Slikovno gradivo z uporabo rastrske in vektorske grafike

RASTRSKA GRAFIKA

slika 1 – PRED OBDELAVO

Licenca Creative Commons
Uporabniško ime in geslo sta izmišljena.

slika 1 – PO OBDELAVI

Licenca Creative Commons

slika 2 – PRED OBDELAVO

slika 2 – PO OBDELAVI

POSTOPEK

Sliki sem uredila s programom PhotoScape.

  • SLIKA 1
  1. Rezise – nastavila sem na 800px, da je velikost datoteke manjša, vendar se dovolj dobro ohrani kakovost slike.
  2. Bright, Color – malo sem popravila kontrast in sence.
  3. Sharpen – povečala sem ostrino, da se bolje razloči napis na listku
  4. Crop – crop freely – obrezala sem sliko, da pride namen slike še bolj do izraza.
  5. Tools – mosaic (medium) – da prekrijem uporabniško ime in geslo, še poudarim, da mora to vedeti le posameznik sam.

  6. Object – besedilo in črta– za napis, kjer sem uredila še barvo in velikost in črtama čez sliko je bilo treba spremeniti barvo in obliko.
  • SLIKA 2
  1. Rezise – nastavila sem na 800px, da slika zavzame manj prostora in kljub temu ohrani dobro kvaliteto.
  2. Tools – mosaic in paint brush – z mozaikom sem prekrila sliko profila, s čopičem pa ime osebe zaradi varstva zasebnih podatkov
  3. Home – grayscale – sliko sem želela v sivi barvi.
  4. Sharpen – sliki sem malo povečala ostrino
  5. Object – rich edit – dodala sem napis rdeče barve, pisava tahoma, velikost 18
  6. Home – Bright, color – exposure in bright – povečala sem ju, da je kontrast med sliko in napisom večji, napis pride bolj do izraza.

 

VEKTORSKA GRAFIKA

Licenca Creative Commons

POSTOPEK

Uporabljala sem program Inkscape.

  1. S funkcijo riši kvadrate in pravokotnike sem najprej narisala en črn pravokotnik. Spodaj lahko izbiraš med barvami.
  2. S enako funkcijo kot prej sem narisala se nekaj pravokotnikov (da sem dobila računalnik) in jih s funkcijo izberi in preoblikuj elemente postavila na željeno mesto.
  3. S funkcijo riši kroge, elipse, loke sem ustvarila krog (naj bo v velikosti glave) in med delanjem kroga držim tipko ctrl, da nastane pravi krog. Da sem ga podvojila sem kliknila ctrl + d, in ga s funkcijo prestavi in preoblikuj elemente prestavila.
  4. Krogoma sem spremenila barvo in s funkcijo uredi poti po vozliščih spreminjala obliko drugemu krogu. Želela sem ga spremeniti v čopek. Pri tej funkciji je treba pred urejanjem klikniti še POT (zgoraj) in predmet v pot.

  5. Oblikovan čopek sem podvojila (ctrl + d), ga obrnila in oba postavila h glavi.
  6. S funkcijo riši kroge, elipse,loke sem ustvarila elipso, ji spremenila barvo v rdečo in jo preoblikovala s funkcijo uredi poti po vozliščih. V taki obliki sem jo podvojila in zavrtela (funkcija izberi in preoblikuj elemente – še enkrat klikneš na element, da dobiš orodja za vrtenje).
  7. S funkcijo nariši kaligrafsko potezo ali potezo čopiča sem oblikovala besedilo na zaslon računalnika.
  8. S funkcijo ustvarjaj in urejaj besedilo sem ustvarila en klicaj, ga malo preoblikovala in spremenila barvo. Takega sem večkrat podvojila in premaknila.
  9. Da sem lažje izdelovala sem sliko povečala (v desnem kotu spodaj), nato sem ustvarila pravokotnik, mu spremenila barvo in vanj ustavila besedilo.
  10. Najprej sem izključila funkcijo omogoči pripenjanje, da sem lahko brez težav postavljala kroge kamor koli. Ustvarila sem še dva kroga (med delanjem sem držala ctrl za pravilni krog) in večkrat podvojila, da sem dobila dva para oči.
  11. Za lažje delo sem si spet povečala sliko. Ustvarila sem še manjši bel krog, da večkrat podvojila in postavila na pravo mesto. Da so se krogi premikali po enaki legi kot original sem med premikanjem držala tipko ctrl.
  12. Na koncu sem dodala še nekaj potez s čopičem (obliko ramen deklice) in jih zapolnila s funkcijo zapolni zaključena območja.

REFLEKSIJA IN SAMOVREDNOTENJE

Glede same teme varnostna spletu smo že toliko slišali, da malokrat naletim na kakšno novo informacijo, zato mi je projektna naloga bolj koristila pri tehničnemu znanju. Malo bolj znam uporabljati programa PhotoScape in Inkscape,poleg pa sem dobila motivacijo za še nadaljnje raziskovanje in uporabo tudi pri obšolskih projektih. Če bi imela več časa, bi bolj razmislila o motivih in izvirnosti zajema rastrske fotografije. Že tako mi je projekt vzel precej časa, največ pa sem ga porabila za pisanje postopka, s tem bolj mislih zajem zaslona in razmislek, kako po najkrajši poti opisati razumljiv postopek. Izdelek se mi zdi konkretno narejen in ustrezen kriteriju. Kot sem že prej omenila, bom lahko to pridobljeno znanje uporabila kadarkoli bom želela sama ustvariti fotografijo ali so samo prirediti, urediti. Večkrat bom uporabljala programa, hitreje bo šlo. Najbolj sem se veselila zajema fotografij, saj rada slikam in se trudim biti izvira in zajeti slike na zanimiv način, delo pri vektorski grafiki v programu pa se mi je malo vleklo, en del mi je povzročal nekaj težav preden sem ugotovila, kaj moram storiti. Naloga mi je na splošno všeč, mogoče bi le razmislila o pisanju postopka in dodajanju slik ob postopku, nisem prepričana, če je to res potrebno.

Avtorica: Nika Logar

Mentorica: mag. Alenka Žerovnik

Pedagoška fakulteta Univerze v Ljubljani, Razredni pouk, IKT, 1. letnik

29. april 2020

Licenca Creative Commons

(Skupno 48 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost