PROJEKTNA NALOGA: slikovno gradivo z uporabo vektorske grafike

VARNOST NA SPLETU    

Moja projetka naloga se glasi Varnost na spletu. Pri iskanju idej za izdelavo vektorske grafike sem vedela, da mora biti nekaj enostavnega. Seveda ne preprosta za izdelavo, vendar glede estetskega izgleda. Ta naloga mi je dala zelo veliko odprtih možnosti in priložnost za maksimalno ustvarjanje.

Licenca Creative Commons

POTEK UREJANJA 

1. Odpremo program Začetna stran Inkscapa. Vidna je obroba »lista« na katerem bom ustavarjala.

  Licenca Creative Commons

2. Naprej bom naredila monitor računalnika, zato sem potrebovala pravokotnik. Pritisnemo na “kvadrat” in ga z miško “narišemo” na papir ( oblika in barva sta ostali od ostalega projekta).

  Licenca Creative Commons

  Licenca Creative Commons

Tako, sem začela z urejanjem te oblike.

  • Ko želimo označiti predmet, ki ga bomo oblikovali pritisnemo puščico.
  • Ko enkrat z desnim klikom na miški pritisnemo na predmet dobimo krog z katerim oblikujemo robove nastalega lika.

3. Postopek sem ponovila, da sem dobila pravokotnik, ki sem oblikovala na isti način kot monitor.

  Licenca Creative Commons

4. Ko pritisnemo na puščico in označimo predmet lahko tega zmanjšamo, povečamo, podaljšamo, skrajšamo. Če na predmet pritisnemo še enkrat lahko predmet zavrtimo za 360 o.

  Licenca Creative Commons

5. Da bi predmet postavili na željeno mesto na podlagi, lahko posamezen predmet z miško prenesemo. Za natančnejši prenos uporabimo nastavitve zgoraj.

Nastavitve za: levo, desno; gor, dol; širina; višina (od leve proti desni).

  Licenca Creative Commons

6. Postopek za izdelavo notranjega dela monitorja. Postopek sem ponovila, kot za izdelavo monitorja. Povečava predmeta z klikom na puščico.

  Licenca Creative Commons

7. Izdelava »ljudi«. Najprej oblikujemo krog na isti način kot pravokotnik, pravokotnik. Pritisnemo na krog in ga narišemo z miško. Če ga hočemo preoblikovati, pritisnemo puščico.

 Licenca Creative Commons

Barvo kroga spremenimo tako, da predmet označimo, si izberemo barvo v spodnji vrstici in pritisnemo zapolni na levi strani. Sama sem izbrala »čista barva« (označeno na sliki zgoraj).

8. Izdelala sem tudi polkrog. Zopet narišemo krog, ga označimo s puščico in nanj z desnim klikom trikrat pritisnemo. Pritisnemo na krog in ga zavrtimo v levi smeri.

  Licenca Creative Commons

Tako smo oblikovali polkrog, ki ga pomaknemo pod krog in dobimo »človeka«.

9. Če se željeni objekt ne vidi na drugi podlagi izberemo z levim klikom »Move to layer …« in izberemo plast na kateri želimo imeti predmet.

  Licenca Creative Commons

10. Če želimo narediti ravno črto pritisnemo na »riši krivulje in ravne črte«. Izberemo si izhodišče na enem predmetu in potegnemo ravno črto do drugega predmeta.

Tako naredimo še druge črte in ji s pomočjo nastavitev zgoraj premestimo na določeno mesto.

 Licenca Creative Commons

  Licenca Creative Commons

11. Svet sem naredila iz enega kroga (pritisnemo »riši kroge, elipse, loke). Kontinente sem narisala lastnoročno (pritisnemo »riši prostoročno«).

 Licenca Creative Commons

  Licenca Creative Commons

Označimo element (Zemlja), ki ga bomo oblikovali in pritisnemo na »čista barva. Da dobimo efekt na spodnji sliki moramo pritisniti na »blur« in »prekrivnost«.

Kontinenti; obarvamo jih tako, da pritisnemo »zapolni zaključena mesta« in si izberemo barvo. Potem odstranimo poteze, tako, da na levi strani pritisnemo »barva poteze« in pritisnemo »x«.

                                            Licenca Creative Commons

Blur: 4 %

Prekrivnost: 37 %

12. Ključavnico sem izdelala na isti način kot vse elemente do sedaj.

   Licenca Creative Commons

13. Končni izdelek. Izdelek lahko shranimo le tako, da pritisnemo »shrani dokument«.

Če hočemo shraniti PNG sliko, pritisnemo na »dokument« in »export PNG image«.

  Licenca Creative Commons

                                                                                  Licenca Creative Commons

REFLEKSIJA IN SAMOVREDNOTENJE 

Hotela sem narediti preprosto vektorsko sliko. Seveda ne preprosto v pogledu izdelave, vendar estetskega pogleda. Ta naloga mi je dala zelo veliko odprtih možnosti in priložnost za maksimalno ustvarjanje.

V tem projektu sem se naučila izdelovati najrazličnejše vektorske slike v programu, imenovanem Inkscape. Sama sem zelo ustvarjalna, vendar nikoli se še nisem preizkusila v ustvarjanju v kakšnem računalniškem programu. Večinoma uporabljam bolj tradicionalne metode, kot je slikanje na papir, platno …

Za izdelavo vektorske slike sem bila omejena z določeno temo. Seveda je tema Varnost na spletu dokaj širok pojem in ponuja veliko idej. Vendar sem morala pred izdelavo dobro premisliti, za kakšen namen bom sliko uporabila in kaj sploh želim z njo sporočiti. Seveda, če bi imela več časa, bi tega namenila za iskanje bolj izpopolnjenjih idej, saj sem bila tukaj zadovoljna že z prvo idejo, ki mi je prišla na misel.

Največ dela sem posvetila izdelavi “Zemlje”, saj nisem želela, da bi na sliki preveč izstopala. Tako sem se lahko poigrala z barvami, postavitvijo in senčenjem. Pri izdelavi projekta sem se tudi bala, da bo slika izgledala preobremenjena z majhnimi detajli in bo nekaterim videti »kičasta«.

Skozi izdelavo sem ostala zvesta sebi, torej sem se maksimalno posvetila estetskemu videzu slike. To se vidi tudi pri poteku izdelave slike (večkratno menjavanje barve). Mislim, da sem pri izdelavi izdelka upoštevala vse kriterije ocenjevanja.

Vsekakor mi je za projekt dal odskočno desko, da svoje ustvarjanje nadaljujem, izpopolnjujem in ga vsekakor z samozavestjo uporabljam pri svojem poklicu. Tako lahko svoje znanje prenesem na svoje učence, jih spodbudim za samostojno ustvarjanja, sebi pa prihranim iskanje slik na internetu. Te so velikokrat avtorsko zaščitene in ne popolnoma take, kot si želimo.

Najtežji del projekta mi je prav pisanje refleksije in samovrednotenje. Kljub temu da se zavedam pomembnosti obojega in, da bom morala to kompetenco razvijati tudi pri bodočih učencih, mi je včasih zelo težko ocenjevati svoje delo. Vsekakor skušam ostati objektivna in se držati kriterijev ocenjevanja. Manj všeč mi je bilo tudi sprotno slikanje poteka dela, saj mi včasih ideje »kar plešejo po glavi« in sem tako med samo izdelavo neštetokrat spremenila bravo ter dodajala nove elemente. Vsekakor pa mislim, da sem bila z besednim zapisom poteka dela dovolj jasna za vsakogar, ki si želi preizkusiti ta program.

Definicija projekta je bila razumljivo in jasno zapisana in je ne bi spreminjala.

KORISTNE POVEZAVE:

AVTOR: TIKI

MENTOR: mag.  Alenka Žerovnik

NOSILEC PREDMETA: doc. dr. Irena Nančovska Šerbec

ŠTUDIJSKA SMER IN LETNIK: Razredni pouk, 1. letnik

PREDMET: Informacijsko-komunikacijske tehnologije v izobraževanju

FAKULTETA: Pedagoška Fakulteta

UNIVERZA: Univerza v Ljubljani

Ljubljana, 26. 7. 2020


Licenca Creative Commons
To delo je objavljeno pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna.

 

(Skupno 21 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost