Moja raba IKT

Veliko mojih interakcij z ljudmi poteka preko interneta. Za dostop do njega pa imam na volj dve napravi: laptop, ki sem ga dobila za birmo :), in pametni telefon, ki tudi že kliče po novem. Kljub vsem tehničnim pomanjkljivostim moje računalniške opreme, pa sem njeno uporabo v zadnjem času precej spremenila.

Pred šolanjem na daljavo sem računalnik uporabljala predvsem za poslušanje glasbe in gledanje filmov, potem pa se je šolanje preselilo na daljavo in spletna učilnica še vedno obstaja ključen vir informacij in gradiv. Če smo še pred nekaj leti Skype uporabljali za pogovarjanje s sorodniki iz tujine, pa je Zoom postal bistvenega pomena za potek pouka.

Tudi v prostem času še vedno uporabljam Zoom, saj se je nanj preselila večina mojih prostočasnih dejavnosti. Npr. plesne ure ne odpadajo več, kadar jih ne moremo izvesti v živo, se preprosto povežemo preko Zooma. Moj laptop je postal tudi nadomestek televiziji. Prek njega imam namreč dostop do vseh televizijskih programov, pa tudi do pretočnih platform, kot so: Netflix in HBO Max. V zadnjem času si prosti čas krajšam s spremljanjem video vsebin na platformi Twitch. Zelo rada berem, ampak ker so knjige zelo težke, si jih najraje prenesem v digitalni obliki in tako lahko berem kjer koli sem, saj imam svoj mobilni telefon vedno pri sebi.

Technology, Keyboard, Computing, Illuminated, Mac, Blur

technology keyboard by Pixies is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Zavedam se, da se bo uporaba tehnologije pri mojem bodočem poklicu vedno bolj stopnjevala, zato je treba učence naučiti varne uporabe tehnologije. Pri tem je zelo pomemben dober zgled, kar pomeni, da znam tehnologijo sama dobro uporabljati, se zavedam varne uporabe spleta in vseh možnosti, ki nam jih splet ponuja. V mojem bodočem poklicu mi bodo informacijsko-komunikacijske tehnologije pomagale pri hitrejšem dostopu do informacij, lahko bom uporabljala učencem bolj zanimive didaktične pristope npr. filmčke, predstavitve, kvize ipd. veliko učinkovitejša pa bo tudi komunikacija med mano in drugimi učitelji učitelji, učenci in njihovimi straši.

V vsakdanjem življenju veliko uporabljam informacijsko-komunikacijske tehnologije in menim, da se z njo dobro znajdem. Ker pa se zavedam, da se bo v prihodnosti tehnologija še izboljšala in napredovala, predvsem pa se spremenila, se mi zdi dobro, da se na tem področju stalno izobražujemo in spremljamo spremembe, saj bomo le na tak način znanje prenašali na naše bodoče učence.

Refleksija in samovrednotenje

  • Kaj sem se novega naučil/a v tem projektu?

Mislim, da se v tem projektu nisem naučila veliko novega, saj je bil bolj ali manj sestavljen iz nalog, ki so zahtevale, da se obrnem nase in preletim svoj pogled na tehnologijo in njeno uporabo v mojem življenju.

  • Če bi imel/a več časa, bi dodal/a, spremenil/a, izboljšal/a …

Če bi imela več časa bi se še bolj poglobila v razmislek zakaj vse uporabljam tehnologijo in kako jo bom uporabljala pri opravljanju svojega bodočega poklica.

  • Kateremu delu si posvetil/a največ časa in zakaj?

Največ časa sem posvetila razmisleku in zapisovanju opornih točk, saj se na prvo žogo nisem spomnila zakaj vse uporabljam tehnologijo in s kakšnim namenom ter kako vse jo bom lahko še uporabljala v prihodnje. Po razmisleku kratkem razmisleku pa sem dobila veliko idej, ki jih je bilo nato težko strniti v smiselno celoto.

  • Kako ocenjuješ svoje delo glede na dan kriterij ocenjevanja?

Poskušala sem dobro opisati in zajeti vsa podana navodila, zato upam, da je moja naloga uspešno opravljena.

  • Kje in kako bom lahko pridobljeno znanje uporabil/a tekom študija in na svoji poklicni poti?

Tekom študija in na svoji poklicni poti bom lahko pridobljeno zavedanje o vseh aspektih, v katere je vključena tehnologija, še naprej razvijala, svoja znanja poglabljala in jih predajala mlajšim generacijam.

  • Kaj mi je bilo pri projektu najljubše in kaj najmanj?

Najmanj ljub mi je bil začetek. Projekta sem se težko lotila, vendar je kmalu sledil moj najljubši del: pisanje. V njem sem uživala, sploh, ker sem med ustvarjanjem tega projekta dobila veliko idej kje že uporabljam tehnologijo, kje jo še bom in česa vse se še moram naučiti, da bom svoje znanje lahko prenašala naprej.

  • Kaj bi spremenil v definiciji projekta, da bi bil boljši?

Mislim, da je projekt dobro zastavljen, saj se moramo zavedati na kakšne načine vse uporabljamo tehnologijo in jo vpletamo v naša življenja ter se občasno vprašati kako lahko naše znanje obnovimo, poglobimo ali nadgradimo.

(Skupno 23 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost