Živali na kmetiji – fotografski material

PREDMET: spoznavanje okolja

RAZRED: 3. razred

UČNI SKLOP: prostor

VSEBINA: naselje (mesto, vas)

Učenci spoznajo živali in delo na kmetiji.

Slika je pridobljena s pixabay licenco.

farm animals” by lboren2687 is marked with Public Domain Mark 1.0 .

TEHNOLOGIJA

Tehnologija spremlja svet okoli nas. Kot učitelji razrednega pouka se moramo zavedati, da bomo poleg poučevanja tudi redno spremljali splet in tehnološke napredke, ki jih bomo lahko uporabljali pri pouku in tudi v vsakdanjem življenju. Cilj teh tehnoloških napredkov je, da se naučimo, kako uporabljati spletne vire in določeno dokumentacijo, ki je s tehnologijo povezana.

GALERIJA SLIK IN OPISI IZLETOV KMETIJ

Na kmetiji na Konovem pri Velenju imajo krave in enega bika. Lastnik kmetije je povedal, da jih vsako jutro pelje na pašo in pozno popoldne nazaj v hlev. Na kmetiji imajo tudi telička. Krave in njihovo mleko tudi sam prodaja.

Lastnik je tudi povedal, da je delo s kravami včasih zelo zahtevno, saj mora vedno vnaprej pripraviti zadostne količine sena v hlevu za njihovo bivanje in tudi včasih za hranjenje. S senom hrani krave pozimi in takrat, ko pašnik ni suh.

Krave by Meli is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Na tej kmetiji imajo tudi dva prašiča. Ne dolgo nazaj so dobili tudi majhne prašičke. Delo s prašiči za lastnika ni zahtevno, saj se že od otroštva ukvarja z njihovo rejo in kolinami.

Prašiči by Meli is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Lastnik kmetije pa ima tudi kozo, ki je še mladiček. Dobili so jo le nekaj dni pred mojim obiskom. Hrani jo z mlekom. Trenutno jo ima na verigi oziroma na povodcu, ker še koza ni čisto navajena na okolico in s tem želi preprečiti, da bi jim zbežala. Povedal mi je, da v prihodnosti želi imeti še več koz in s tem še bolj razširiti svojo kmetijo.

Koza by Meli is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Pri moji babici na kmetiji imajo veliko kokoši, enega petelina in majhne piščančke. Kokoši redno valijo jajca, zato jih tudi lahko prodajajo. Zjutraj kokoši spusti iz kurnika in jih čez dan pusti zunaj v ograjenem prostoru. Majhni piščančki so za enkrat še pod lučjo, saj se morajo privaditi na temperaturo okolja.

Kokoši in piščanci by Meli is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Moja babica ima tudi nekaj zajčkov, ki jih vzreja že dolgo časa. Na sliki je mama zajklja, ki čaka na hrano. Povedala mi je, da zajcev ne bo vzrejala več, saj za njih potrebuje dosti časa, kar pa je za njo postalo že precej naporno.

Zajec by Meli is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Na krajšem izletu v Bjelovarju, ne daleč stran od Zagreba, smo obiskali majhno turistično kmetijo, kjer imajo osle. Na sliki sta mama oslica in majhen osliček. Lastnik te majhne turistične kmetije nam je povedal, da prodajajo oslovo mleko, ki ima zelo podoben okus kot materino mleko.

Osel by Meli is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Z mojim bratom in očetom smo obiskali manjšo kmetijo blizu Polzele pri Celju, kjer imajo konje in ovce. Lastnik konjev se ukvarja tudi z jahalnim tečajem, kjer ponuja možnost jahanja njegovih konjev. Moj bratec je z užitkom božal konje in zanje tudi želel kar sam poskrbeti, vsi pa smo jih lahko tudi hranili.

Konji by Meli is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Lastnik kmetije nas je peljal do pašnika z ovcami. Čez dan jih pusti zunaj, zvečer pa jih zapre v ogrado. Povedal nam je, da so njegove ovce večino časa na prostem, ker niso tako občutljive na mraz. Ker je to manjša kmetija in se lastnik ukvarja le z konji in ovcami, poleg jahalnega tečaja tudi prodaja ovčjo meso. Včasih je prodajal tudi njihovo volno, zaradi težav na trgu pa se s tem ne ukvarja več.

Ovce by Meli is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

REFLEKSIJA

Projektna naloga je bila zame zelo zanima. Svoj prosti čas sem preživela na drugačen način in se tudi veliko novega naučila. Spoznala sem življenje na kmetiji od blizu, videla različne domače živali in ugotovila, da se vsak lastnik kmetije drugače spopada s svojim delom. Če bi imela več časa bi zagotovo obiskala še več kmetij in s tem videla še več različnih živali, prav tako pa bi spremenila svoje delo in se bolj posvetila osredotočanju le na projektno nalogo in ne na to kako zabavno je na kmetiji. Največ časa sem posvetila urejanju slik projektne naloge, saj sem nekatere slikala s svojim telefonom, nekatere pa z nadomestnim, kar pa se tudi kaže v razliki grafik posameznih slik. Menim, da je obisk kar štirih kmetij, od tega ene malo večje, ene manjše turistične in dveh manjših, bil na nek način tudi kar zahteven, saj je bilo potrebno dobro planirati svoj čas in hkrati skrbeti za potreben kriterij ocenjevanja. Prav tako mislim, da je bilo moje delo uspešno in izvedeno na takšen način, kot sem to lahko zmogla.

Projektna naloga bo zame pustila veliko prednost pri študiju in tudi na moji poklicni poti, saj se otroci veliko zanimajo za živali in menim, da s tem, ko sem razširila znanje o kmetiji, pridelkih in domačih živalih samih, bom lahko to znanje dobro podajala naprej in se iz tega tudi učila. Pri projektu mi je bilo najbolj všeč to, da smo si lahko sami izbrali in delali tisto, kar nam je bilo pri srcu in kar se nam je zdelo najbolj zanimivo. Meni najmanj pri srcu je bilo delo z računalnikom, saj sem porabila veliko časa za urejanje slik in dodajanje sprememb v projektni nalogi predvsem zato, ker se nikoli nisem na takšen način ukvarjala s spletom, povezavami in urejanjem slik. Glede projektne naloge ne bi spremenila nič, saj menim, da je takšno delo, ne glede na to, kako zahtevno je lahko za koga, koristno in dobro namerno.

UPORABLJENE POVEZAVE V PROJEKTNI NALOGI

(Skupno 28 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost