Varnost na spletu (rastrska in vektorska grafika)

Dandanes že vsi uporabljamo splet in socialna omrežja. Pomembno je zavedanje, da lahko marsikdo vidi naše objave, zato je pomembno, da premislimo kaj objavimo. Najboljše je, da imamo profile na socialnih omrežjih nastavljene tako, da jih lahko vidijo le naši prijatelji. Seveda pa ne smemo za prijatelja sprejeti kar vsakogar, ampak le tiste, ki jih poznamo. Priporočljivo je tudi uporabljati vzdevke na spletu, saj tako ne bodo vsi vedeli kdo si. Preden objaviš neko fotografijo premisli, kdo vse lahko vidi tvoje objave, ali je objava primerna za na splet in če je na sliki neka druga oseba povprašaj za dovoljenje. Veliko socialnih omrežji omogoča vpis lokacije, kje se nahajaš, tega se le izogibaj saj lahko nekdo to informacijo izkoristi in izkoristi tvojo odsotnost od doma. Fotografije z počitnic objavi po prihodu domov.

Rastrska grafika

S prvo sliko želim ponazoriti, da je dobro premisliti preden objaviš fotografijo.

1. slika pred obdelavo by Manja is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Fotografija po obdelavi:

1. slika po obdelavi by Manja is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Z drugo sliko želim ponazoriti, da ni dobro deliti svoje lokacije, saj s tem izdamo preveč informacij, do katerih lahko dostopajo vsi.

2. slika pred obdelavo by Manja is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Fotografija po obdelavi:

Ne deli lokacije by Manja is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Vektorska grafika

Z vektorsko grafiko želim prikazati, da je nevarno deliti lokacijo, saj lahko kdo izkoristi tvoj odhod od doma.

Lokacija – vektorska grafika by Manja is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Refleksija

Kaj sem se novega naučila v tem projektu? Naučila sem se uporabljati PhotoScape X in Inkscape. Hkrati pa sem tudi obnovila znanje o licencah.

Če bi imel/a več časa, bi dodala, spremenila, izboljšala … S svojo objavo sem zadovoljna in zaenkrat ne bi spremenila ničesar.

Kateremu delu si posvetila največ časa in zakaj? Največ časa sem posvetila vektorski grafiki, saj sem želala, da izgleda lepo in je hkrati poučna.

Kako ocenjuješ svoje delo glede na dan kriterij ocenjevanja? Menim, da sem po večini zadostila kriterijem.

Kje in kako bom lahko pridobljeno znanje uporabila tekom študija in na svoji poklicni poti? S pridobljenim znanjem bom lahko naredila učinkovite rastrske in vektorskle grafike, ki bojo v pomoč učencem.

Kaj mi je bilo pri projektu najljubše in kaj najmanj? Najljubše mi je bilo ustvarjati vektorsko grafiko, saj se mi je zdel sam proces ustvarjanja zabaven. Najmanj mi je bil všeč proces delanja posnetkov zaslona in njihovo shranjevanje, saj je bilo s tem res veliko dodatnega dela.

Kaj bi spremenil v definiciji projekta, da bi bil boljši? V definiciji tega projekta ne bi spreminjala ničesar, saj se mi je zdel zelo poučen in nam bo to znanje prišlo zelo prav za delo v šoli.

Postopek urejanja rastrske grafike

Urejanje rastrske grafike by Manja is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Najprej sem fotografijo naložila na računalnik in jo prestavila v pogram PhotoScape X. Fotografijo sem najprej obrezala, nato stisnila na 80% in jo shranila, nato pa sem jo še zmanjšala na 1000 px in jo ponovno shranila.

Urejanje rastrske grafike by Manja is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Fotografiji sem nato dodala rdečo puščico in oblaček.

Urejanje rastrske grafike by Manja is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Fotografiji sem nato dodala še napis.

Postopek izdelave vektorske grafike

Izdelava vektorske grafike by Manja is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Vektorsko grafiko sem izdelala v programu Inkscape. Najprej sem izbrala rišite pravokotnike in kvadrate in naredila osnovo telefona, nato sem vzela rišite kroge in narisala vseh 5 krogov in nato ponovno izbrala rišite kvadrate in pravokotne, za osnovo kamor bo prišla moja ˝objava na socialnem omrežju˝. Osnovni pravokotnik sem tudi zaoobila, da je izgledal bolj kot telefon.

Izdelava vektorske grafike by Manja is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Nato sem spemenila barve krogov in kvadrata, dodala komentar mojega prijatelja in dodala imena ostalih prijateljev. Naredila sem tudi krog za vrnitev nazaj na domači zaslon z rišite kroge. Začela sem tudi izdelovati svojo ˝objavo˝ in sicer sem začela izdelovati čoln, njegov spodnji del sem naredila iz kvadrata, ki sem ga na to raztegnila v trapez.

Izdelava vektorske grafike by Manja is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Nato sem dokončala svoj čoln, tako da sem mu narisala jamber s čopičem za risanje kaligrafije, nato pa sem še dodala jadra z pripomočkom za risanje ravnih črt. Spremenila sem tudi barve na grafiki, da so se ujemale z elementi ter dodala valove, ki sem jih narisala z rišite krog. Sonce sem narisala iz rišite kroge in s čopičom za risanje kaligrafije. Vsak element sem posebej združila jih dodala na osnovni element – telefon.

Izdelava vektorske grafike by Manja is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Sonce sem nato dodala na osnovni element in pričela risati oblak, tega sem narisala z rišite krog in ga nato združila.

Izdelava vektorske grafike by Manja is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Oblak sem nato dodala na osnovni element ter uporabila linear gradient in zmanjšala njegovo transparentnost. Naredila sem nato še en pravokotnik, tako kot osnovni kvadrat za telefon, la da je bil ta malo večji.

Izdelava vektorske grafike by Manja is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Večji pravokotnik sem nato dola pod telefon, da izgleda kot njegovo ohišje in vse skupaj združila ter shranila na računalnik.

(Skupno 10 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost