Primerjava programov za izdelavo multimedijske predstavitve

PRIMERJAVA ORODJI ZA IZDELAVO MULTIMEDIJSKE PREDSTAVITVE

V tem prispevku kliničnih vaj bom predstavila tri različna multimedijska orodja za izdelavo predstavitev. Primerjala bom Prezi Basic, PowerPoint in Google Slides. Ob tem bom izpostavila bom nekaj prednosti in slabosti vsakega izmed njih.

Za začetek bom predstavila Prezi Basic.

Ta je lahko dostopen na internetu in zahteva le registracijo posameznega uporabnika. Prezi Basic je brezplačen, torej je cenovno popolnoma dostopen vsem. Ostale različice Prezi programa kot so: paketi Plus, Standard, Premium, pa so plačljive. Te različice omogočajo večjo zasebnost predstavitev, ki jih osnovna, brezplačna verzija programa ne. Glede javnega objavljanja predstavitev pa je ta prednost, da je skupna raba na Prezi zelo enostavna, saj bodo vse vaše predstavitve na spletu. Prekopirati je potrebno povezavo in svojo predstavitev lahko delite s komerkoli.

Je izredno zanimiv in privlačen za gledalce, poslušalce predstavitve. Program ima veliko kreativnih funkcij in je dobro zasnovan za tiste, ki nimajo svojih idej za prikaz določene predstavitve. Program Prezi namreč ponuja velik nabor različnih privlačnih tem in oblik za vsako predstavitev. Predloge so lahko zelo koristne, še posebej, če morate hitro narediti predstavitev ali več predstavitev in za njih nimate veliko časa. Več možnosti predlog, ponuja več možnosti, da bo obstajala tista, ki ustreza vašim potrebam. Predstavitve so lahko bolj improvizirane in prehajanje med pojmi je bolj dostopno kot pri drugih programih, vendar to lahko vodi tudi v zmedo.

Naslednji program je PowerPoint.

Je Microsoftov predstavitveni program. Uporabljamo ga za izdelavo predstavitev . Je najbolj znan in najpogosteje uporabljen predstavitveni program pri nas, skupaj z Wordom, Excelom, ki sta prav tako produkt Microsofta v sistemu Microsoft Windows.

Kot vas večina že morda ve, PowerPoint predstavitve delujejo s procesijo diapozitivov. To pomeni, da morate načrtovati predstavitev z določenim linearnim vrstnim redom. Verjetno boste imeli diapozitiv z naslovom, uvodnim diapozitivom in tako naprej.  Po prvi temi se premaknete neposredno na točko 2 in nadaljujete naprej.

Program ne zahteva internetne povezave, ko enkrat nameščen na napravo. Prav tako je zelo zaseben pri sami uporabi. Za začetek vas nihče ne sili, da bi svojo predstavitev delili prek spleta. Če pa to ni dovolj, lahko svojo predstavitev PowerPoint vedno zaščitite z geslom. Tako bodo do njega imeli dostop samo vi in ​​tisti, s katerimi delite geslo.

Ker  predstavitev ni vsem dostopna na spletu, jo je za deljenje potrebno poslati ali prenesti na drug naslov. Vendar pa je odvisno od tega koliko slik ali videov ima predstavitev PowerPoint, morda prevelika, da bi jih lahko delili po e-pošti. V teh primerih ga lahko vedno delite prek katere koli shrambe v oblaku, kot sta Google Drive ali Dropbox. V zadnjih letih je PowerPoint dodal možnost »share«, kar omogoča dodajanje sodelovanj in sinhronizacijo sprememb. To pa je na voljo samo naročnikom Office 365.

Postopek izdelave predstavitve je pogosto nekoliko neugodna in časovno neekonomična. Negativna stran PowerPointa programa je tudi ta, da je plačljiv. Predstavitve pa lahko izpadejo nekoliko monotono, saj so drsnice vedno v enaki postavitvi in enakih velikosti. Prav tako shranjena PowerPoint predstavitev zasede kar nekaj prostora na disku računalniku.

Program Google Slides.

Google Slides je del Google Dokumentov in je popolnoma brezplačen za uporabo. Ta ne potrebuje nobene namestitve programske opreme za zagon in tako ne zaseda prostora na sami napravi. Ker gre za programsko opremo v Cloudu, je vse, kar morate imeti za pripravo predstavitev, Google račun in internet (kar je včasih lahko slabost, če nimamo dostoopa do tega). Tako so Google Diapozitivi dostopni iz katere koli naprave, povezane z internetom. Google Slides ponuja tudi podporo za Chromecast, Hangouts in AirPlay.

Google Slides shrani vse podatke v Googlov pogon za shranjevanje, ki temelji na Cloudu. To pomeni – ni treba pritiskati na »Shrani« vsakih 5–10 minut. Vse spremembe se samodejno shranijo v Cloud, ko jih ustvarite. Google Slides ponuja tudi pregled zgodovine, lahko obiščete prejšnje različice svoje predstavitve in jih kadar koli obnovite.

Vsi trije programi so odlično orodje. Kateri je boljši, je odvisno od tega, kako se uporabljajo in od sposobnosti predstavitelja, da jih kar najbolje izkoristi.

 

 

 POVZETEK prednosti in slabosti programov:

Prezi

+ izraža večjo kreativnost

+ je brezplačen

+ ne zavzame veliko prostora na disku računalnika, saj je povezan preko spleta

– potrebna je internetna povezava

– predstavitev pogosto vsebuje preveč učinkov

– potrebno se je registrirati v program

Microsoft PowerPoint

+  enostaven je za uporabo

+  funkcije: postavitev, učinki, načrti, animacije…

+ lahko ga uporabljamo brez internetne povezave, če imamo program že nameščen na napravo

– program je plačljiv

– program zasede veliko prostora na disku računalnika

Google Slides

+ ne zavzema prostora na disku računalnika, saj se shrani v Google Drive

+ enostavno deljenje in urejanje vsebine

+ uporaba je preprosta

– potrebna je internetna povezava

– nima tolikšne izbere funkcij v primerjavi z zgoraj omenjenima programoma

– za uporabo je potrebno imeti Google račun

(Skupno 188 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost