MULTIMEDIJSKA PREDSTAVITEV

Pozdravljeni!

Za temo svojih projektnih nalog sem izbrala Varnost na internetu. Glede na dejstvo, da se svet hitro spreminja, tehnologija napreduje in celotna populacija večji del svojega življenja preživi za računalnikom, (saj je s tem vse bolj povezano tako šolanje, kot tudi nadaljna zaposlitev), menim, da se še vedno premalo zavedamo posledic, ki jih prinaša nespametna uporaba interneta in nepodučenost o nevarnostih na spletu ter nasvetih kako se pred njimi zaščititi. Prav zato sem čez celotno projektno delo želela zajeti prav vsa področja spletne varnosti in pri vseh delih opozarjati in svetovati, kako je lahko naša uporabniška izkušnja s brskanjem po spletu pozitivna, če le zbrano in previdno paziti na vsak svoj korak. V svoji multimedijski predstavitvi sem zato najprej naštela nekaj nevarnosti spleta in nasvete, kako se jim izogniti. Nato sem bolj podrobno predstavila računalniške viruse in načine kako se zaščititi pred njimi, saj gre za eno najpogostejših nevšečnosti s katero se povprečen uporabnik spleta sreča vsaj enkrat v življenju. Velik del svoje predstavitve pa sem namenila rabi interneta in otrokom, saj zelo zgodaj vstopijo v stik z virtualnim svetom, na žalost pa so prav oni najranljivejša skupina in večkrat predstavljajo tarčo spletnih prevar. Veliko vlogo pri tem imajo starši in učitelji, saj lahko z zgodnjim usmerjanjem otroke zaščitijo pred nevšečnostim in jim omogočijo, da bodo v večini spoznavali le pozitivne plati interneta. Menim, da je predstavitev koristna tako za mlajše, kot tudi za tiste, ki so v spletnem okolju že domači, pa bi želeli le obnovili osnove spletne varnosti in tako tudi sebi zagotovili bolj brezskrbno surfanje po spletu.

Predstavitev sem izdelala v Microsoft Powerpoint, ogledate pa si jo lahko na tej povezavi.

To delo je objavljeno pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Deljenje pod enakimi pogoji 4.0 Mednarodna.

POVEZAVA NA VIRE, UPORABLJENA ORODJA IN APLIKACIJE:

REFLEKSIJA IN SAMOVREDNOTENJE:

  • Kaj sem se novega naučil/a v tem projektu? V tem projektu sem še izpopolnila svoje znanje v programu Microsoft Office PowerPoint. Pridobila pa sem še veliko novih informacij na temo moje projektne naloge-Varnost na internetu (predvsem iz tematike otroci in internet, ter vloga staršev in učiteljev pri tem).
  • Če bi imela več časa bi izbral/a, spremenil/a, izboljšal/a… Če bi imela več časa bi najverjetneje predstavitev še nekoliko podaljšala in vključila še več informacij glede varnosti na internetu, saj gre za zelo široko področje.
  • Kateremu delu si posvetil/a največ časa in zakaj? Največ časa sem posvetila prav iskanju informacij in predvsem krčenja vseh podatkov, da bi na koncu predstavitev predstavljala smiselno celoto, kljub temu pa na prosojnicah ne bi bilo preveč podatkov, oz. ne bi izpustila preveč področij.
  • Kako ocenjuješ svoje delo glede na dan kriterij ocenjevanja? Svoje delo ocenjujem kot dobro opravljeno, zajela sem vse elemente zahtevane v kriterijih, pri ustvarjanju predstavitve sem se potrudila in s svojim končnim izdelkom sem zadovoljna.
  • Kje in kako bom pridobljeno znanje uporabil/a tekom študija in na moji poklicni poti? Pridobljeno znanje iz programa Microsoft Powerpoint sem že in še bom spoznala kot celo koristno, tako na moji študijski poti, kot tudi na poklicni. Pridobljene informacije iz same tematike pa mi bodo koristile v vsakdanjem življenju, saj sem tudi sama redna uporabnica interneta in se sedaj še bolj zavedam potrebe po previdni uporabi, prav tako pa mi bo (predvsem tema o vlogi učitelja pri usmerjanju otrok v virtualni svet) znanje zelo koristilo tudi kot učiteljici razrednega pouka, saj bom sedaj še bolj pozorna in bom otroke že zelo zgodaj osveščala o varni uporabi spleta in o nevarnostih, katerih žrtev smo lahko, če ob uporabi nismo previdni.
  • Kaj mi je bilo pri projektu najljubše in kaj najmanj? Najljubše mi je bilo iskanje virov in informacij v povezavi z mojo temo, najmanj pa mi je bilo všeč, ker sem morala veliko informacij tudi zavreči, saj sem morala predstavitev skrčiti, da ne bi bila predolga.
  • Kaj bi spremenil/a v definiciji projekta da bi bil ta boljši? V definiciji projekta tokrat ne bi spremenila prav nič, saj je po mojem mnenju oblikovanje multimedijske predstavitve zelo uporabno znanje, ki nam bo zelo koristilo na različnih področjih. Končna predstavitev na temo naše projektne naloge, pa celotno delo poveže v celoto.
  • Avtorica: Neža Tišler, 1. letnik, Razredni pouk
  • Šolsko leto: 2019/20
  • Mentorica: mag. Alenka Žerovnik
  • Nosilka predmeta: dr. Irena Nančovska Šerbec
  • Predmet: Informacijsko-komunikacijske tehnologije v izobraževanju (IKT)
  • Pedagoška fakulteta, Univerza v Ljubljani
  • Datum: 19. 8. 2020
To delo je objavljeno pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Deljenje pod enakimi pogoji 4.0 Mednarodna.
(Skupno 23 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost