10. KV: primerjava orodij za izdelavo predstavitev

Kadar pride do govornega nastopa je pri sebi dobro imeti pripravljen pripomoček, s katerim si pomagaš izpeljati srečanje, hkrati pa ta vse skupaj poživi in omogoča, da je predstavitev veliko bolj privlačna, kot bi bila sicer. Vendar pri tem moramo biti pozorni, kakšno predstavitev izdelamo, saj je lahko ta tudi neprimerno oblikovana. Ravno zato je tudi dobro vedeti, katere možnosti imamo in kaj so prednosti ter slabosti enih in drugih. V nadaljevanju bom primerjal programe v ceni, možnosti deljenja in medsebojnega sodelovanja pri kreiranju predstavitve, pogojih uporabe (internet), varnosti in zasebnosti predstavitve, možnostih predlog ipd.

PowerPoint Microsoft & Prezi

Mnogi, ki že od osnovnošolskih let uporabljamo PowerPoint (PP), smo verjetno prepričani, da je program zastonj, saj je bil ob nakupu računalnika že naložen in pripravljen na uporabo, brez kakršnihkoli doplačil. Vendar resnica je, da PP pridobimo v sklopu Microsoft Office paketa, ki pa ni zastonj, temveč je že vštet v ceno računalnika, če ga ima ta seveda že predhodno naloženega.  Če si ogledamo program Prezi, lahko hitro ugotovimo, da nam ta ponuja različne opcije, in sicer osnovni program, ki je zastonj in še nekaj drugih, nadgrajenih programov, ki pa so plačljivi.

Ena izmed prednosti, ki jo je imel PP pred leti (in jo še vedno ima), ko internetna povezava še ni bila tako dobro razširjena, je ta, da za njegovo uporabo te praktično nisi potreboval. Tako si bil neodvisen od interneta in si lahko opravil svoje delo, kjer si pač želel. Po drugi strani, Prezi za svoje delovanje zahteva internet, vendar se mi to danes več ne zdi velik problem, saj imamo možnost do internetne povezave skoraj na vsakem koraku, kamorkoli gremo. Pri tem pa se moramo zavedati, da internetna povezava prinese tudi svoje slabosti, in sicer, kadar ustvarimo neko datoteko v Prezi programu, je ta na voljo vsem uporabnikom te storitve (če uporabljamo osnovni paket), medtem ko je PP predstavitev na našem računalniku varna pred internetom in njegovimi uporabniki.

Ena izmed prednosti programa Prezi je tudi ta, da je deljenje svojega izdelka zelo enostavno, saj le kopiraš povezavo, medtem ko je potrebno pri PP predstavitev naložiti na USB, trdi disk ali na gmail, vendar moramo biti pozorni, saj so datoteke PP lahko zelo velike, zato smo primorani za pošiljanje preko      e-pošte uporabiti deljenje v oblaku. Možnost deljenja predstavitve vpliva tudi na možnost sodelovanja pri ustvarjanju le-te. Tako imajo uporabniki Prezi programa veliko prednost, saj lahko istočasno sodelujejo pri izdelavi predstavitve, medtem ko pri PP predstavitvi to ni mogoče.

Vredno omembe se mi zdi tudi arhiv šablon oz. predlog, ki jih imata programa. Tukaj je zagotovo v prednosti PP, saj ima ta na tisoče možnih izbir, medtem ko ima Prezi na voljo nekoliko pod tisoč možnosti.

V primerjavi med tema dvema programoma pa je potrebno povedati tudi to, da je Powerpoint linearna predstavitev, Prezi pa ne, kar je tudi ključna razlika med njima. To pomeni, da imamo pri PP drsnice, ki si sledijo ena za drugo. Zato ta program velikokrat priporočajo za analizo in razlago vzročno-posledičnega razmerja. Ena izmed lastnosti Prezi programa, kar ga tudi dela posebnega in edinstvenega, pa je to, da omogoča približevanje in oddaljevanje od tem ter posledično tudi bolj podrobno razlago oz. širšo sliko nad celotno temo predstavitve. Hkrati Prezi omogoča tudi veliko več improvizacije in je primernejši za publiko, s katero se lažje razvije pogovorna predstavitev, saj tak način dela omogoča tudi veliko interakcije s poslušalci.

PowerPoint Microsoft & Google Slides

Primerjava med zgoraj omenjenima programoma je dokaj podobna primerjavi med PP in Prezi programom, saj je tudi Google Slides tako kot Prezi brezplačna online opcija, ki uporabnikom omogoča enostavno deljenje svoje predstavitve in tudi sodelovanje pri ustvarjanju le-te. Ena izmed prednosti Google Slides je tudi ta, da je datoteka pravzaprav ves čas v oblaku in se neprestano shranjuje, zato je praktično nemogoče, da bi se datoteka po naključju izbrisala. Google Slides imajo tudi pregled nad zgodovino sprememb oz. dejanj, tako da se lahko uporabnik kadarkoli vrne na predhodno točko. Prav tako kot Prezi, imajo tudi Google Slides svojo zbirko predlog oz. šablon, vendar še vedno daleč manj kot PowerPoint.  Ena izmed prednosti, ki ju imata ta dva programa pa je ta, da ju lahko med seboj pretvarjamo iz enega v drugega.

Za zaključek bi rad izpostavil to, na kar moramo biti pozorni ves čas v življenju, in sicer na prednosti in slabosti posamezne stvari. In tako imajo tudi omenjeni programi svoje prednosti in svoje slabosti, ki jih delajo boljše oz. malo manj dobre od drugih. Tako je PowerPoint odličen program z ogromno možnostmi predlog, enostaven za uporabo in predvsem varen pred internetom in njegovimi uporabniki. Na drugi strani imamo Prezi in Google Slides, ki sta nekoliko novejša programa, za katera potrebujemo internet, vendar omogočata enostavno pošiljanje datotek in timsko delo. Zato mora vsak uporabnik pri sebi razmisliti, kaj je tisto, kar mu je pomembnejše in mu bo prav prišlo pri izdelavi njegove predstavitve.

(Skupno 39 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost