INFOGRAFIKA

IZDELAN PLAKAT:

 VARNA RABA MOBILNIH TELEFONOV – infografika

Licenca Creative Commons
To delo je objavljeno pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna.

 

 

POSTOPEK IZDELAVE

1. Najprej sem v zavihku Predloge izbrala predlogo, ki se mi je zdela, da bo najbolj ustrezna za moj plakat.

 Licenca Creative Commons

2. Nato sem besedilo v naslovu, ki je že bilo napisano, označila z miško, in nadomestila s svojim besedilom Varna raba mobilnih telefonov. Na enak način sem nato spremenila besedilo še v ostalih okvirčkih.

  Licenca Creative Commons

3. Najprej sem povečala prikaz mojega plakata, da sem bolje videla, kaj pišem, kar sem storila s funkcijo Povečava (desno spodaj, obkroženo z rdečo barvo). Povečala sem na 50 %. Nato sem želela zamenjati prvo sliko ob mojem besedilu (tam, kjer je čelada). Najprej sem poskusila z iskanjem v zavihku Elementi , vendar tam nisem našla nobene sličice, ki bi ustrezala, saj so bile vse primerne označeno s kronico (obkroženo z modro barvo), kar pomeni, da bi za njih morala plačati. Poiskala sem sliko na spletni strani Pixabay in jo z bližnico CTRL+C kopirala na moj plakat.

  Licenca Creative Commons

4. Naslednjo sličico (namesto semaforja), sem našla v zavihku Elementi. Ker pa se barvno ni skladala z ostalimi elementi na plakatu, sem spremenila barvo tako, da sem zgoraj kliknila na barvni kvadratek (obkroženo z rdečo), in nato izbrala izmed barv Barve dokumenta (obkroženo z modro). Tako sem dobila telefon enakega odtenka rdeče barve kot so ostali napisi.

  Licenca Creative Commons

5. Tudi preostale okvirčke z besedilo in sličice sem nato poiskala in uredila na enak način.

6. Ko sem izdelek dokončala, sem desno zgoraj kliknila ikono Prenesi, kjer sem si nato izbrala najprej  PDF dokument, nato še JPG (shranjevanje kot sliko).

  Licenca Creative Commons

 

VIRI, UPORABLJENI PROGRAMI

 

REFLEKSIJA IN SAMOVREDNOTENJE

  • Kaj sem se novega naučil/a v tem projektu?  V tem projektu sem se naučila uporabljati orodja Canva za izdelavo plakatov. Spoznala sem tudi, da so taki plakati zelo uporabni, saj strnejo glavne podatke in so zelo pregledni. Naučila sem se tudi, kako pomembno je, da pri izdelavi plakatov in podobnih stvari upoštevamo, da nekatere barvne kombinacije ne spadajo skupaj.
  • Če bi imel/a več časa, bi dodal/a, spremenil/a, izboljšal/a … Če bi imela več časa,  bi se še malo bolj poglobila v vse funkcije, ki nam jih ponuja orodje Canva, vendar sem s svojim izdelkom zadovoljna in  verjetno ne bi ničesar spreminjala niti če bi imela več časa.
  • Kateremu delu si posvetil/a največ časa in zakaj?   Največ časa sem posvetila iskanju informacij, ki bi jih dala na mojo infografiko, da bi bil plakat čimbolj hkrati informativen in preprost. Nato sem nekaj časa namenila tudi raziskovanju funkcij Canva, ki sem jih uporabljala.
  • Kako ocenjuješ svoje delo glede na dan kriterij ocenjevanja?   Glede na podan kriterij bi svoje delo ocenila kot dobro, saj sem sledila vsem podanim navodilom.
  • Kje in kako bom lahko pridobljeno znanje uporabil/a tekom študija in na svoji poklicni poti?   Pridobljeno znanje bom lahko uporabljala, kadar bom potrebovala kakšen plakat, saj zdaj znam in vem, da je lep izdelek narejen v zelo kratkem času. Uporabljala pa bom lahko tudi znanje o varni rabi mobilnih telefonov, saj nekaterih stvari do sedaj nisem vedela.
  • Kaj mi je bilo pri projektu najljubše in kaj najmanj?   Pri projektu mi je bilo najbolj všeč izdelovanje z orodjem Canva, saj ponuja veliko zanimivih funkcij. Najmanj mi je bilo všeč iskanje informacij, ki bi jih dala na sam plakat, in sem zato porabila tudi največ časa.
  • Kaj bi spremenil v definiciji projekta, da bi bil boljši?   Ker mi je bil projekt zelo všeč in je bil zelo informativen, ne bi spreminjala ničesar. Tudi vsa navodila so bila jasno predstavljena.

 

 

Avtorica: Sonce

Mentorji: asist. Alenka Žerovnik, mag. rač., prof. mat. in rač., dr. Irena Nančovska Šerbec

Razredni pouk, IKT, 1. letnik

Univerza v Ljubljani, Pedagoška fakulteta

28. 5. 2020

Licenca Creative Commons To delo je objavljeno pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna.

(Skupno 41 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost