KREIRAM SPLET

Živijo! Sem Tamara Tomšič, prihajam iz majhnega mesta po imenu Ilirska Bistrca. Obiskujem 1. letnik Pedagoške fakultete v Ljubljani, smer razredni pouk. Za ta študij sem se odločila, ker sem se že kot otrok rada igrala učiteljico, moja učenka pa je bila moja mlajša sestra. Tudi zdaj se včasih že vživim v to vlogo, saj imam namreč že 5 nečakov, ki jim pomagam z domačo nalogo v šoli ali pa jim pomagam z učenjem. Sem zelo družabna oseba, rada imam živali, naravo in s tem dolge sprehode z mojim psom in pa morje, ki mi daje občutek svobode Največ mi pa pomeni preživljanje časa z družino, ki je kar velika, saj imam 4 sestre od tega so 3 starejše od mene in eno mlajšo.

Moj pes v naravi © 2022 avtorja 
Aramat je licencirano pod CC BY-NC-SA 4.0

UPORABA IKT TEHNOLOGIJE

Sploh ni nobena novost, da je IKT tehnologija že del našega vsakdana. Sama sem nanjo vezana skoraj preveč, vsak dan se poslužim računalnika, da o mobilnem telefon ne govorim, saj je na vsakem koraku z mano. Na prvem mestu ga uporabljam za osebne namene kot so pisanje sporočil in telefonski pogovori ter brskanje po socialnih omrežjih. Za faks pa največkrat uporabljam prenosni računalnik, vendar kljub vsemu je moje znanje o IKT tehnologiji površno. V veliko pomoč mi je prišel ta predmet na fakulteti, kjer odkrivam nove stvari, z nalogami, ki jih dobimo pa ga še utrjujem. In mislim da je dobro, da ga imamo saj je vedno dovolj prostora za nova znanja in izboljšave.

POMEN IKT TEHNOLOGIJE V ŠOLSTVU

Tako kot v vsakdanjem življenju je IKT tehnologija v šolstvu ključnega pomena. Kot bodoča učiteljica razrednega pouka mi je v veliko olajšanje, da se lahko na tem področju tudi izobrazim. Že od prvega razreda dalje učitelji učencem poskušajo čim bolj približati IKT, jih pravilno seznaniti o njenem pomenu in rabi pa tudi nevarnosti rabe.

Učitelji imajo z uporabo IKT lahko veliko pozitivnih učinkov pri učni uri, saj lahko z uporabo video vsebin, različnih slikovnih predstavitev, s pomočjo interaktivnih nalog bistveno povečajo motivacijo in znanje svojim učencem. Učencem je uporaba tehnologije že tako zanimiva sama po sebi, ko igrajo igrice na mobilnih telefonih, v šoli v povezavi z učenjem pa jim je to še bolj zanimivo. Z IKT tehnologijo velikokrat komuniciramo, spoznavamo ljudi prek digitalnega sveta in tako širimo svoje znanje, krepimo poznanstva in odkrivamo nova. Seveda ima IKT tudi nekatere negativne plati, kot na primer spletno nasilje, spletne prevare…. Zato je dobro, da učitelji učence tudi o tem dobro sezananijo.

REFLEKSIJA DELA IN SAMOVREDNOTENJE

Kot sem že omenila je moje znanje o IKT tehnologiji zelo površno, projektna naloga mi je vzela kar nekaj časa, ravno tako mi vzamejo veliko časa naloge, ki jih dobimo pri predmetu. Sem pa hvaležna, da imam to možnost, da se z njo podrobno izobrazim, saj mi bo v prihodnosti prišla v veliko pomoč, ko bom hotela svoje učne ure popestriti z uporabo IKT ali če bomo spet prisiljeni v delo in učenje na daljavo pri pouku. Ta projektna naloga mi je bila všeč, saj sem lahko razmislila o pomenu IKT v šolstvu in kako je lahko res v veliko pomoč.

Z uporabo IKT sem se naučila nekaj zanimivih reči kot na primer da imamo zaščitene fotografije, da jim moramo dati licenco, spoznala s katerimi programi urejati fotografije, kako lažje in hitreje narediti učni list, ali plakat s pomočjo Canve, kako pripraviti predstavitev za ustvarjanje zanimive učne vsebine in ohranjanje motivacije ter koncentracije pri učencih.

Vedno je prostora za izboljšave vendar mislim da sem v tem projektu približno zajela potrebno in sem s svojim delom zadovoljna. Pridobljeno znanje bom uporabila, da bom bolj pozorna na to kakšne vide in fotografije ter s kakšno licenco prenašam iz interneta ter bom za svoja dela uporabljala avtorsko zaščito kot tudi pri drugih avtorjih upoštevala licence in jih navajala. Ta prva projektna naloga mi je bila še najbolj všeč saj sem se lahko preizkusila v ustvarjanju lastne licence.

Avtorica: Tamara Tomšič

Mentorica: asist. dr. Alenka Žerovnik

Razredni pouk, 1. letnik, IKT

Pedagoška fakulteta Univerza v Ljubljani

Datum: 9. 5. 2022

Projektna naloga: kreiram splet © 2022 by Aramat je licenciran pod CC BY-NC-SA 4.0 https://razredniikt.splet.arnes.si/2022/05/09/kreiram-splet-143/

(Skupno 19 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost