S prehranskimi navadami do kvalitetnega in dolgega življenja

5. razred

področje/tema: človek, prehrana

UČNI CILJI

  • razložiti pomen pestre in uravnotežene prehrane za rast, razvoj in zdravje ljudi,
  • ločiti hrano po izvoru in načinu predelave,
  • oblikovati uravnotežen obrok

Učni načrt je tukaj.

Pomen digitalne tehnologije za bodočo učiteljico in učence razrednega pouka

Digitalna tehnologija ima v današnjem svetu čedalje večji vpliv. Vse generacije vedno več časa preživijo pred elektronski zasloni. Zaradi tega je pomembno učitelje in učence izobraziti o njihovih vplivih, negativnih in pozitivnih, o načinu uporabe in varnosti na internetu(digitalni odtis itd.), ter v vsebini, ki jo dostopamo ta je namreč lahko poučna. Tehnologija je namreč gonilo znanosti in z njenimi učinki lahko izboljšamo kvaliteto pouka in učenja.

S prehranskimi navadami do kvalitetnega in dolgega življenja

Dejavniki, ki vplivajo na dolžino človeškega življenja so: fizična aktivnost, stabilnost odnosov, pozitivni pogled na svet in prehranske navade, dokazujejo raziskave Harvad University (Executive, 2024).

Zdrava prehrana pa tudi omogoča optimalen razvoj, rast in zdravje ljudi. Tako lahko za svoje dobro poskrbi že vsak sam. Z uravnoteženo in pestro prehrano si je možno podaljšati tudi za več kot desetletje. Prav pa tako vpliva na naše počutje in delavno storilnost. Dolgoročno pa nam izboljša imunski sistem, zdravje in staranje. Ker pa so tudi odnosi pomembni poleg hrane, si privoščimo skupinske obroke in bodimo v njih res prisotni.

Slika je zaščitena z: Pixabay licences

Si to kar ješ, pravi stari pregovor. Človeško oz. svoje telo si lahko predstavljamo kot tovarno celic.

Človeško telo za svoj obstoj potrebuje energijo, to zaužije iz okolice, ki jo nato prebavi in znotraj tega sintetizira v naše celice. Te celice pa se konstantno obnavljajo in menjajo. Na primer celice v trebuhu so nadomeščene v 4-rih dneh. Za optimalno delovanje, pa naše telo potrebuje visoko kvalitetne snovi, ki jih porabi za izgradnjo, rast in obnovo celic. Zelenjava, sadje, stročnice itd. so z vitamini in minerali bogate. Zato jih je potrebno zaužiti več kot preostalo hrano. In čim manj procesirane, te namreč vsebujejo revnejše snovi kot naravna, ne procesirana živila. Na spodnji sliki je prikazan krožnik in razmerje različnih živil na njem primernih za naše zaužitje.

creating a balanced meal- food group plate- healthy nutrition meal planner plate” by nutrition education is licensed under CC BY-ND 2.0 .

Na spodnji piramidi so razvidne različne skupine živil. Čisto spodaj so prikazane žitarice, kruh, testenine, riž in so bogata z ogljikovimi hidrati, ki so glavni vir energije. Zato jih Pomembni so za normalno delovanje našega telesa, možganov, vzdrževanje telesne mase, prav tako pa imajo določene vitamine (B), minerale, nekatera živila pa celo vlaknine (ovseni kosmiči), ki pomagajo pri prebavi.

Zelenjava (brokoli, krompir, solata, špinača, korenje…) je bogat vir hranil, to so vitamini, minerali in vlaknine. Te pa so ključne za pravilno delovanje našega telesa (prebavo, živčevje, delovanje oči, kože, imunskega sistema!). Kar pomeni, da pripomorejo pri zmanjšanju bolezni. Katere vitamine vsebuje zelenjava, pa prepoznamo po njeni barvi. Zato je pomembno, da jemo celo mavrico. Zelenjava prav tako vsebuje antioksidante, snovi ki naše lepijo odpadne, strupene snovi in jih odnašajo iz telesa. Prav tako pripomorejo k boljši hidraciji, daljši obstojnosti energije in občutku polnosti v želodcu.

Zelena barva: vitaminom K, ki je pomemben za strjevanje krvi in zdravje kosti. Prav tako vsebujejo tudi vitamine A, C in folno kislino.

Rumena, oranžna: vitamin A, pomemben je za zdravje oči, kože in imunskega sistema.

Rdeča: vitamin C, ki je močan antioksidant, ter tudi likopen, ki lahko pomaga zmanjšati tveganje za nekatere vrste raka.

Modra/vijolična: antociane, ki so močni antioksidanti in so povezani z izboljšanjem zdravja srca ter zmanjševanjem vnetij.

Bela: (česen, čebula) spojine, kot so allicin in flavonoidi, ki imajo protivnetne in antioksidativne lastnosti ter lahko pomagajo pri zmanjševanju tveganja za različne bolezni.

Sadje podobno kot zelenjava pozitivno vpliva na človeško telo. Je polen hranilnih snovi, antioksidantov, vlaknin in tako spodbuja našo prebavo in imunski sistem. Vsebuje tudi sladkorje (ki so ogljikovi hidrati in nam dajejo energijo). Zaradi tega je potrebno uravnotežiti vnos sadja in zelenjave, ker ima slednja manj sladkorja, manj kalorij in več hranil.

Meso, ribe, jajca, mleko, mlečni izdelki in stročnice so bogati z beljakovinami. Beljakovine so izredno pomembne za telo, saj so temeljni gradniki tkiv, regulirajo procese v telesu, so tudi vir energije, pomagajo pri transportu snovi in imunskemu sistemu. Skratka skrbijo za normalno, pravilno delovanje procesov človeškega procesa. Prav tako vsebujejo različne vitamine in minerale, ki so potrebni za zdravo in močno strukturo kosti, čas, nohtov, kože, krvi…

Otroci naj bi za optimalno delovanje prejeli 2/3 beljakovin živalskega izvora, 1/3 pa rastlinskega. Pri odraslih pa je ravno obratno. Stročnice so živila rastlinskega izvora, kot je fižol, čičerika, soja, grah, kvinoja…

Tudi maščobe in olja lahko uživamo, majhen delež teh je celo priporočljiv. Maščobe so namreč zelo pomembne za naše telo, ker so vir energije, pomagajo pri absorpciji hranil v telo, pomagajo pri oblikovanju strukture celice, regulaciji telesnih procesov, vitamin E.

Ta slika ima prazen atribut alt; ime datoteke je piramida.jpg

Philippe Packu – The food pyramid revisited with a mind map” by IPhilVeryGood is licensed under CC BY-NC 2.0 .

Odnos do hrane ima veliko vlogo v naših življenjih, zato naj bo pozitiven. Na spodnjih slikah vidimo primer, kako lahko uravnotežimo še tako preprost obrok. Čokolinotu z riževim napitkom je bila dodana banana, detelji, jabolko in oreščki. Ki so obrok obogatili z vitamini, minerali, beljakovinami in sladkorji. Na enak princip lahko obogatimo vsak obrok v dnevu, ali pa vsaj pretežni del teh.

Pomembno je jesti zajtrk, saj potrebujemo energijo za delovanje telesa, možganov. Prav tako je priporočljivo jesti od 3-krat do 5-krat na dan, tako zagotovimo energijo in hranilne snovi telesu skozi njegovo delovanje.

Uravnoteževanje obrokov by SMB is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Uravnotežena prehrana in čokolino by SMB is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Samorefleksija

Pri projektu Kreiram splet in slikovno gradivo sem se naučila novih znanj iz različnih področji, predvsem iz tehnološkega pogleda. In ugotovila, da ustvarjanje spletnega mesta ni tako strašno, kot se mi je zdelo. Poleg tega pa sem razvijala tudi raziskovalne in ustvarjalne sposobnosti. Če bi imela več časa, bi se bolje posvetila fotografiranju slik. Paziti je namreč treba na postavitev, okolico in velikost fotografije. Biti hiter in uspešen pri fotografiranju pa ni tako lahko, a nujno če ne želimo da se nam in našim bližnjim hrana shladi pred nosom. Z določenimi fotografijami nisem zadovoljna, moteča okolica ali pa premajhen format sta odveč. Sicer sem s svojim delom zadovoljna in menim da ustreza kriterijem.

Toliko več časa pa sem posvetila vsebini članka, saj mi je temo izredno pomembna. Zastavila sem si zelo široko sliko, dejavniki dolžine življenja, saj se je potrebno zavedati kaj vse je prepleteno v naš obstoj in kako pomembne so naše prehranske navade. Pridobljeno znanje bom uporabljala do konca svoje karierne poti, saj imam željo ustvarjati svojo vsebino.

Najljubše mi je bilo ustvarjati, predvsem zato ker sem si lahko izbrala svojo temo. Posledično pa mi je bilo učenje zabavno in tudi efektivno in menim, da projekt ne potrebuje nobene spremembe.

Uporabljene povezave:

Viri in literatura:

(Skupno 4 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost