INFOGRAFIKA

Pozdravljeni!

Pri infografiki sem s pomočjo spletnega mesta Canva oblikovala plakat z naslovom Bodi varen na internetu.

Plakat bo na koncu izgledal tako:

Tukaj pa ga dodajam še v obliki pdf dokumenta: BODI VAREN NA INTERNETU-Tina_Iskra.

POSTOPEK IZDELAVE PLAKATA

**Opomba: Moj program je v angleškem jeziku, zato bodo tudi funkcije med opisom postopka zapisane v angleškem jeziku (za lažje razumevanje).

  1. Kot sem že prej omenila, je Canva brezplačni spletni program. V njega se moramo prijaviti z Google računom ali pa s Facebookom.

Tako izgleda uvodna stran programa.

Licenca Creative Commons

 

2. Ko se prijavimo, kliknemo na “kvadratek”, kjer piše  (označeno s št. 1 na sliki). Ko kliknemo na to, se nam pojavi seznam, kjer lahko izberemo kaj želimo narediti – če želimo izdelati plakat, predstavitev, objavo za na instagram, videoposnetek ali pa izdelek po svoji meri. Mi bomo danes izbrali plakat (označeno s št. 2 na sliki).

Licenca Creative Commons

Ko kliknemo na izdelavo plakata, se nam pojavi tole:

Licenca Creative Commons

Na sredini imamo bel list, na katerem bomo oblikovali plakat. Na levi strani programa imamo veliko možnosti, za izdelavo plakata (določene možnosti bomo spoznali kasneje med samo izdelavo). Desno zgoraj pa imamo tudi “gumbek” za shranjevanje – uporabili ga bomo, ko bomo dokončali plakat. Naj omenim še to, da je program Canva res brezplačen, ampak je veliko možnosti (npr. ozadje plakata, različice pisav, slike, nalepke itd.) v programu za plačati – označene so s krono v desnem kotu spodaj.

3. Izdelava ozadja

  • Na levi strani programa kliknemo na ikono oziroma zavihek Bkground. Pojavi se veliko možnosti izbire ozadij – lahko izberemo enobarvno ozadje, lahko poiščemo zaželjeno ozadje (napišemo v vrstico za iskanje nad vsemi ozadji), ali pa malo pobrskamo med danimi ozadji – jaz sem izbrala tistega, ki je na spodnji sliki označen z zelenim kvadratom.

Licenca Creative Commons

4. Vstavljanje besedila

  • Na levi strani programa najdemo ikono Text. Ko kliknemo nanjo se nam pojavi možnosti izbire velikosti besedila in oblike besedila. Ko nekaj napišemo in kliknemo na napisano besedilo, da se celotno označi (kot je prikazano na sliki z rumenim pravokotnikom), lahko spreminjamo velikost besedila in naklon besedila (npr. če bo postrani, naravnost, navpično postavljeno).

Licenca Creative Commons

  • Ko kliknemo na plakatu na zapisano besedilo, se nam v zgornjem delu programa pojavi več možnosti za urejanje besedila (označeno s št. 1). Če kliknemo na pravokotnik, ki je obarvan v zeleno barvo (označeno s št. 2), se nam odpre zavihek z veliko možnosti drugačnih vrst pisav (označeno s št. 3).

Licenca Creative Commons

5. Vstavljanje lastnih fotografij na plakat

  • Če želimo dodati lastne fotografije na plakat, moramo klikniti na ikono Uploads, tam naložiti želene slike iz računalnika in jih potem vstaviti na sam plakat. To pa naredimo tako, da enkrat kliknemo na izbrano sliko (ki se pojavi v zavihku, ko smo jo naložili). Ta se pojavi na plakatu določene velikosti, potem pa jo spremenimo na velikost, ki nam odgovarja in premaknemo na določeno mesto.

Licenca Creative Commons

6. Dodajanje elementov na plakat

  • Če želimo dodati na plakat elemente oziroma “nalepke” to storimo tako, da gremo pod zavihek elements (označeno z rdečim kvadratom na sliki).  Pojavi se nam veliko elementov različnih tematik. Zato je dobro, da v iskalno vrstico (označeno z zelenim pravokotnikom na sliki) zapišemo ključne besede o temi, katere želimo, da se pojavijo elementi.

Licenca Creative Commons

  • Določenemu elementu lahko spremenimo tudi barvo. To pa storimo tako, da kliknemo na barvo, ki je na spodnji sliki označena z rdečim pravokotnikom. Naj omenim, da so bile v osnovi modre barve, s klikom na barvo pa smo jih obarvali v sivo barvo.

Licenca Creative Commons

  • Elementom (in tudi pisavi, slikam itd.) v programu lahko spreminjamo prosojnost. To naredimo tako, da kliknemo na kvadrat, ki je kot nekakšna šahovnica (na sliki je označeno s št.1). Ko klinemo na to ikono se nam pojavi pravokotnik (na sliki je označeno s št. 2) v katerem določamo kolikšna bo prosojnost značenega predmeta.

Licenca Creative Commons

  • Elementom (in tudi pisavi, slikam itd.) v programu lahko spremenimo tudi postavitev – če bodo postavljeni v ospredju, ozadju itd. To dosežemo, če kliknemo na besedo Position, ki se nahaja v desno na zgornji vrstici (označeno s št. 1). Ko kliknemo nanjo, se pojavi več možnosti (označeno s št. 2) – in tam poklikamo kar želimo spremeniti. Jaz sem kliknila možnost Backward, da sem dala “nalepko” v ozadje.

Licenca Creative Commons

7. Shranjevanje plakata

  • Plakat shranimo tako, da kliknemo na ikono za shranjevanje (označena je s št. 1).  Če kliknemo na možnost izbire datoteke (označeno s št. 2), se nam pojavi več možnosti izbiranja kako želimo shraniti datoteko (označeno z zelenim pravokotnikom). Ko izberemo željeno obliko datoteke kliknemo na besedo Download (označena je s št. 3). 

Licenca Creative Commons

 

Viri, aplikacije in programi:

 

REFLEKSIJA IN SAMOVREDNOTENJE
V tem projektu sem se naučila veliko, saj sem spoznala zelo uporaben spletni program Canva. Nikoli prej se nisem srečala z infografiko zato mi je bilo v veselje raziskovati novo področje. Program je pritegnil mojo pozornost predvsem zaradi njegove enostavne uporabe, pa tudi zaradi izbiranja velikosti plakata oziroma izdelka. Posledično sem si vzela veliko časa zanj, da res spoznam večino njegovih funkcij. Dela ne bi nič spreminjala, saj menim, da plakat ustreza vsem kriterijem, ki so zgoraj navedeni. Največ časa sem tokrat posvetila samemu spoznavanju programa, saj je bil ta program nov zame in sem res hotela spoznati čim več možnosti samega programa. Veliko časa mi je vzela tudi tema plakata – predvsem vprašanja kaj naj vključim, kako naj vključim da bo plakat pester in zanimiv. Kot sem že prej omenila mislim, da moj plakat ustreza danim kriterijem.  To znanje mi bo koristilo predvsem v mojem bodočem poklicu – pri popestritvi učilnice, kot učno gradivo, uporabila pa ga bom tudi pri izdelavi različnih voščil. Pri projektu mi je bilo najljubše izdelovanje plakata, najmanj pa iskanje same literature o varni rabi interneta. V definiciji projekta ne bi ničesar spremenila, saj mi je bila naloga zelo všeč, ker smo lahko sami spoznali svoj program in oblikovali uporabno gradivo, ki ga bomo lahko uporabili tudi v prihodnosti.

 

Licenca Creative Commons

To delo je objavljeno pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna.

Avtor: Tina Iskra

Mentorica: mag. Alenka Žerovnik

Predmet: komunikacijsko-informacijske tehnologije

Univerza v Ljubljani, Pedagoška fakulteta

Razredni pouk, 1. letnik

Datum: 7. 5. 2020

(Skupno 93 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost