INFOGRAFIKA

Pozdravljeni!

Za projektno nalogo sem si izbrala temo spletni bonton, pri kateri sem raziskovala pravila obnašanja na spletu. Informacije sem poiskala na spletni strani Safe.si, plakat pa sem izdelala v spletnem programu Canva.

KONČNI IZDELEK

Plakat si lahko prenesete tudi s klikom na download:

POSTOPEK IZDELAVE PLAKATA

  • 1. korak: S prijavo v spletni program Canva, so se mi ponudile možnosti izdelave različnih stvari. Med ponujenimi sem izbrala plakat.

This work is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

  • 2. korak: Ko kliknemo na ponujeno možnost plakat, se nam odpre prazen list. Sama sem izbrala že vnaprej ustvarjeno podlogo, zaradi lažje organizacije besedila in barvne usklajenosti. V levem stolpcu sem pod možnosti ˝predloge˝ izbrala tisto, ki mi je bila najbolj všeč.

This work is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

  • 3. korak: Na začetku sem se lotila urejanja naslova, kjer sem nastavila novo velikost in pa vrsto pisave.

This work is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

  • 4. korak: Nato sem se lotila urejanja same podlage, kjer sem izbrisala sličice, ki so bile na podlagi in tako naredila prostor za moje besedilo in sličice.

This work is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

  • 5. korak: Zatem sem se lotila še urejanja podnaslova. To možnost sem izbrala pod ˝Besedilo˝, in sicer pod možnost ˝dodajanje podnaslova˝.

This work is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

  • 6. korak: Ko sem bila z urejanjem naslovov in podnaslovov zadovoljna, sem se lotila urejanja jedra plakata. Ker je imela moja podlaga razporeditev kakršno sem si želela, sem enostavno samo vpisala podatke in besedilo. Najprej sem pomanjšala številke ob straneh, spremenila naslov, potem pa k vsakemu dodala še nekaj podatkov, spreminjala velikosti, premikala, tako da je vse ustrezalo shemi, kakršno sem si zamislila. Postopek sem ponovila pri vseh petih pravilih. Ko se bila s tem zadovoljna, sem se lotila še dodajanja sličic, za poživitev plakata. Sličice sem poiskala v zavihku ˝Elementi˝, kjer sem v iskalno polje vtipkala ključno besedo, ki je najbolje opisala sličico, ki sem jo želela.

This work is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

  • 7. korak: Ko sem bila s postavitvijo besedila in sličic zadovoljna, sem se lotila še urejanja noge plakata. Na levi strani sem pod zavihkom ˝Besedilo˝ ponovno izbrala možnost ˝dodajte nekaj besedila telesa˝, notri pa vstavila ustrezno licenco z označenim avtorstvom.
  • 8. korak: Zadnji korak pa je bil še prenos plakata. V zgornji orodni vrstici sem kliknila simbol, ki predstavlja prenos. Najprej sem infografiko prenesla in shranila kot PDF-element, nato pa še kot PNG datoteko, ki je prikazana na začetku projektne naloge.

This work is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

VIRI IN LITERATURA
Safe.si
Canva

REFLEKSIJA IN SAMOVREDNOTENJE

Pri projektu sem se naučila suvereno in samozavestno uporabljati program Canva. Program je zelo zanimiv in zabaven, spodbuja k ustvarjalnosti in povezovanju izobraževanja in tehnologije. S tem programom se bomo na naši poklicni poti lahko še velikokrat srečali in nam bo lahko v veliko pomoč.
Če bi imela več časa bi se morda lotila izdelovanja lastne podlage, vendar sem bila zelo zadovoljna s podlago, ki sem jo izbrala, saj je bila ravno taka, kot sem si jo zamislila.
Največ časa mi je vzelo opisovanje postopka. Za vsak korak je treba namreč narediti sliko zaslona, ki jo je potrebno urediti, bistvene stvari označiti, nato pa postopek še opisati.
Pridobljeno znanje nam bo v veliko pomoč pri našem poklicu, saj bomo lahko brez večjega napora izdelovali zanimive, zabavne in poučne stvari vse od plakatov, do vabil itd.
Najljubše pri projektni nalogi mi je bilo izdelovanje samega plakata, manj ljubo pa mi je bilo pisanje postopkov, ker je zelo zamudno.
Pri samem projektu pa ne bi spremenila ničesar.

Avtorica: Majan
Študijska smer: 1. letnik, Razredni pouk
Mentorica: mag. Alenka Žerovnik
Nosilka predmeta: dr. Irena Nančovska Šerbec
Predmet: Informacijsko-komunikacijske tehnologije v izobraževanju (IKT)
Fakulteta: Pedagoška fakulteta, Univerza v Ljubljani
Datum: 24.6 2021

Infografika by Majan is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

(Skupno 36 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost