Varne pustolovščine na kolesu🚴- infografika

Razred: 3. razred

Predmet: Spoznavanje okolja

Tematski sklop: Promet

Učni načrt:

  • razložijo pomen prometnih znakov, pomembnih za vedenje kolesarjev,
  • poznajo različna prometna sredstva in objekte ter njihovo vlogo v prometu (kolo, motor, avto, avtobus, tovorno vozilo, vlak, letalo, ladja itd.) in okolju,
  • spoznajo vzroke za potovanja,
  • vedo, da promet onesnažujeje zrak, vodo in prst (če ni nujno, izberemo za pot sredstvo, ki manj onesnažuje, gremo peš, s kolesom, vlakom).

Vsebine:

  • Prometni znaki za kolesarje
  • Vrste prometa (sredstva, vloga)
  • Vzroki za potovanja
  • Vpliv prometa na okolje

Cilji:

  • spodbujanje zdravega načina življenja,
  • razvijanje motoričnih spretnostih,
  • povečanje ozaveščenosti o varnosti v prometu,
  • učenje in poznavanje prometnih pravil,
  • spoznavanje okolju prijazne mobilnosti.

Kolesarjenje by Milka is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Kolesarjenje by Milka is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Samorefleksija:

Pri izdelavi infografike sem se naučila, kako zajeti bistvo obsežnejše teme in poudariti le ključne informacije na čim bolj zanimiv in kratek način. To mi bo pomagalo pri razvijanju sposobnosti poenostavljanja kompleksnih informacij, kar je ključno pri učinkovitem komuniciranju in sporočanju.

Če bi imela več časa, bi morda ustvarila več različnih infografik, da bi s tem dobila ne le občutek za uporabo Canve, ampak tudi morda izdelala še kakšno boljšo infografiko. Eksperimentiranje z različnimi dizajni in postavitvami bi mi omogočilo raziskati več možnosti in izbrati najbolj učinkovite pristope za različne tipe vsebine.

Največ časa sem posvetila oblikovanju besedila, saj se mi je zdelo zelo pomembno, da navedem le ključne in zanimive informacije, ki bralca pritegnejo k nadaljnjemu branju. Osredotočila sem sepredvsem na to, da je sporočilo jasno in enostavno za razumevanje.

Svoje delo ocenjujem kot opravljeno. Menim, da sem dobro sledila podanim navodilom in vključila vse potrebne elemente, da moja infografika izgleda tako kot mora. Z uporabo programa Canva sem namreč res lahko ustvarila izdelek, ki pritegne pozornost bralca tako z grafičnimi elementi, izgledom kot tudi zanimivim in ne preveč dolgim besedilom.

Svoje znanje bom na fakulteti lahko uporabila pri izdelavi različnih plakatov v sklopu kakšnih projektov, kasneje na poklicni poti pa pri oblikovanju obvestil o kakšnih delavnicah za starše in otroke. Infografike so namreč odličen način za prenos informacij na vizualno privlačen in razumljiv način.

Pri tem delu projekta mi je bilo najbolj všeč oblikovanje same infografike. Zadovoljna sem namreč s končnim videzom, saj Canva omogoča, da je končni izdelek res ličen in estetski. Najmanj všeč pa mi je bilo strjevanje besedila, saj je to ponavadi težje kot če napišeš več. Znati moraš namreč povedati oziroma napisati bistvo z zelo malo besedami.

Projekt je res dobro zastavljen, mogoče bi izboljšala le to, da bi še večkrat poudarili ključne funkcije, ki jih potrebujemo za oblikovanje privlačne in dobre infografike.

VIRI:

Canva (citirano dne: 4. 4. 2024)

Canva

Kolar, M. (2011) : Program osnovna šola – SPOZNAVANJE OKOLJA, Učni načrt (citirano dne: 4. 4. 2024)

Učni načrt
(Skupno 9 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost