Infografika

Infogram je izdelan z orodjem: Canva
ogled v PDF obliki infografike: spletni bonton
vir: Safe.si
POSTOPEK IZDELAVE INFOGRAFIKE
1. V programu Canva sem izbrala Ustvari izdelek in pod to izbrala Infogram. S tem sem začela izdelovati infografiko.
Creative Commons License
2. Ko sem kliknila na Infogram, se mi je prikazalo veliko možnih že narejenih osnov od katerih sem izbrala to, ki je na sliki. Nato sem kliknila na njen naslov in ga spremenila v svojega: Spletni bonton.
Creative Commons License
3. Nato sem kliknila na ikono Fotke (čisto na levi strani) in v iskalnik vtipkala “računalnik”. Izmed danih slik sem si izbrala obkroženo s številko 2. na sliki, ki predstavlja računalnik na mizi, saj je velik dostop do spleta preko računalnika. Nato sem to sliko postavila na naslovni vrh infografike, a ker je slika zakrivala moj naslov, ki sem ga zapisala prej, sem na miški kliknila desni klik in izbrala možnost Pošlji v ozadje, da je slika šla v ozadje in naslov je bil viden.
Creative Commons License
4. Da sem spremenila velikost in barvo svojega naslova Spletni bonton, sem izbrala ikono A in izbrala črno barvo.
Creative Commons License
5. Nato sem izbrisala preostali del osnove za infografiko in obarvala en prost pravokotnik s svetlo sivo barvo. Nato sem izbrala ikono Besedilo in izbrala pisavo Brunch. V prostor za besedilo sem napisala pravilo spletnega bontona in ga postavila na levo stran. Tako sem naredila tudi z ostalimi tremi pravokotniki, le da sem zamikala besedilo, enkrat na levo, drugič na desno. V zadnji peti okvirček pa sem skopirala sliko licence.
Creative Commons License
6. Nazadnje sem izbrala funkcijo Naloženi dokumenti in nato Naloži sliko ali videoposnetek, kjer sem naložila štiri lastne slike iz računalnika. Slike sem nato vstavila v infografiko. Spodaj sem še napisala vir, ki sem ga uporabila za izdelavo infografike in datum izdelave.
Creative Commons License
REFLEKSIJA IN SAMOVREDNOTENJE
Pri tem projeektu sem naučila oblikovati bistvene podatke, bistvene stvari, ki jih želiš poudariti tako besedno kot tudi slikovno. S programom Canva se nisem srečala prvič, saj ga pogosto uporabljam in mi tudi sedaj ni bilo težko delati z njim. Če bi imela več časa ne bi ničesar spremenila, zadovoljna sem s svojim izdelkom, kar potrjuje tudi to, da bi samo sebe dobro ocenila. Največ časa sem posvetila izelavi lastnih fotografij, saj na Canvi ni bilo nobene primerne slike, ki bi jo lahko uporabila in bi ustrezala mojim željam. Canvo sem že prej uporabljala za izdelavo čestitk, vizitk in kartic. Vsekakor bom ta program še naprej uporabljala tudi v učiteljskem poklicu. Lahko bom oblikovala plakat – vabilo a roditeljski sestanek, otroško predstavo, kartico, vizitko… Canva omogoča veliko pestrost oblikovanja in možnosti, zato jo bom zagotovo še velikokrat uporabila. Najljubše mi je bilo samostojno oblikovanje, kjer nisem bila omejena glede barv, oblike ali besedila. Omejena sem bila le na temo projekta, kar mi je ustrezalo, da sem lahko naredila tako, kot sem si zamislila. Pri tem projektu mi je bilo celotno delo všeč in ga tudi ne bi spreminjala. Nekaj časa mi je le vzelo to, da sem ugotovila kako dodam povezavo za pdf obliko, a mi je na koncu uspelo.

Avtor: Marija Krnc

Mentorica: mag. Alenka Žerovnik

Predmet: komunikacijsko-informacijske tehnologije

Univerza v Ljubljani, Pedagoška fakulteta

Razredni pouk, 1. letnik

Datum: 4. 5. 2020

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

(Skupno 88 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost