INTERAKTIVNI VIDEOPOSNETEK

Pri tej projektni nalogi smo morali ustvariti svoj interaktivni videoposnetek. Tudi ta naloga se vsebinsko navezuje na temo, ki smo jo izbrali na začetku semestra. Jaz sem izbrala varnost na spletu.

V videu je prikazanih nekaj pomembnih stvari povezanih s spletno varnostjo, oziroma natančneje najprej nekaj bolj splošnega nato pa je malo več poudarka na geslih in varovanju svojih fotografij, ki nikakor ne spadajo v javnost.

Video sem najprej naredila s pomočjo orodja Canva. Tu sem naredila predstavitev, ji dodala različne grafike in seveda besedilo, ki se navezujeta na vsebino. Pri tem sem uporabila tudi animacije, saj je to le video in ne predstavitev, kjer se mora od začetka do konca nekaj dogajati. Ker v videu nisem želela govoriti, sem v predstavitev priložila ves pomemben tekst, opremila pa sem jo še z zvočno spremljavo. Ko sem s tem končala, sem video objavila na portal Arnes video, nato pa sem s pomočjo h5p iz že obstoječega videa ustvarila interaktivni video. Tu sem torej svojemu videu dodajala interaktivne naloge, ki se navezujejo na vsebino, ki so jo do takrat v videu že videli. Uporabiti sem morala vsaj tri elemente, ki so bili pri meni: zvočna datoteka, animacije in grafike.

Moj video je primeren za osnovnošolske otroke prve in druge triade, saj se takrat največ spoznavajo s samo spletno varnostjo. Za prvošolčke oziroma dokler se otroci ne naučijo brati malih tiskanih črk, bi bila potrebna pomoč starejše osebe, medtem ko bi vsi, ki to že znajo lahko interaktivne naloge v videu lahko rešili že sami. Za otroke, ki branja še ne obvladajo bi bil primernejši video, kjer nekdo govori o temi in ni potrebno branje ter naloge s slikami in podobnim. Cilj samega videa je to, da čeprav so bili verjetno s temi stvarmi v preteklosti že seznanjeni, to spet ponovijo. Ker video ni samo dolgočasen in le ‘za pogledat’, jih prisili v sodelovanje in razmišljanje o temi, da z mislimi ne morejo kar odplavati.

Varnost na spletu by Kabinet is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

VIRI:

Vsebinsko jo bil moj vir zelo uporabna spletna stran safe.si, kjer najdeš zelo veliko o temi spletna varnost. Niso le vsebine, ki jih prebereš, ampak vsebuje tudi različne risanke, zloženke, plakate in igre za mlajše, kjer svoje znanje lako nadgradijo.

REFLEKSIJA IN SAMOVREDNOTENJE:

  • Kaj sem se novega naučil/a v tem projektu? V projektu sem se naučila kako v Canvi narediti video in kako ga potem nadgraditi, da le-ta postane interaktiven.
  • Če bi imel/a več časa, bi dodal/a, spremenil/a, izboljšal/a … Bolj bi se posvetila sami vsebini in animacijam, mogoče bi dodala kakšne slike in videe. Poskusila bi tudi uporabiti svoj glas, da zraven govorim in ni vse le za branje. Seveda bi lahko poskusila dodati več interaktivnosti.
  • Kateremu delu si posvetil/a največ časa in zakaj? Celotni nalogi sem posvetila zelo veliko časa. Največ mi je vzela sama priprava videa v Canvi z dodajanjem različnih animacij in podobnega, ter potem umeščanje interaktivnosti, saj je povsod dodajanje licenc, namigov, povratnih informacij ob odgovorih.
  • Kako ocenjuješ svoje delo glede na dan kriterij ocenjevanja? Zdi se mi, da sem nalogo dobro opravila, a vem, da bi jo lahko veliko bolje, če bi imela na voljo več časa. Žal mi je, da se tega projekta nismo lotili bolj na začetku semestra, ker vem, da bi bil končni produkt mnogo boljši, saj je zdaj proti koncu preveč stvari še za ostale predmete.
  • Kje in kako bom lahko pridobljeno znanje uporabil/a tekom študija in na svoji poklicni poti? Zdi se mi da bom pridobljeno znanje lahko zelo dobro uporabila pri svojem poklicu, saj lahko narediš res ogromno raazločnih stvari na različne teme z malo domišljije. Velika prednost je, da ni monoton video, ampak od učenca zahteva sodelovanje, kar je primerno za različne domače naloge, dodatne vsebine, če kdo v šoli manjka, se s snovjo sreča na boljši način kakor da bi samo prepisoval od sošolcev obdelano snov.
  • Kaj mi je bilo pri projektu najljubše in kaj najmanj? Najboljše mi je bilo to, da sem se naučila zelo veliko novih uporabnih stvari in da smo morali sami eksperimentirati. Najmanj mi je pa všeč, da se pri stvareh, ki jih iščeš zapravi veliko časa in če želiš da je nekaj res dobro narejeno, moraš vložiti ogromno časa. Ko enkrat vse najdeš gre, da pa do tja prideš pa zelo traja.
  • Kaj bi spremenil v definiciji projekta, da bi bil boljši? Projekt se mi zdi zelo dobro zasnovan, mogoče bi bilo pametno, da bi v videu o interaktivnih videih, ki ga je objavila profesorica povedala še kako točno se video objavi, saj če tega po vajah na narediš takoj, se hitro pozabi. Tudi za ta del sem osebno porabila malo več časa, saj sem se malo iskala.
(Skupno 7 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost