INFOGRAFIKA

Infografika: Varnost na družbenih omrežjih (10 zlatih pravil)

Socialna omrežja predstavljajo veliko prednosti, ena izmed njih je tudi ta, da nam pomagajo vzdrževati stike z ljudmi, s katerimi ne moremo biti v fizičnem stiku. Lahko pa predstavljajo tudi marsikatero nevarnost, ki pa se ji lahko izognemo s pametno uporabo.

Pri tej projektni nalogi sem v programu Canva ustvarila infografiko (plakat) na svojo temo projektnih nalog: Varnost na spletu. Z infografiko sem predstavila 10 zlatih pravil za varno uporabo družbenih omrežjih in s tem zajela vse, kar je pri uporabi družbenih omrežij pomembno in na kaj moramo paziti. Menim, da so nasveti še posebej uporabni za mladostnike, ki se prvič srečujejo z družbenimi omrežji, pa tudi za tiste, ki so že nekaj času v virtualnem svetu, a so na nekatere osnovne varnostne zakonitosti že pozabili.

KONČNI IZDELEK: 10 zlatih pravil za varno uporabo družbenih omrežij (pdf.)


To delo je objavljeno pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Deljenje pod enakimi pogoji 4.0 Mednarodna.

POSTOPEK IZDELAVE:

V program Canva sem se najprej prijavila, nato pa sem izbrala ikono ²Ustvarite izdelek² in tam izbrala možnost ustvarjanja plakata.

Ko se mi je odprla prazna stran sem lahko začela z izdelovanjem plakata. Ker med pestro izbiro predlog nisem našla nobene, ki bi mi ustrezala, sem se odločila, da se bom lotila izdelave sama. Najprej sem pri strani izbrala možnost “Ozadje”, da sem izbrala podlago.

Potem sem začela dodajati vsebino plakata. Pri strani sem izbrala ikono “Besedilo”, nato pa s funkcijo “Dodajte naslov” in “Dodajte podnaslov” na plakat zapisala naslov in podnaslov.

Nato sem dano besedilo začela oblikovati. Izbrala sem  pisavo, velikost, in barvo besedila.

Ko sem bila z videzom naslova in podnaslova zadovoljna sem začela vnašati nadaljne besedilo.

Ko sem zajela celotno vsebino, sem za večji poudarek želela dana pravila še uokviriti. Pri strani sem izbrala možnost “Elementi”, nato pa med podanimi oblikami izbrala ustrezno.

Izbrala sem kvadraten okvir in ga prilagodila besedilu.

Besedilu sem nato še nekoliko prilagodila velikost (da je bilo dovolj razmika med posameznimi pravili), pravila sem oštevilčila, izbrala možnost poševne pisave, ter prilagodila slog pisave.

Ker sem želela plakat še malo popestriti (kar bi bolj pritegnilo tudi mlajše), sem pod  oblikami poiskala sliko roke, ki sem jo nato premaknila k podnaslovu.

Na enak način sem nato poiskala še ikone trenutno najbolj znanih družbenih omrežij (Facebook, Snapchat, Instagram in Youtube), ter jih postavila v kote okvirja, s čimer sem celotno vsebino plakata podprla tudi slikovno, plakat pa je postal bolj barvit in prijeten za oči.

Na koncu sem bistvo  vsakega  pravilu še  obarvala rdeče, na dnu plakata sem dodala še ključno vodilo, nato pa zgoraj izbrala možnost prenosa plakata. Izbrala sem prenos v pdf. in jpg. verziji.

POVEZAVA NA VIRE, UPORABLJENE APLIKACIJE IN ORODJA:

REFLEKSIJA IN SAMOVREDNOTENJE:

  • Kaj sem se novega naučil/a v tem projektu? Pri izdelovanju te infografike sem še bolj podrobno spoznala program Canva in njene funkcije. Prav tako sem pri izbiranju vsebine plakata tudi sama ponovila glavna pravila pri uporabi družbenih omrežij, ki sem jih v večini  že poznala, vendar bom sedaj na njih še bolj pozorna.
  • Če bi imela več časa bi izbral/a, spremenil/a, izboljšal/a? Pri tej projektni nalogi ne bi spreminjala ničesar, saj sem s končnim izdelkom zadovoljna.
  • Kateremu delu si posvetil/a največ časa in zakaj? Največ časa sem morda porabila prav za izbiro vsebine, saj sem želela, da je uporabna ter ne preveč obsežna, da bi ve potrebne informacije lahko zajela na plakat. Kljub temu sem imela nekaj težav, da sem vseh deset nasvetov skrčila, da so kljub temu razumljivi in zajamejo bistvo, niso pa predolgi, saj bi v tem primeru plakat lahko postal dolgočasen in težko berljiv
  • Kako ocenjuješ svoje delo glede na dan kriterij ocenjevanja? Svoje delo ocenjujem kot korektno in dobro opravljeno. Vsebina plakata je zanimiva in dobro predstavljena, plakat je oblikovno lepo dodelan, prav tako pa sem vse skupaj dopolnila tudi z ustreznimi viri, licencami in povezavami.
  • Kje in kako bom pridobljeno znanje uporabil/a tekom študija in na svoji poklicni poti? Znanje, ki sem ga pridobila z ustvarjanjem v programu Canva se mi zdi od vseh najbolj uporabno. Sam program ponuja ogromno možnosti za ustvarjanje najrazličnejših izdelkov, zato bom z veseljem program uporabljala tudi v bodoče. Z njim bom lahko izdelovala plakate, vabila (npr. za šolsko proslavo), voščilnice (ob rojstnem dnevu katerega od učencev), predstavitve, kolaže (kolaže fotografij), brošure, obvestila (za starše), urnike, poročila, najrazličnejše delovne liste, glasila (npr. oblikovala bom šolsko/razredno glasilo), sezname (npr. za učence in starše ob odhodu v šolo v naravi), program pa ponuja tudi oblikovanje učnega načrta
  • Kaj mi je bilo pri projektu najljubše in kaj najmanj? Pri tem projektu mi je bilo všeč čisto vse. Najljubše mi je bilo samo oblikovanje plakata, torej igranje z barvami, oblikami, slogi pisave itd., saj je bilo delo zelo kreativno. Prav tako sem rada tudi brskala za temo, ki bi jo zajela na plakatu, na koncu pa sem bila nad izdelkom navdušena in ponosna nase.
  • Kaj bi spremenil/a v definiciji projekta, da bi bil ta boljši? Pri tej projektni nalogi ne bi spremenila prav ničesar, saj sem med celotnim postopkom izdelovanja zelo uživala, naloga pa se mi ne zdi preobsežna in prezahtevna, ampak je bilo samo delo (vsaj zame) zelo prijetno, pridobljeno znanje pa zelo uporabno za naprej.
  • Avtorica: Neža Tišler, 1. letnik, Razredni pouk
  • Šolsko leto: 2019/20
  • Mentorica: mag. Alenka Žerovnik
  • Nosilka predmeta: dr. Irena Nančovska Šerbec
  • Predmet: Informacijsko-komunikacijske tehnologije v izobraževanju (IKT)
  • Pedagoška fakulteta, Univerza v Ljubljani
  • Datum: 19. 8. 2020
To delo je objavljeno pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Deljenje pod enakimi pogoji 4.0 Mednarodna.
(Skupno 28 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost