Interaktivna multimedijska predstavitev

Pri četrtem projektu sem izdelala multimedijsko predstavitev na temo varnost na spletu. V predstavitvi sem poskušala najprej nevtralno predstaviti splet, tako da sem poudarila dobre in slabe lastnosti le tega. Nato sem se bolje posvetila temi varovanja posameznika pred spletnimi nevarnostmi. Omenila sem tudi nekaj primerov varovanja, ki jim lahko sledi vsak uporabnik spleta. Namen te predstavitve je, da se vsak seznani z dejstvom, kako pomembno je, da se zavedamo o varnosti na spletu.

Ciljna publika so lahko vsi ljudje. Mislim, da je to tema, ki nima starostne omejitve. V stik s spletom prihajajo vedno mlajši otroci, prav tako pa tudi vedno več starejših poseže po raznovrstnih elektronskih napravah, ki imajo dostop do spleta. Moj cilj je ta, da se gledalci seznanijo z varnostjo (in nevarnostjo) na spletu in se morda vprašajo, ali so sami dovolj previdni na spletu. 

VIDEO

This work by TP is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

My Life (Main) by Zakhar Valaha is licensed under CC BY 4.0

OBDELAVA VIDEPOSNETKA

Pri ustvarjanju predstavitve sem si pomagala z različnimi spletnimi viri (npr. Pozitivni in negativni vplivi interneta na mlajšo populacijo). Govorila sem tudi z zaposlenimi v šolstvu in tako pridobila tudi drugačen pogled na problem varnosti na spletu.

Ko sem zbrala dovolj podatkov, sem predstavitev začela v programu PowerPoint. V predstavitev sem vključila nekaj svojih fotografij in fotografije, ki sem jih uredila s programom PhotoScape X. Prav tako sem v predstavitev uvrstila tudi vektorsko grafiko iz programa Inkscape, na koncu pa sem izdelala tudi GIF animacijo preko spletne strani GIFMaker.me

Zvočno sem predstavitev popestrila z glasbeno podlago, ki sem jo pridobila iz spletne strani Pixabay. V videoposnetek sem dodala tudi nekaj svojih komentarjev, ki sem jih posnela s programom Audacity. Celoten videoposnetek sem urejala v programu MovieMaker

Končan videoposnetek sem objavila v Arnes Video, nato pa sem ga z orodjem H5P preuredila v interaktivni video. Vključila sem 4 interaktivne naloge, ob koncu videoposnetka pa sem za zaključen dodala kratek povzetek.

REFLEKSIJA IN SAMOVREDNOTENJE

Ker sem interaktivni videoposnetek ustvarjala že drugič, sem mislila, da mi bo šlo lažje kot prvič. Pa ni bilo tako. Zdi se mi, da je zares kakovosten interakcijski video težko narediti. Ne samo, da mora oseba biti spretna pri združevanju različnih elementov, ki sestavljajo video, pač pa mora ob pravih trenutkih postaviti ustrezna vprašanja oz. interakcijske naloge. Mislim, da sem se v celoti dobro naučila izdelovati videoposnetke in dodajati interakcijske aktivnosti. Bom pa priznala, da je kljub na novo pridobljenemu znanju, še zmeraj zahtevno. Če bi imela več časa, bi si želela poiskati in postaviti boljša vprašanja v interakcijskem videoposnetku. Največ časa sem posvetila iskanju podatkov o snovi, ki sem jo v posnetku predstavila, ter ustvarjanju PowerPointa. Zdelo se mi je, da predstavlja neko osnovo za posnetek, zato sem si želela, da bi bil dobro narejen. S svojim projektom sem zares zadovoljna, vem, da sem vanj vložila veliko truda in menim, da zato ta ustreza kriterijem ocenjevanja. Mislim, da mi bo novo pridobljeno znanje v bodočem poklicu prav prišlo. Veselim se, da bom morda v bližnji prihodnosti učencem učno snov približala skozi interaktivni videoposnetek. Pri projektu mi je najbolj bilo všeč urejanje videoposnetka in veselje po tem ko sem končala in bila zadovoljna z rezultatom. Najmanj pa sem si bila sama sebi všeč, ker mi je bilo čudno slišati svoj glas. Ampak kot bodoči učitelji mislim, da se bomo morali sprijazniti tudi s tem. Definicije projekta ne bi spreminjala. Mislim, da so bila navodila dovolj jasna, bi pa bila res bolj zmedena, če takega projekta na vajah ne bi imeli.

Avtorica: TP

Mentorica: mag. Alenka Žerovnik

Nosilka predmeta: dr. Irena Nančovska Šerbec

Predmet: Informacijske-komunikacijske tehnologije v izobraževanju

Oddelek za razredni pouk, 1. letnik, Pedagoška fakulteta, Univerza v Ljubljani

Datum: 18. 8. 2021

This work by TP is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

(Skupno 9 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost