INFOGRAFIKA

S pomočjo programa Canva  sem izdelala plakat na temo spletni bonton.

  1. Na zgornjem linku sem odprla program. Za uporabo nisem potrebovala spletnih vodičev, ker je zelo preprosto prepoznati funkcije in kaj je njihov namen. Sprva opazimo na desni strani orodjarno, kjer so na voljo že ponujene predloge za izdelavo plakata. Za to opcijo se nisem odločila, zato sem izbrala funkcijo »ozadja«. V novem zavihku poleg so se prikazale različne opcije ozadij. Kliknila sem na fotografijo galaksije. Fotografija se nato samodejno prikaže na delovni površini.

Licenca Creative Commons

2. V naslednjem koraku sem dodala naslov Na desni strani v orodjarni sem izbrala funkcijo »dodaj besedilo«. V sredinskem oknu sem izbrala »dodajte naslov«, ki odpre novo okno na plakatu. Tja vnašamo besedilo. Z levim klikom na miški lahko besedilo zagrabimo modri okvir in z drsanjem po plakatu ga lahko poljubno prenašamo. Nad plakatom se pojavijo gumbi za nove funkcije. Črka »B« predstavlja funkcijo krepko. Ta odebeli napis, če prej napis z levim klikom označimo.

Licenca Creative Commons

3. Nato sem želela bolj jasno ločiti naslov od same vsebine plakata, zato sem vmes dodala črte. To sem storila tako, da sem levo v orodjarni pritisnila na gumb »elementi«, ki doda elemente. V srednjem zavihku sem izbrala grafiko, ki mi je bila všeč. Ponovno se je ta prikazala na plakatu, če klikneš nanjo. Tudi to lahko poljubno obračaš in prestavljaš po plakatu.

Licenca Creative Commons

4. Ker mi barve črt niso ustrezale, sem jih spremenila. To sem storila tako, da sem kliknila na funkcijo »barva«. Odprl se je nov zavihek na beli podlagi, ki ponuja več možnosti za menjavo barve. S klikom na kvadratek se element, ki je na plakatu označen obarva. Ker so črte tri so tudi tri ponujene funkcije barva, ki jih lahko poljubno spreminjamo. Sama sem vse tri črte obarvala belo.

Licenca Creative Commons

5. Nato sem podobno kot naslov, dodala še vsebinski pisni del plakata. V orodjarni sem kliknila »besedilo« in nato gumb »dodajte nekaj besedila telesa«. V okno, ki se je prikazalo na plakatu sem lahko dodala besedilo po želji. Dodala sem tri različna besedila.

Licenca Creative Commons

6. Besedilu sem želela dodati še okvirje, da bi se bolje ločil od ozadja. To sem storila tako, da sem v orodjarni kliknila gumb »elementi« in v novem zavihku podobno kot črte, dodala okvirje. Tudi tem sem spremenila barvo.

Licenca Creative Commons

7. Na koncu sem plakatu dodala še sličice. Te sem poiskala v orodjarni, funkcija »elementi«. V iskalniku na vrhu elementov, sem vtipkala ime želenega predmeta (npr. tipkovnica) in kliknila na sličico. Sličica se je pojavila na plakatu. Lahko sem jo ponovno poljubno premikala po površini.

Licenca Creative Commons

Tako sem prišla do želenega plakata, ki ozavešča o spletnem bontonu.

SPLETNI BONTON

Licenca Creative Commons

To delo je objavljeno pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva 4.0 Mednarodna.

REFLEKSIJA IN SAMOVREDNOTENJE

V tem projektu sem se naučila veliko novega. Prvič sem uporabljala program Canva za izdelovanje infografike. Izvedela sem kako deluje in za kakšne namene jo lahko uporabim. Projekt bi lahko nadgradila in dodala še več besedila in informacij o spletnem bontonu. Največ časa mi je vzelo samo oblikovanje opisnih in slikovnih postopkov. Postopek izdelave plakata sem najprej slikala in ga obdelala v PhotoScapu. Tam sem slike obrezala, oblikovala besedilo, dodala puščice. Zelo zahtevno se mi je zdelo kako pravilno opisati funkcije, ki sem jih uporabila. Menim, da sem nalogo izdelala v skladu s kriteriji. Uporaba programa Canva me veseli, zato ga bom zagotovo še večkrat uporabila. Verjetno pri izdelavi kakšnih vabil, nastopov, projektov, recitalov ipd. Najljubši del same izdelave je bilo kreiranje plakata, najmanj pa opis postopka. Spreminjala ne bi ničesar, saj se mi zdi poglobljeno znanje o uporabi Canve zelo koristno.

Avtorica: Barbara Pavlič

Mentorica: mag. Alenka Žerovnik

Pedagoška fakulteta Ljubljana, Razredni pouk

1.letnik, IKT

30.april 2020

(Skupno 43 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Komentarji: 1

  1. Avatar Zalenka's pravi:

    Odlično delo. Vidim, da ste tudi že upoštevali vse povratne informacije, ki sem vam jih dala.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost