Primerjava orodji za izdelavo multimedijske predstavitve

Ljudje, ki vedo o čem govorijo ne potrebujejo PowerPointa.

Z gotovostjo lahko trdim, da smo se v preteklih  letih šolanja že vsi srečali z uporabo različnih multimedijskih programov. Nekateri ljudje si pri predstavitvah pomagajo s tradicionalnimi plakati, vse več pa je tistih, ki raje posežejo po uporabi  moderne tehnologije. Govorno nastopanje je mogoče poživiti s tisoč in enim učinkom na diapozitivih, vendar brez prepričljivega in samozavestnega govorca to ne pomeni dosti. Govorniki se ne smejo preveč zanašati na multimedijske programe, saj pretirana uporaba le-teh lahko preusmeri pozornost stran od govorca, kar pa zagotovo ni njegov prvotni cilj. V osnovnošolskih dneh so nam učitelji velikokrat svetovali naj se pri predstavitvah držimo reka- manj je več.

 

Photo Of People Doing Handshakes

Licenca Creative Commons

Sama najraje in največkrat za potrebe govornega nastopanja uporabljam Microsoftov PowerPoint. Že v osnovni šoli so nas učitelji seznanili s tem programov in nas postopoma uvajali k uporabljanju Powerpointa namesto plakatov v fizični obliki. Na začetku se spomnim, da smo izdelovali veliko preprostejše in pomanjkljivejše diaprojekcije. Velikokrat smo šele med samim govornim nastopom na drsnicah odkrili veliko slovničnih napak, a smo z leti in nasveti učiteljev to kaj kmalu odpravili. V srednji šoli pa se je naše znanje o uporabljanju multimedijskih programov samo še nadgradilo. Pri pouku v računalniški učilnici smo se učili kakšno pisava je najprimernejša, kakšno naj bo ozadje, koliko učinkov je na drsnici priporočljivih in kdaj je le-teh preveč…Mislim, da sem ta program dodobra osvojila in, da bom v bodočem poklicu lahko to znanje uporabila sebi v prid.

Sama pri uporabi programa Google Slides nisem tako domača, saj ga za svoje potrebe nisem velikokrat uporabljala. Zdi pa se mi zelo koristen, še posebej za nas mlade, saj lahko več ljudi naenkrat ne glede na to kje se nahajajo, dela na predstavitvi, s tem pa bistveno skrajšamo čas, ki bi ga porabili, če bi vsak posameznik posebej izdelal svoj del in ga posredoval drugim članom skupine.

Poleg Microsoftovega programa pa mi je dokaj blizu tudi Prezi. Prezi je spletna aplikacija in odlično orodje za ustvarjanje visokokakovostnih predstavitev z elegantnimi premiki. Uporabljamo lahko različne pisave, ustavljamo slike , video posnetke, ki so postavljeni v neomejen prostor. Sama sem že srečala s tem programom in lahko trdim, da je za začetnike lahko veliko bolj zahteven kot ostala dva, vendar je končni produkt vreden vsake minute. Predstavite ustvarjene s pomočjo tega program so na   povsem drugem nivoju in poslušalce zelo hitro pritegnejo.  Hitro  pa se lahko zgodi, da ustvarjalca številne funkcije prevzamejo in s pretiranim dodajanjem le-teh predstavitev izgubi svoj pomen.

Tako kot vsi programi imajo tudi te trije (PowerPoint, Prezi in Google Slides) svoje prednosti in slabosti, zato je od vsakega posameznika posebej odvisno za uporabo katerega se bo odločili.

 

POWERPOINT

+enostaven za uporabo

+različni učinki gibanja (prihod, odhod…)

+internetna povezava ni potrebna

+diapozitive predstavitve lahko natisnemo

+enostavno dodajanje video posnetkov, slik, oblik…

+z enim klikom direktna povezava na lokacijo linka

+program dostopen tudi v slovenskem jeziku

+že v naprej pripravljeni načrti, učinki, animacije…

+linearen sistem (lahek za uporabo)

PREZI

+brezplačna spletna aplikacija

+zelo atraktiven, hitro pritegne pogled

+skupinsko urejanje (primeren za projekte z večjim številom članov)

+ustvarjalnost

+enostavno vstavljanje slik, video datotek…

+možnost zoomiranja

+veliko že v naprej pripravljenih predlog

GOOGLE SLIDES

+brezplačen program

+enostavna uporaba

+skupinsko urejanje (primeren za projekte z večjim številom članov)

+varnostne funkcije

+enostaven pregled zgodovine

+enostavno deljenje predstavitve z ostalimi

POWERPOINT

-ni avtomatskega shranjevanja sprememb (predstavitev se lahko hitro izbriše)

-plačljiv program

-obsežna velikost datoteke

-program moramo namestiti (ni na spletu)

– Microsoft Office je potrebna oprema

-včasih težave pri vrnitvi na prejšnji diapozitiv (traja dalj časa)

PREZI

-zahtevnejša uporaba

-veliko ljudem neznan program (dokaj nova pridobitev)

-pozorni moramo biti ali je za določeno skupino ta način predstavitve primeren

-za nemoteno delovanje potrebujemo internetno povezavo

-pretirana uporaba učinkov lahko zmede poslušalce

-predstavitev dostopna vsem (slaba varnost)

GOOGLE SLIDES

-animacije in prehodi so zelo osnovni

-gmail račun je potreben

-počasnejše nalaganje

-za nemoteno delovanje potrebujemo internetno povezavo

-videoposnetkov ni mogoče predvajati

-diapozitivov ne moremo oštevilčevati

Našteti in še marsikateri drug program lahko celotno predstavitev poživi in jo naredi veliko zanimivejšo, uporaba multimedijskih predstavitev je lahko tudi zelo koristna za manj samozavestne govornike. Ne smemo pa pozabiti, da dobra multimedijska predstavitev ne more nadomestiti samega govornika.

 

 

 

 

(Skupno 46 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost