v ozadje, spremenila pa sem jim tudi kontrast, ‘temperaturo’ in prosojnost.

4. korak by meta-fora is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

5. korak

Pri številkah sem dodala eno že obstoječo grafiko na tak način, da sem v iskalnik grafik vpisala “numbers password”, da bi dobila geslo, sestavljeno iz številk.

5. korak by meta-fora is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

6. korak

Za zadnji okvirček sem iskala še različne simbole, ločila in druge znake, da si lahko že samo s pogledom na sličice predstavljamo, o čem okvirček govori. Spremenila sem tudi barve ozadja okvirčkov, saj se bolj prilegajo trenutnemu ozadju, hkrati pa barvno bolj ustrezajo tudi slikicam v okvirčkih, ki ponazarjajo nasvete, ki so v okvirčkih tudi zapisani.

6. korak by meta-fora is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Refleksija in samovrednotenje

Projekt z infografiko se mi je zdel zelo zanimiv, uporaben in hkrati enostaven za izdelavo in kasnejše učenje. Naučila sem se izdelovati infografike, uporabljati program Canva, ‘teorije barv’ (podrobnosti o barvnih kombinacijah), obenem pa tudi veliko o izdelavi varnega gesla, o čemer govori tudi moja infografika. Časa za to infografiko mi ni primanjkovalo, če bi si ga več vzela, bi pa verjetno dodala še kakšno animacijo, še bolj podrobno preiskala program in spoznavala še druge učinke in orodja, ki jih program ponuja. Največ časa sem posvetila izbiri barv, saj predstavljajo velik del infografike in je grafična podoba pomembna, da že takoj pritegne gledalca, hkrati pa si podatke zapomnimo tudi s pomočjo barv, zato je pomembno, da premišljeno uporabimo barve na infografiki. Zdi se mi, da sem delo dobro opravila, z izdelkom sem zadovoljna in dobila sem tudi veselje do izdelave infografik, tako da bom z veseljem še kdaj naredila kakšno. Izdelovala jih bom v razredu, za predajanje snovi, tudi za koristno dekoracijo razreda, saj izgleda čudovito, pa še veliko se lahko naučimo z njih. Infografike so primerne tudi za napisana pravila, postopke izdelave izdelkov (npr. herbarij, časovni trak, sajenje rastline), in druga navodila, tako da si učenci lahko zraven še podrobno predstavljajo vsak korak posebej, zraven pa so lahko tudi slike za nazoren prikaz dela. Uporabila jih bom tudi pri učenju, motivacijskih aktivnostih in načrtovanjih že tekom študija. Najljubše mi je bilo to, da je pri ustvarjanju toliko različnih načinov, da narediš res unikatno infografiko, hkrati pa mi je bila naloga všeč, ker je estetsko lepa in zanimiva za izdelavo in tudi kasneje, saj vsebuje veliko barv in sličic. Projekt se mi zdi odlično zasnovan in uporaben za katerokoli stroko in za vsakega, ki želi na zanimiv in prijeten način predati neke podatke drugim ljudem.

(Skupno 12 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost